2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis elérhette az arzénszennyezés a Sajó hazai szakaszát

A Greenpeace május 25-én a Sajó szlovák határhoz közel eső hazai szakaszán, Sajópüspökinél vett mintákat a folyó vizéből és az üledék felső rétegéből. A mintákat akkreditált laboratóriumba küldte a szervezet, hogy kiderüljön, elérte-e hazánkat a szlovák szakaszon már kimutatott szennyezés.

A mérések 4 mintából 2 esetben kisebb, határérték feletti arzénkoncentrációt mutattak ki – adta hírül a 444.hu a környezetvédelmi szervezet friss közleményére hivatkozva június 7-én, kedden.

A talaj arzénkoncentrációjára megadott hazai határérték 15 milligramm per kilogramm, a Greenpeace ennél magasabb, 19 és 20 milligramm per kilogrammos értékeket mért.

A mérés során vizsgált többi toxikus fém koncentrációja határértékeken belül volt az üledékben, valamint a kontrollként vett vízminta is megfelelő volt.

Korábbi mérések a Sajó szlovák szakaszán jelentősebb cink-, nikkel-, vas- és arzénkoncentrációt mutattak ki. A Greenpeace vizsgálatának fő célja az volt, hogy megtudja: a Sajóba jutott toxikus fémekkel szennyezett szilárd anyag elérte-e a folyó hazai szakaszát.

A Greenpeace azt várja a szlovák hatóságoktól, biztosítsák, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről. Az üledék szennyezettségét pedig mind a szlovák, mind a hazai hatóságoknak folyamatosan vizsgálniuk kell.

A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar–szlovák határ közelében 2022. március 14-én Fotó: MTI/Komka Péter

A szervezet szerint a Sajó mostani szennyezése jól példázza, hogy hazánkban és Szlovákiában is nagy szükség volna a valós környezeti felelősségvállalást biztosító jogi szabályozásra, amely a szennyezőt a környezeti kár helyreállítására kötelezné.

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését, melynek konkrét okáról mi is beszámoltunk. A helyi hatóságok május 27-én kezdték meg a szennyezés elhárítását a Sajó szlovákiai szakaszán.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének májusi nyilatkozata szerint a vízügyi hatóság folyamatosan méri a vízben a fémek jelenlétét, és rendre határérték alattiak az eredmények. A Greenpeace szerint azonban a hatóságoknak mielőbb fel kell mérniük a meder szennyezettségét is, és dönteni kell a szükséges helyreállító munkálatokról. 

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Fordulat a Sajó ügyében A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam