2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bíróságon akarja legyőzni az ingatlanfejlesztőket két tó, két folyó és egy mocsár

A Mary Jane-tó az Egyesült Államokban, Florida középső részén, Orange megyében található. Mary Jane és felperestársai a tó északi partjára tervezett ingatlanberuházást támadták meg bíróságon, amelynek keretében 770 hektárnyi vizesélőhely és cipruserdő helyére kerülnének lakóházak és irodák.

A Mary Jane-tó, a Hart-tó, a Wekiva és az Econlockhatchee folyók, valamint egy helyi mocsár mint feleperesek Chuck O'Neallel mint társfelperessel fordultak bírósághoz. Beadványuk szerint az ingatlanfejlesztés konkrét és jelentős károkat okozna az életükben. A különleges ügyről az Egyesült Államok egyik legismertebb környezetvédelmi újságírója, Elizabeth Kolbert közölt óriásriportot a The New Yorker magazinban, amelyet a 444.hu dolgozott fel magyar nyelven.

Az USA-ban már többször is előfordult, hogy állat vagy állatfaj volt a felperes, de arra még nem akadt példa, hogy vízfelület nevében induljon tárgyalás.

A Mary Jane-tó esetét ezért komoly viták övezték: a jogkiterjesztésért küzdő környezetvédők szerint régi adósságát törleszthetné így az amerikai jogrendszer, míg a floridai kereskedelmi kamara jelezte, ha rajtuk múlik, biztosan nem fognak a tavak ingatlanprojekteket perelgetni

– írta a 444.hu.

Az Econlockhatchee orlandói szakasza Fotó: Jaymel Gonzalez/iStock/Getty Images Plus

A 2008-as ecuadori alkotmány volt az első a világon, amely kimondta a természet létezéshez való jogát, megteremtve ezzel az alapját annak, hogy ezt a jogot bárki bíróság előtt próbálja érvényesíteni.

Floridában is készült olyan jogszabályterv, amellyel a Wekiva és az Econlockhatchee folyók jogi státuszát kívánták biztosítani. Orange megye bizottsága befogadta és népszavazásra bocsátotta az ötletet. 2020-ban pedig a helyi választók 89 százaléka támogatta, hogy a megye alaptörvénye kimondja: az ott folyó vizeket megilleti a létezéshez való jog.

A Mary Jane-tó ügyében benyújtott keresetben a floridai jogszabályterv egyik kidolgozója, a régi motoros orlandói környezetvédő, Chuck O'Neal lett a társfelperes. O'Neal szerepe kulcsfontosságú – hangsúlyozta a 444.hu cikke. Ő az, aki képes a bíróság előtt emberi szavakba foglalni, miért van szükség az érintett vizesélőhelyek védelmére.

A per történetéért és a jogi dilemma izgalmas esetekkel tarkított előzményeiért megéri a 444.hu cikkére kattintani.

Neked ajánljuk
Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Országos naperőműboom várható
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam