2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón

Három hónapja ömlik a Sajóba a vizet elszínező és a folyó élővilágát súlyosan mérgező vas-oxidos szennyvíz a szlovákiai Alsósajónál. Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottsághoz fordul. „Most már hivatalos: a folyó halott” – mondta Varga a Felvidék.ma cikke szerint.

10 kilométeres szakaszon vizsgálták szakemberek Varga Tibor kíséretében a Sajó folyó élővilágát, és egyetlen pisztrángot, pénzes pért vagy fejes domolykót sem találtak.

„Rengeteg tetemet találtunk, szinte ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei a partot. Nem tudtam, hogy ennyi rák élt a Sajóban. A pusztulás nagysága a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, könnyes szemmel mondta, hogy ő még ilyet nem látott”

számolt be a látottakról Varga a Felvidék.ma újságírójának.

Az első feljelentést 2022. február 24-én tette az ügyben a horgászszövetség.

A Sajó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében, Szalóc (Slavec) mellett, 2022. március 14-én Fotó: MTI/Komka Péter

Míg februárban 10 liter szennyezett víz folyt ki a szennyezés forrását jelentő bányából percenként, a legutóbbi mérések alapján ez percenként 17 literre növekedett. A cink a kifolyásnál már februárban a pisztrángokra halálos dózisban volt jelen.

Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat és a bányamentő szolgálat is megkezdte a bányába szivárgó felszíni vizek mennyiségét csökkentő munkálatokat, hogy ne folyhasson a víz a szennyezett alsóbb rétegekbe, ezáltal megelőzhető legyen a mérgező szennyvíz felszínre áramlása. A környezetvédelmi minisztérium a gazdasági minisztériumra hárítaná a felelősséget, a bánya tulajdonosa ugyanis az Ércbányák állami vállalat. A gazdasági minisztérium szerint viszont a kiömlő bányavíz minőségéért a Siderit vállalatot terheli a felelősség, amely utoljára termelt ki ott nyersanyagot.

A hivatalok közti pingpongozás közben lassan, de biztosan pusztult ki a folyó élővilága 

– állapította meg a Felvidék.ma cikke.

A szennyezett bányavíz továbbra is folyni fog, akár évtizedekig. Ha sikerül is annyira lecsökkenteni a víz mennyiségét, hogy már szűrni tudják, még akkor is kétséges, hogy lehet-e majd revitalizálni a folyót. Szakértők szerint legalább 15 év, mire visszatérhet a folyami rák – mutatott rá Varga Tibor.

Neked ajánljuk
A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba Mégis elérhette az arzénszennyezés a Sajó hazai szakaszát Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: felvidek.ma
Vissza
Hírfolyam