2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy látja a Balaton jövőjét a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet?

A kutatók több forgatókönyvet is készítettek a Balaton jövőjét illetően a szélsőséges időjárási jelenségeket figyelembe véve. A klímaváltozás okozta hosszú aszályos időszakok miatt jelentős vízszintingadozásra lehet számítani, valamint gyakran lehet majd tartósan alacsony a vízszint – írta az index.hu.

A Balaton vízminőségét azonban alapvetően a mikroszkopikus lebegő algák minősége és mennyisége határozza meg 

hangsúlyozta a hírportál Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) honlapján megjelent közlemény alapján.

Az elmúlt húsz évben az algák mennyisége (a-klorofill-koncentráció) a Keszthelyi-medencében két évben (2019 és 2021) haladta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben még megengedhető algamennyiséget (75 mikrogramm per liter), de egyik alkalom sem köthető alacsony vízálláshoz. A Siófoki-medence algában jelentősen szegényebb, egyetlen évben sem fordult elő hasonló jelenség. A lebegő mikroszkopikus algák mennyiségét ugyanis a rendelkezésükre álló szervetlen növényi tápelemek, közülük is a foszfor határozza meg – részletezte a BLKI.

 A déli part 2003 szeptemberében. A kánikula miatt akkoriban 60 centiméteresre csökkent a vízszint Fotó: MTI Fotó/H. Szabó Sándor

A tó nyílt vizében az alacsony vízállás önmagában nem okoz algásodást.

Más, az algaközösségre gyakorolt hatása azonban van a vízállásnak, ami elsősorban a déli parton érvényesül. Alacsony vízállás esetén ugyanis egy fonalas zöldalga, az érdes békanyál megjelenésével kell számolni a sekély vizes területeken (ez történt 2002 és 2004 között, illetve 2012-ben is).

A BLKI kutatási eredményei szerint a békanyál tömeges előfordulására csak a siófoki vízmérce 50 centiméteres állása alatt kell számítani.

A békanyál ugyan turisztikailag nem éppen vonzó látványosság, de elszaporodása nem szennyezés következménye, és méreganyagokat sem termel.

Mindenesetre az idei szezon végére a vízállás a siófoki vízmérce szerinti nagyjából 70 centiméteres magasságig csökkenhet, így sem a nyílt vízben lebegő algák túlburjánzása, sem a békanyál tömeges elszaporodása nem várható – szögezte le a BLKI.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam