2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén

Ha nem lenne itt velünk két év óta egy járvány, és nem volna egy pusztító háború tőlünk pár száz kilométerre, akkor minden arról bömbölne, hogy klímaváltozás van, kiszáradnak a tavaink – mondja Borics Gábor hidrobiológus a hvg.hu elsivatagosodó Alföldön forgatott videóriportjában.

Ahogy a világ számos helyéről, úgy az Alföldről is eltűnik a csapadék, eltűnik a víz – derül ki a folytatásból.

Toldi Csaba, a Dongér–Kelőér Vize Egyesület elnöke megdöbbentő helyszínekre kalauzol pár másodperc múlva:

Magyarország 2021–2022 telén összeismerkedett a téli aszállyal, tavak égtek ki, nádasok égtek le a tél végi, kora tavaszi tűzszezonban.

A szárazság miatt sűrű porfelhő száll a mezőgazdasági munkagép nyomában Kállósemjén határában 2022. március 23-án Fotó: MTI/Balázs Attila

Kajner Péter, a WWF szakértője elmondja a ritkás füvön sétálva: a 19. században és a 20. század elején is voltak már szárazabb periódusok, de az 1970-es évektől figyelhető meg a terület gyorsuló ütemű szárazodása. Ez részben klimatikus okokra vezethető vissza, de nagyon nagy része van az emberi beavatkozásoknak is a táj szárazodásában.

Ha egy tó kiszárad, az egyértelmű jelzés arra, hogy a talajvíz szintje is csökken 

– figyelmeztet rá Lukács Balázs András biológus, hozzátéve, hogy az Alföld nagy területein a talajvízből biztosítják az ivóvizet.

Borics Gábor a talajvízszint csökkenését pedig történeti okokkal köti össze, a nagy folyamszabályozási munkálatokig visszatekintve, amikor konkrét cél volt az Alföld kiszárítása a mezőgazdasági területek kialakítása érdekében.

Videóriport az Alföld elsivatagosodásáról Forrás: HVG Videó/YouTube.com

Ahogyan a hvg.hu videóriporthoz írt bevezetőjében is olvasható:

„Eleink a folyószabályozással kiengedték a vizet a Kárpát-medencéből, és ugyan már száz éve rájöttek, hogy ami maradt, az kevés, de csak a múlt század közepére-második felére jutottak oda, hogy visszaduzzasszák a Tiszát. Ettől azonban az Alföld nagy része öles léptekkel halad az elsivatagosodás felé.”

A legszívszorítóbb képsorokon aprócska béka kucorog a hidrobiológus óvó tenyerében.

A European Climate Foundation támogatásával készült videó azonban nemcsak közös gondjainkról mesél, hanem arról is, hogyan, milyen eszközökkel küzdenek a helyiek a víz megtartásáért, és milyen megoldási lehetőségeket látnak a szakemberek térségi, táji szinten.

Neked ajánljuk
Nem jön országos, áztató májusi eső Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Intenzív erdőtüzek, árvizek és extrém hőség – ilyen volt a Kopernikusz jelentése szerint 2021 A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam