2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jég, ég veled! – Negatív rekordon az Antarktiszt körülvevő tengeri jég

Az Antarktisz körüli tengeri jég kiterjedését 1978 óta kísérik figyelemmel. Míg a globális felmelegedés hatására az Északi-sarkvidék jege egyre veszít tömegéből, addig az antarktiszi jégfelszínt évtizedenként körülbelül 1 százaléknyi növekedés jellemezte egészen 2017-ig, amikor a tendencia megfordult.

Az MTI híradása szerint kínai tudósok az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban április 19-én, kedden publikált legfrissebb eredményei szerint 2022. február 25-én megdőlt az eddigi negatív rekord, az Antarktiszt körülvevő tengeri jég minden eddiginél kisebbre zsugorodott.

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem és a Csuhaiban működő Dél-tengeri Tudományos Laboratórium kutatói szerint először fordult elő, hogy az antarktiszi jég kiterjedése 2 millió négyzetkilométer alá csökkent. A most mért 1,9 millió négyzet-kilométeres érték mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint az 1981 és 2010 közötti évek átlaga.

2020. január 17-i kép a Collins-gleccser jégfaláról az Uruguay által üzemeltetett Artigas kutatóbázis közelében, az antarktiszi György király-szigeten (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/EFE/Federico Anfitti

Az Európai Unió Kopernikusz programjának klímaváltozással foglalkozó szolgálata már korábban közölte, hogy az antarktiszi tengeri jég mérete idén februárban negatív rekordot állított be.

A kínai kutatók az óceáni áramlatokat és az időjárási jelenségeket is vizsgálták az olvadás okait keresve, tanulmányuk ide kattintva elérhető angol nyelven.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam