2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerda esti közlése szerint a május 25-i nap folyamán országszerte mintegy 100 alkalommal riasztották a tűzoltókat az országon végigvonuló vihart kísérő heves szél és jégeső okozta károk miatt. 

A legsúlyosabb károkat Somogy megyében okozta a vihar: a jégeső 80 épület tetőszerkezetét rongálta meg Kaposváron, Kaposmérőn, Kaposkeresztúron és Jákón. A viharos szél fákat döntött ki és gallyakat sodort az úttestre.

A legtöbb bejelentés Kaposvárról érkezett, de Segesdre és Mikére is hívták a szakembereket. Kaposváron az Iszák utcában leszakadt egy lakóépület teteje. Segesd és Böhönye között fák dőltek a 68-as főútra, mint ahogy fákat döntött ki a szél Mike és Kadarkút között is

 – mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel.

Baranya megyét is erősen érintette az ítéletidő. Itt kidőlt fák eltávolításához és a házakba befolyt esővíz szivattyúzásához kértek segítséget a bejelentők. Komlón a mentőállomás épületére dőlt egy fa, egy másik fa pedig elektromos vezetéket szakított le. Mecseknádasdon és Zengővárkonyban fa dőlt az úttestre, akadályozva a 6-os főút forgalmát. Baranyajenőn szétverte a vihar egy ház tetejét – részletezte a szóvivő.

Zivatarfelhő Zala megyében, Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este Fotó: MTI/Varga György

Bács-Kiskun megyét sem kímélte a viharos időjárás. Lakóházak tetőszerkezetét verte szét a jég, több épület is beázott, Kiskunmajsán villám csapott egy lakóház kéményébe.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere példátlan természeti csapásnak nevezte a somogyi megyeszékhelyet szerda kora este letaroló vihart a Facebook-oldalán. Bejegyzésében arról írt, hogy diónyi, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek, a brutális erősségű szél fákat csavart ki, a levert levélzet teljesen elfedte a csatornarácsokat. Köz- és magánépületek ablakai törtek be, rengeteg autó megrongálódott. A kár jelentős, de arról nem érkezett jelentés, hogy bárki is megsérült volna – fűzte hozzá a polgármester. Hangsúlyozta, hogy megkezdődött a károk felmérése és a hibák elhárítása.

Összegyűlt jég a szerdai zivatar elvonulása után a Zala megyei Nagykanizsán Fotó: MTI/Varga György

Az Ökumenikus Segélyszervezet még szerdán késő este az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 5 millió forintos azonnali gyorssegítséget ajánlottak fel Kaposvárnak. A szervezet helyi intézménye és humanitárius szakértői megkezdték a helyszínen a segítségnyújtást.

Mivel az első helyszíni jelentések alapján Kaposváron a vihar okozta kár értéke a többmilliárdos nagyságrendet is elérheti, az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtést is indított: a szervezet honlapján, illetve a 11705008-20464565-ös számlaszámra utalt összeggel, a „Kaposvár” cél megjelölésével lehet segíteni.

A Ökumenikus Segélyszervezet 2017 óta működtet szociális és fejlesztő központot Kaposváron, a Biztos Kezdet gyermekház a legszegényebb helyi kisgyermekek felzárkózását segíti – írták a közleményben. 

Neked ajánljuk
Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Keleten továbbra is tart az aszály A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam