2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében

A katasztrófavédelem vizsgálatot rendelt el a gödi kutak vízszennyezettsége ügyében, miután az Átlátszó arról írt, hogy egy független szakértői vizsgálat lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon nevű, akkumulátorgyártáshoz is használt oldószert talált három vízmintában.

Ezek olyan anyagok, amelyeket a Samsung SDI gödi gyárban is használnak, azt az Átlátszó cikke viszont nem állította, hogy a szennyeződés az üzemből származik – írta az esetről beszámoló hvg.hu.

Fürdőzők a Duna partján Gödnél 2018. augusztus 16-án Fotó: MTI Fotó/Mohai Balázs

A gazdasági hírportál információi szerint az Átlátszó tavaly november óta kéri hiába a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Samsung-gyár vízmonitoring adatait. A szerkesztőség a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult az adatok kiadásának megtagadása miatt.

A kutak vízvizsgálatát eredetileg megrendelő Göd-ÉRT Egyesület nemrég szintén hivatalos panaszt nyújtott be, melyben tényfeltáró vizsgálatot követeltek, és kérték, hogy a hatóság tájékoztassa rendszeresen a lakosságot, hozza nyilvánosságra a gödi iparterület vízvizsgálati adatait, valamint tegyen lépéseket a további környezetszennyezés elkerülése érdekében – részletezte a hvg.hu.

A Duna ártere alacsony vízállásnál Gödnél 2018. augusztus 16-án Fotó: MTI Fotó/Mohai Balázs

Az Átlátszó cikkének megjelenése után koreai dolgozók keresték fel a vizsgált kutakat, hogy vízmintát kérjenek a lakosoktól. Később a Samsunggal való kapcsolattartással megbízott gödi önkormányzati képviselő arról posztolt a Facebookon, hogy „a Samsung SDI Hungary jelentős erőfeszítést kíván tenni a szennyezés kiterjedtségének felmérésére” – tért ki a fejleményekre is a portál.

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón A Sajó magyar szakaszán szerencsére nincsen baj Fenntarthatósági elismerésben részesültek a Samsung televíziói Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam