2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét

A Utah állambeli Nagy-sóstó medrében az évek során tetemes mennyiségű arzén halmozódott fel. A klímaváltozás miatt a tó a kiszáradás szélére jutott, és ha a víz teljesen eltűnik belőle, a szél széthordhatja a mérgező anyagot – elszennyezve ezzel Salt Lake City levegőjét.

A Nagy-sóstó kiszáradása tehát a Futurism tudományos portál tudósítása alapján egy további, nagyon súlyos környezeti katasztrófa okává válna, és veszélybe sodorna több mint 200 ezer embert. Ráadásul a környező bányák miatt más veszélyes nehézfémek is a levegőbe kerülhetnek – számolt be róla az origo.hu.

Salt Lake City az utóbbi évtizedekben hatalmas iparvárossá duzzadt, rengeteg ember költözött oda, a növekedő lakosság megugrott vízszükségletét azonban a környező vízkészletek kimerítése árán tudták csak ellátni.

A drónfelvételen a Utah állambeli Nagy-sóstó északkeleti partja látható 2020. október 5-én. A földművelés, a szárazság és az éghajlatváltozás miatt az elmúlt 170 évben felére csökkent a tó víztömege Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A vízhiányt súlyosbítja, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt a környező hegyekből is sokkal kevesebb olvadékvíz jut a területre.

Amerikában nem ez lenne az első eset, hogy egy tó eltűnése okoz környezeti katasztrófát: a kaliforniai Owen-tó alig egy évszázaddal ezelőtt kiszáradt, ami hatalmas porszennyezést okozott a térségben – emlékeztetett rá a hírportál.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam