2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban

Mivel a szárazság és a város méretének folyamatos növekedése megviseli a régió vízellátásának 90 százalékáért felelős Colorado folyót, Las Vegasban törvényben írták elő, hogy a városiaknak meg kell szabadulniuk az öntözésigényes gyeptéglás pázsittól. 3900 hektár gyepet kell felszedni az új törvény értelmében.

A gyep betiltása talán az eddigi legdrámaibb erőfeszítés a víz megőrzésére az amerikai délnyugaton, ahol a több évtizede tartó folyamatos növekedés és a 20 évnyi aszály miatt igencsak megcsappant a Colorado folyó vízhozama.

És a helyzeten a klímaváltozás csak ronthat.

Kevés a víz, ezért el kell búcsúzniuk a helyieknek az öntözésigényes gyeptől Las Vegasban Fotó: Grant Cai fotója az Unsplash-en

A The New York Times cikke szerint az új szabály példa arra, hogy milyen szigorú intézkedésekre kényszerülhetnek egyes régiók az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és az azokhoz való alkalmazkodás érdekében – írta az új törvényről beszámoló 444.hu.

A hatóság becslése alapján körülbelül 3900 hektárnyi pázsitot kell eltávolítani Las Vegasban, ami akár évi 9,5 milliárd gallon víz megtakarítását eredményezheti.

Az érintettek kapnak ugyan négyzetméterenként 3 dollár támogatást, de ez a lap szerint a legtöbb esetben közel sem fedezi a gyep felszedésének és a sivatagi klímát bíró, szárazságtűrő növények telepítésének költségeit. 

Neked ajánljuk
Nem jön országos, áztató májusi eső A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Intenzív erdőtüzek, árvizek és extrém hőség – ilyen volt a Kopernikusz jelentése szerint 2021 Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam