2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint

Bajban van Új-Zéland, egyes vidékein ugyanis kétszer olyan gyorsan emelkedik a tengerszint, mint ahogy azt várták – közölte az origo.hu. A hatóságoknak így a véltnél kevesebb idejük lesz a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásra vagy a part mentén élők áttelepítésére, figyelmeztettek rá a kutatók.

Míg globálisan a tengerszint félméteres emelkedése várható 2100-ig, a csendes-óceáni szigetország jelentős részén akár egy méterrel is emelkedhet a vízszint a szárazföld süllyedése miatt 

– mondta el Tim Naish, a wellingtoni Viktória Egyetem professzora.

Egy ilyen fokú emelkedés katasztrofális hatással lenne a fővárosra, Wellingtonra, ahol így a 2060-ig várt 30 centiméteres vízszintemelkedés már 2040-re bekövetkezhet. Ilyen mértékű szintemelkedés esetén évente volna nagy károkat okozó áradás a városban.

Auckland vízpartja, a Waitematā kikötő partvidékének városoldali szakasza Fotó: Dan Freeman fotója az Unsplashen

A legveszélyeztetettebb régió az Északi-sziget délkeleti partvidéke, Új-Zéland legsűrűbben lakott övezete – hangsúlyozta az origo.hu az MTI nyomán.

Különösen sérülékeny az 1,7 millió lakosú Auckland, amelynek városközpontját és egyes elővárosait szintén áradások fenyegethetik.

A helyi kormány által támogatott NZ SeaRise program keretében a tudósok online térképet készítettek, amelyről a lakosok leolvashatják, mekkora tengerszint-emelkedés várható a lakóhelyükön.

Neked ajánljuk
Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Megoldóképletek emelkedő vízszintre A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam