2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eloltott tüzek Dél-Európában: belobbant az európai tűzszezon

Június 8-án, szerdán délután csaptak fel a lángok a dél-spanyolországi Costa del Sol régióban, az erdőtűz miatt több mint 3 ezer embert kellett evakuálni szerda éjjel az RTVE spanyol televízió tudósítása szerint – adta hírül csütörtökön az MTI. Az előző hétvégén Görögországban, a következőn pedig Dél-Franciaországban küzdöttek a tűz ellen.

Csütörtökre már a Malagától nagyjából száz kilométerre nyugatra fekvő Benahavist és Pujerrát fenyegette a tűz, és mintegy 500 ember dolgozott a lángok eloltásán.

Az oltást nehezítette, hogy sok volt a nehezen megközelíthető terület, 30 Celsius-fok feletti a hőség, nagy a szárazság, és erős a szél.

Erdőtűz pusztított a dél-spanyolországi Malagában 2022. június 9-én Fotó: MTI/EPA-EFE/Daniel Perez

3 tűzoltó sérült meg könnyebben. Az épületekben a hatóságok tájékoztatása szerint nem keletkezett kár.

Az erdőtűzhöz riasztott tűzoltók a dél-spanyolországi Pujerránál 2022. június 9-én Fotó: MTI/AP/Europa Press/Alex Zea

Carmen Crespo, az andalúz tartományi kormány mezőgazdasági tárcavezetője arról számolt be újságíróknak június 10-én, pénteken, hogy sikerült megfékezni a tüzet. Az emberek visszatérhettek otthonaikba.

A lángok ezúttal több mint 2 ezer hektárnyi erdős területet emésztettek fel.

A régióban tavaly szeptemberben 6 napon keresztül égtek az erdők, akkor több mint 9 ezer hektár vált a lángok martalékává.

A lángok 2 ezer hektárnyi erdőt felégettek Fotó: MTI/EPA-EFE/Daniel Perez

Június 11-én, szombaton este már arról adott hírt az MTI, hogy Dél-Franciaországban, a spanyol határ mellett fekvő Narbonne közelében mintegy 300 tűzoltó több tucat fecskendős autóval, valamint vízszállító repülőgépek és helikopterek bevetésével igyekezett megfékezni a lángokat, amelyek mintegy 100-120 hektárnyi fenyőerdőt emésztettek fel.

A Côte d'Azur közelében szombaton a parfümiparáról ismert Grasse kisváros mögötti hegyes-dombos vidéken lobbantak lángra a fenyőfák. A lángok könnyen tovaterjedtek az igen gyúlékony, gyantás, tobozos, száraz tűlevelekkel teli fenyőerdőben. A tűzoltóegységeknek végül sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek a lakóházakra és egy parfümkészítő üzemre.

A tűz végül sem emberéletet nem követelt, sem az épületekben nem tett kárt.

Tűzoltó az Athén Vúla nevű negyedében pusztító erdőtűz mellett 2022. június 4-én Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

A spanyolországi és dél-franciaországi tüzek előtt Görögország nyitotta a sort. Június 4-én, szombaton Athén közelében ütött ki tűz – számolt be róla szintén az MTI.

Az erős szél miatt a lángok gyorsan terjedtek a görög főváros mellett magasodó Hümettosz-hegy lejtőiről, vastag füstfelhővel borítva be a déli elővárosokat. A Vúla és Glifada negyedek egyes részeit kiürítették.

Több mint 130 tűzoltó 6 tűzoltó repülőgép és 4 helikopter segítségével több tonna vizet használt az oltáshoz, a lángok több mint hét órán át tomboltak, házakat és gépkocsikat rongáltak meg.

Athén mellett a lángok az erős szél miatt gyorsan terjedtek a görög főváros felé a Hümettosz-hegy lejtőiről június 4-én Fotó: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz

Az erdőtüzek tavaly nyáron több mint 300 ezer hold erdőt és bozótot pusztítottak el Görögország különböző részein.

A forró, szubtrópusi légtömeg, amely több napja uralja az Ibériai-félszigetet, hamarosan Nyugat-Európa országait is elérheti, a forró légtömeg június 17-ére egészen Anglia déli részéig is eljuthat. Ezzel párhuzamosan pedig erős magassági gerinc, úgynevezett hőkupola is kialakulhat, melyen belül nagyon meleg, száraz időjárásra kell számítani 

írta a közeljövőt illető kilátásokról az Időkép meteorológiai portál.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam