2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon

Június 7-éről, keddről 8-ára, szerdára virradó éjszaka megérkezett a hidegfront, az első csapadékhullámban a legtöbb eső a Dunántúlon, azon belül is Zalában esett, Zalaegerszeg egyes részein 50 milliméter csapadék zúdult le rövid idő alatt. A zivatarok péntek estig velünk lesznek. Viharkörkép.

Péntekig többfelé várható ismétlődő záporok, zivatarok kialakulása, az intenzívebb gócokat számos helyen felhőszakadás kísérheti. Különösen a Dunántúl középső részén, ahol további 50-70 milliméternyi csapadék is összegyűlhet – írta még szerdán az Időkép.

Felhőszakadás Zalaszabaron (Takács Ákos videója) Forrás: Időkép/YouTube.com

Mintegy húsz helyre riasztották Pest megyében a tűzoltókat viharkárok miatt szerda délután 

– tájékoztatta ugyanezen a napon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. A legtöbb riasztás Dunakesziről érkezett, ahol a szél a város több pontján az útra döntötte a fákat. Csömörön, a Petőfi Sándor utcában egy óvodaépületbe tört be nagy mennyiségű esővíz.

Dunakeszi mélyebben fekvő utcáit elöntötte a víz a körülbelül fél órán át tartó felhőszakadás után – derült ki a telex.hu szerdai beszámolójából.

Elöntötte a víz Dunakeszi utcáit a felhőszakadás után (Uglik András videója) Forrás: Időkép/YouTube.com

Szerdán délután az ország több részére is viharok csaptak le, felhőszakadás, viharos szél és intenzív villámlás kísérte az erősebb cellák útját, Tatabánya felett pedig egy méretes tuba is kialakult.

A felhőtölcsér, amely Komárom-Esztergom megye megyeszékhelyének egén tekergett, a felvételek alapján nem ért földet, így nem beszélhetünk tornádóról 

számolt be a jelenségről az Időkép.

Egerre még szintén szerdán csapott le alig több mint pár perces vihar, amely nem kímélte a város fáit: a szél több fát is kidöntött, hatalmas ágakat tört le, amelyek az autókban is kárt tettek – derült ki a meteorológiai szakoldal egy következő cikkéből.

Az első viharos napra fenséges felhőformációk tették fel a koronát: az idei zivatarszezon egyik legszebb peremfelhőjét mutatta be a Miskolcot szerda este elérő zivatar, amely viharos széllökésekkel, felhőszakadással teperte le Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyét.

Látványos peremfelhővel érkezett a szerdai vihar Miskolcra Forrás: Időkép/YouTube.com

A viharos időjárás második napján, csütörtökön heves zivatarok vonultak szerte az országban, amelyek rövid idő alatt öntöttek nyakon jelentős mennyiségű csapadékkal kis területeket, az esőhöz gyakran apró szemű jég is társult.

Az ország más pontjaihoz hasonlóan nem sokkal 14 óra után felhőszakadással kísért zivatar vonult át Budapest felett is.

A heves esőzés után vízzel elöntött Kert köz Nyíregyházán 2022. június 9-én Fotó: MTI/Balázs Attila

A fővárosban 20 perc alatt csaknem 30 milliméternyi eső esett csütörtök délután – írta az MTI összefoglalója szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán, jelezve, ez a mennyiség nem példa nélküli, a Mecsek térségében kora délután 40-50 milliméternyi eső hullott le rövid idő alatt.

Fővárosszerte, főleg a II. és a III. kerületben intenzív esőzés nehezítette a buszok haladását, az utcán hömpölygő esővíz miatt több helyen leálltak a villamosok 

– közölte a BKK a telex.hu tudósítása szerint.

Járművek haladnak a zivatar miatt felgyűlt vízben a Margit híd alatt, a budai oldalon 2022. június 9-én Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A híroldal az olvasói segítségével sok képpel és videóval mutatta be, hogyan ázott bőrig Buda: a II. kerületben, a Frankel Leó út és a Gül baba utca sarkán például állóvíz alakult ki, a villamosforgalom leállt, a csatornából feltörő víz megemelte a csatornafedelet; illetve a Rózsadomb felől lezúduló víz végigszántotta a Rómer Flóris utcát egészen a Margit körútig. Utóbbiról hatásos olvasói videó látható ide kattintva.

Csütörtökön szupercella érte el Pécs városát, ahol a csatornák nem bírtak a hirtelen lezúdult hatalmas mennyiségű vízzel. Dunaújvárosra is rászakadt az ég 

– sorolta a viharos napról egyébként percről percre tudósításban is beszámoló Időkép. 

Szupercella érte el Pécset Forrás: Időkép/YouTube.com

A Nagymaros és Szob közötti vasúti pályaszakaszra csütörtök délután sárlavina zúdult le a hegyoldalról. A vonatok emiatt nem jártak egy ideig, helyettük pótlóbuszok szállították az utasokat – adta hírül a MÁVINFORM a Facebook-oldalán. A lezúduló sár és törmelék máshol is okozott gondokat.

Sár és törmelék borítja a síneket a Dömösi átkelés vasúti megállóhelyen 2022. június 9-én Nagymaros és Zebegény között, ahol a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Aki kidőlt fát, nagy mennyiségű hordalékot lát, az a +36 80 204965-ös zöldszámon tudja jelezni, veszély esetén pedig a 112-t kell hívni 

figyelmeztetett rá a telex.hu.

Neked ajánljuk
Keleten továbbra is tart az aszály Keleten továbbra is tart az aszály Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam