2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit

A Puli Space Technologies idén májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” elnevezésű verseny második helyezését. A Puli Holdi Vízszimatoló képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

A Puli Holdi Vízszimatoló, angol nevén Puli Lunar Water Snooper rendkívül kicsi, 10x10x3,4 centiméter méretű, alig 40 dekagrammos detektor, amely képes megtalálni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészleteket.

A vízszimatolóval nemcsak az űrhajósok vízellátását szeretnék biztosítani, hanem a vízből kinyert hidrogén és oxigén rakétaüzemanyagként is szolgálhat.

A NASA által közreadott közeli felvétel a Holdról Fotó: A NASA fotója az Unsplashen

A magyar szakemberekből álló Puli Space Technologies koncepciója már 2020 nyarán elnyerte a NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload”-kihívásának 30 ezer dolláros fődíját, idén pedig a csapat a verseny utolsó fordulójában elhozta a második helyezést.

A holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök kategóriájában egyedül a Puli Space Technologies vízszimatolója került megvalósítási fázisba. A magyarok egy éven belül holdi éles bevetésre kész eszközt tudtak tervezni és gyártani, majd három darab működő példányt át is tudtak adni tesztelésre a NASA pasadenai laboratóriumának 

számolt be róla az origo.hu.

Sziklamászási képességek tesztje: tényleg meredek, de a Puli felmegy, és ráadásul le is jön Forrás: pulispace/YouTube.com

A Puli Space Technologies csapatát számos önkéntes, valamint hazai és nemzetközi vállalatok támogatták: például a PCB Design Kft., Szántó Péter (FPGArt Kft., BME MIT oktató), a Nanosensors Lab (Energiatudományi Kutatóközpont), az Elektromont Kft., a Kiskutya Kft., a Concorde MB Partners és a CERN Radiation to Electronics (R2E) csoportja.

A „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét”-kihívás tapasztalatairól a győztes csapatok 2022. május 25-én, szerdán közös webináriumon meséltek, amelybe a világon bárhonnan be lehetett csatlakozni rövid regisztráció után. A webinárium felvétele a korábbi eseményekéhez hasonlóan remélhetőleg hamarosan felkerül a HeroX YouTube-csatornájára.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A nap képe: A Nap ölelése Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam