2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri

A Nicosiai Egyetem munkatársai digitális modelleken vizsgálták az űrbe tartó rakéták hatását a Föld légkörére. Lesújtó eredményre jutottak: a rakéták üzemanyaga nemcsak önmagában mérgező, de elégetve is rombolja a környezetet.

A rakétafellövések által okozott légköri szennyezés életbe vágó, és figyelembe kell venni, hiszen a kereskedelmi célú indítások egyre gyakoribbak lesznek a jövőben
– idézi a kutatócsoport figyelmeztetését az Index.

A tudósok az űrvállalatok rakétáira hívták fel a figyelmet, ami azért indokolt, mert mára a SpaceX Falcon 9-ese a legtöbbet használt amerikai hordozórakéta (bár Muskék hordozója még így is egy nagyságrenddel le van maradva az 1900 fellövéssel vezető Szojuzok mögött).

A Falcon 9 rakétákban jelenleg használt RP-1 motorok üzemanyaga kerozin, amelyből jelentős mennyiségű szén-dioxid és nitrogén-oxid kerül a légkörbe.

Ugyanakkor a SpaceX legújabb motorjai, a Raptor V2-k már metán és oxigén keverékével üzemelnek majd, ami jó hatásfokkal ég, és nagyon kevés korommal jár.

A kereskedelmi űrhajózás terjedésével a cégek egyre nagyobb hordozórakétákat állítanak üzembe. Ezen a téren az egyik legrosszabb szennyező a Virgin Galactic szilárd hajtóanyagú hibrid eszköze, ami nagy adag kormot és alumínium-oxidot nyom a magas légkörbe.

Az ellenpélda a Blue Origin: Jeff Bezos cége közleményben hívta fel a figyelmet, hogy rakétájuk, a New Shepard hajtóanyaga hidrogén és oxigén, égésterméke pedig víz, vagyis egy különösen drága bárányfelhő.

A SpaceX Falcon 9-es rakétája a kilövés után Fotó: Craig Boliver/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba Fordulat a Sajó ügyében Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: index
Vissza
Hírfolyam