2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát

Az afrikai országot 40 éve nem látott szárazság sújtja, az ENSZ közlése szerint az utolsó 4 esős évszakban nagyon kevés csapadékot mértek, mára pedig mintegy 7,1 millió szomáliai – a lakosság csaknem fele – élelmiszer-bizonytalanságban él, közülük 213 ezren pedig már az éhezés szélére kerültek.

Az aszály sok, mind ez idáig a mezőgazdaságból élő embert a faluja elhagyására kényszerített, több kórház pedig kapacitása végére jutott az orvosi segítségre szoruló éhezők növekvő száma miatt – adta hírül az MTI az AFP hírügynökség beszámolójára hivatkozva.

„Nem arattunk. Minden tenyészállatunk odaveszett. A folyó kiszáradt” 

– idézte az AFP Khadija Mohamed Haszánt, aki 14 hónapos kisfiát vitte kórházba, ahol a kisgyermeket infúzióval táplálják.

Egészségügyi dolgozók is nyilatkoztak a hírügynökségnek arról, hogy sok gyermek páciensük súlyos alultápláltságban szenved, néhányan közülük már kómába estek.

A 2011. július 10-én készült archív felvételen egy súlyosan alultáplált szomáliai fiú fekszik Mogadishuban, ahová családjával együtt az aszály elől menekült az ország déli részéből. 2011. július 20-án az ENSZ hivatalosan is éhínséggel sújtott térséggé nyilvánított két dél-szomáliai régiót, az Afrika szarván pusztító, több mint 10 millió embert érintő szárazság miatt Fotó: MTI/EPA/Abdi Hádzsi Huszein

A szárazságon túl Szomáliát a gabonaimport ukrajnai háború miatti elakadása is szorongatja, az ENSZ szerint Afrika 54 országa a szükséges búza csaknem felét békeidőben Ukrajnából és Oroszországból szerzi.

Nemzetközi segélyszervezetek szerint mintegy 1,5 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy megakadályozzanak egy, a 2011-eshez hasonló éhínséget a térségben, amely 260 ezer halálos áldozatot követelt. Ám az összegnek még csak egy töredékét sikerült összegyűjteni.

Május végéig mintegy 805 ezren menekültek el falvaikból Szomáliában a tartós aszály miatt – közölte az MTI egy későbbi jelentése szerint a hétvégén az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam