2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt

Több ezer éves vízkészletet fedeztek fel a jeges kontinens nyugati része alatt – adta hírül az Időkép meteorológiai portál. A kutatók egy különleges módszert használtak a felszín alatti vízkészlet felfedezésekor, melynek neve magnetotellurika. Ezenkívül régebbi műholdfelvételek is segítették őket.

A Whillans-jégáramlat alatt nagy mennyiségű vizet észleltek a kutatók, de meglátásuk szerint akár máshol is lehet víz a mélyben. Ez a vízraktár nagyjából 500 és 2000 méter közötti mélységben halmozódott fel az üledékben – írta az idokep.hu a BBC News cikke alapján.

Az üledék ősi óceáni iszapból és homokból áll, mely évezredekkel ezelőtt zárhatta magába a sós tengervizet, amikor még kisebb volt a jégtakaró kiterjedése.

A jégfolyamok és gleccserek alatt található vízkészletek fontos szerepet játszanak azok mozgásának sebességében, emiatt a jövőben ezt a tényezőt is be kell építeni a felmelegedés hatásait vizsgáló éghajlati modellekbe.

A Quark Expeditions hajója a háttérben, az előtérben pedig szamárpingvinek tollászkodnak a Danco-sziget köves partján. A sziget az Antarktisz-környéki szigetekhez tartozik, amelyek a 60. szélességi foktól délre helyezkednek el Fotó: Derek Oyen fotója az Unsplash-en

A kutatók a magnetotellurika segítségével képesek megfigyelni, valamint rögzíteni a Föld természetes elektromágneses mezejének változásait, így meghatározhatóvá válik a mélyben fellelhető anyagok összetétele, legyenek azok szilárd vagy folyékony halmazállapotúak.

A 2000-es években már vizsgálták műholdak segítségével ezt a területet, így tanulmányozni tudták a Whillans-jégfolyam alatti hidrológiai rendszer dinamikáját. Ez is segített a most megtalált hatalmas mennyiségű víz feltérképezésében 

– mutatott rá a meteorológiai portál.

Neked ajánljuk
Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam