2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság

A Christian Aid friss jelentése szerint a klímaváltozás miatt világszerte a szárazság egyre növekvő kockázatával kell szembenézniük a nagyvárosoknak. A vízhiányt pedig leginkább a szegények fogják megérezni. A szervezet nemzetközi alap létrehozását szorgalmazza az éghajlati károk kompenzálására.

A világ vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka ivóvíz, és ennek is a nagy része a gleccserekben és jégsapkákban raktározódik. A vízkészlet mindössze 0,01 százaléka található a tavakban, folyókban, víztározókban és víztartó rétegekben, azaz könnyen hozzáférhető lelőhelyeken. Mindeközben a világ vízfelhasználása a 20. században a népességnövekedés ütemének több mint kétszeresével nőtt – hangsúlyozta a 168.hu az MTI közleménye alapján.

A világ népességének több mint fele városokban él. 2050-re ez az arány várhatóan 68 százalékra emelkedik, de a vízhiány okozta feszültség már most is sok helyen érzékelhető 

– mutatott rá a Christian Aid jelentése.

Ivóvízért állnak sorban emberek Fokvárosban 2018. január 19-én Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

A 2018 óta tartó hosszú aszály miatt a dél-afrikai Fokváros lehet a világ első olyan nagyvárosa, ahol kifogy a víz. Újdelhiben is perzselő hőhullámok közepette állnak sorban a vízért az emberek.

25 éven belül Délkelet-Angliában és Londonban is elfogyhat a víz, a brit fővárosban már most is csak feleannyi eső esik, mint például New Yorkban. A klímaváltozás várhatóan növelni fogja az aszályok gyakoriságát és intenzitását a régióban, a növekvő népességgel járó terhelés pedig összeroppanthatja London elöregedő vízellátó rendszerét.

Lajtos kocsi tartályából csapolnak ivóvizet egy szegénynegyed lakói Újdelhiben 2018. június 23-án Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta

„Az aszály nem újdonság, de az elmúlt 30 évben a globális felmelegedés miatt megnőtt az intenzitása és gyakorisága” – mondta el Nushrat Rahman Chowdhury, a Christian Aid munkatársa, a jelentés társszerzője.

Hozzátette:

az aszály és vízhiány leginkább a világ legszegényebb embereinek életét és megélhetését fenyegeti, holott ezek azok a közösségek, amelyek a legkevésbé felelősek az éghajlati válságért.

A szervezet felmérése szerint Nagy-Britanniában a megkérdezettek 36 százaléka támogatja, hogy a gazdag országok alapot hozzanak létre az aszály hatásainak enyhítésére. 

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam