2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1 liter sütőolaj 50 ember évi ivóvízkészletét szennyezheti el

1 liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet. A Mol közleménye szerint a lefolyóba vagy a szemétbe öntött használt étolaj károsítja a környezetet, összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek. 2011 óta mintegy 3 millió liter használt olajat adtak le a vállalat sütőolajgyűjtő programjában.

A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít. A csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket – írta a 24.hu a Mol közleménye alapján.

Buczkó Attila mérnök sütőolajmintát és biodízelolaj-mintát tart kezében a Rossi Biofuel Zrt. komáromi üzemében 2011-ben. A Mol akkor indította útjára a használt háztartási sütőolaj begyűjtését szolgáló kezdeményezését Fotó: MTI Fotó/Manek Attila

A Mol sütőolajgyűjtő programja:

  • Egyszerre legfeljebb 10 liter használt olaj adható le.
  • Nem kell az olajat leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat, de nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett.
  • Az olaj leadható például használt műanyag palackban vagy befőttesüvegben.
  • A töltőállomásokon segít a kútkezelő.
  • A használt étolaj nemcsak a Mol-kutakon, hanem más helyszíneken is leadható.

A leadott sütőolajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítás után eljuttatja a Rossi Biofuel Zrt. komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként gázolaj gyártásához. A használt étolaj ma már nemcsak országszerte több mint 350 töltőállomáson, hanem más helyszíneken is leadható.

Neked ajánljuk
Meghódítja a Bubi a Józsefvárost Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam