2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre nem tudni, hogy miért haltak meg a halak a Városligeti-tóban

Nem mutattak ki toxikus anyagot a laboratóriumi vizsgálatok, a Városligeti-tó vizének hőmérséklete és összetétele is megfelelt az előírásoknak – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. május 24-én, kedden az MTI-vel. A mérgezés gyanúja az eddigi vizsgálatok alapján tehát nem igazolódott.

Április elején számoltunk be róla, hogy két tó halállománya is elpusztult Budapesten a Városligeti-tóban. Akkor úgy lehetett tudni, hogy valamilyen mérgező anyag kerülhetett a vízbe, ami azért volt különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkert tórendszerének halai is a Városligetben laktak éppen.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) dolgozói önállóan, valamint egy külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival együtt vizsgálták az április eleji tragikus halpusztulás helyszínén a víz minőségét. Több helyen vízmintát vettek, és megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát is – sorolta a telex.hu.

Az eddigi helyszíni vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a víz összetétele és hőmérséklete megfelelt az előírásoknak a Városligeti-tóban.

A Városligeti-tó 2016 utolsó napján (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A BGYH további vizsgálatokat rendelt meg egy külső, akkreditált laboratóriumtól.

Bár az összes eredmény még nincs meg, de a külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott értékek azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mért értékei nagyságrendekkel alatta maradtak a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékeknek. A BGYH-tól szennyezett víz tehát nem került a tóba.

A többször is felmerült túlklórozás elméletét egyetlen laboratóriumi eredmény sem támasztotta alá. A fővárosi kormányhivatal laboratóriumi osztályának vizsgálata szerint a víz nem volt toxikus.

A BGYH továbbra is együttműködik a Városliget Zrt.-vel, valamint az akkreditált laborokkal, hogy kiderüljön, mi történt a halakkal.

Neked ajánljuk
Mégis elérhette az arzénszennyezés a Sajó hazai szakaszát Idén is lehet fürdeni a Dunában Budapesten Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam