2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tornádók, viharok dúltak Németországban

Május 21-én, szombaton reggel a dpa hírügynökség közleménye alapján arról számolt be az MTI, hogy Németország északnyugati részén, főleg Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több tornádó és viharok okoztak súlyos károkat és személyi sérüléseket.

Paderbornban, Lippstadtban és Höxter egyik kerületében, Lütmarsenben pusztított tornádó, és heves viharok vonultak végig Észak-Rajna-Vesztfália más részein és más tartományokon is.

Az időjárási katasztrófában 57-en sérültek meg.

43-an Paderbornban, ahol több ember állapota súlyos, egyé pedig életveszélyes volt, utóbbit helikopterrel kellett a bielefeldi kórházba szállítani.

Bajorországban 14-en sérültek meg, köztük több iskolás gyerek, akik egy faházban húzták meg magukat.

Megrongálódott autó és lakóépületek az észak-rajna-vesztfáliai Lippstadtban Fotó: MTI/AP/dpa/Lino Mirgeler

Fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg, a vihar után rengeteg törmeléket kellett eltakarítania a katasztrófa elhárításában részt vevő szerveknek.

Tavaly nyáron történelmi árvíz okozott pusztítást Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A 2021 júliusában Németországot, Belgiumot és a környező országokat sújtó, halálos áldozatokat követelő áradások a meteorológusokat és a hatóságokat is sokkolták. A World Weather Attribution kutatói ezért megvizsgálták, hogy az éghajlatváltozásnak mennyi köze volt az árvizeket okozó szélsőséges esőzésekhez.

Akkor mi is beszámoltunk róla, hogy azt találták:

az említett térségben az emberi tevékenység okozta klímaváltozás 3-19 százalékkal növelte a nyáron egy nap alatt lehullott eső intenzitását, a hőmérséklet emelkedése emellett 1,2-9-szer valószínűbbé tette az árvizeket kiváltó esőzéseket.

Neked ajánljuk
Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam