2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alacsonyabb a vízállás, de nincs vészhelyzet a Balatonnál

Rendkívül száraz volt 2022 első negyedéve, 1921 óta idén mutatta a legalacsonyabb értéket a vízforgalom, száz éve nem hullott ebben az időszakban ilyen kevés csapadék a magyar tengerbe. Vészhelyzet azonban egyelőre nem alakult ki.

Az elmúlt 30 év átlagának fele sem esett a Balaton vízgyűjtőjén – adta hírül az Időkép az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva.

Az ezredforduló előtt nem volt példa negatív vízháztartási helyzetre, azóta azonban már a nyolcadik ilyen év volt a tavalyi.

A Jókai hajó Balatonfüreden a Balatoni Hajózási Zrt. 176. hajózási szezonjának első napján, 2022. április 16-án Fotó: MTI/Varga György

A múlt hónap végi esők javítottak valamelyest a helyzeten, a Hydroinfo adatai alapján május 11-én reggel 105, május 16-án reggel 104 centiméter volt a Balatonon az átlagvízállás. Ez az aktuális nyári szabályozási szintnél 14-15 centiméterrel alacsonyabb, ami nem rendkívüli, de szélsőséges – állapította meg a meteorológiai portál. (Az aktuális balatoni vízállás adatai ide kattintva fellelhetők.)

Az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is lecsökkenhet a vízmagasság. 2002-ben 28 centiméteres volt a víz, amikor kilátszott a balatonfenyvesi homokpad.
Vészhelyzet tehát nincs, a tó vízszintje az aszály ellenére is meg fogja haladni a kritikus szintet, problémák ugyanis 50 centiméteres vízállásnál kezdődnek 

– idézte az idpokep.hu az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport egyik tagját.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam