2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje

A Pó térségében az évszakos átlaghoz képest 4 fokkal magasabb átlaghőmérsékletet mértek, május második felében a korábban júliusban megszokott meleg volt. Ez és a tartós csapadékhiány miatt a Pó-alföldi településeken éjszakai vízkorlátozás léphet életbe – írta az origo.hu az Il Secolo XIX napilap alapján.

Az Il Secolo XIX az energiaszolgáltatókat tömörítő Utilitalia szövetség közleményét idézte, amelyben a vízkészlet drasztikus csökkenése miatt a Pó-alföldön elterülő Piemont tartományban 100, Lombardiában 25 önkormányzat polgármesterét szólították fel az éjszakai vízhasználat korlátozására vagy teljes felfüggesztésére.

A Pó-medence vízgazdálkodását ellenőrző hatóság (AdBPo) nyilvánosságra hozta az egyes helyeken majdnem teljesen kiszáradt folyómederről készült fotókat, továbbá egyeztetést kezdeményezett a katasztrófavédelemmel az észak-olaszországi vízgyűjtő terület állapotáról.

Az apadó víz alól felbukkantak egy második világháborús tartály maradványai és egy középkori város romos falai – részletezte az origo.hu. A folyó drámaian alacsony vízszintje miatt kiszáradnak az árkok és vízi utak, károsodik a helyi biodiverzitás is – fűzte hozzá a hírportál később.

Nagyon alacsony volt a vízállás a Pó folyón fekvő Ostigliában 2021. április 20-án. Már 2021 tavaszán is küzdöttek tehát a szárazsággal Lombardia régióban. Az illetékes hatóság szerint akkor 45 százalékkal csökkent a folyó vízszintje, és már áprilisban elérte az augusztusban szokásos szintet az eső hiánya és a magas hőmérséklet miatt. Idén ennél is drasztikusabb a helyzet Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Dalle Luche

Az AdBPo előrejezései szerint a Pó szintjének csökkenése folyamatos vízhiányhoz vezethet a mezőgazdaságban és az energiatermelésben is.

Az AdBPo főtitkára, Meuccio Berselli az origo.hu cikke szerint elmondta:

tavaly és idén a télen megszokottnál jóval kevesebb hó esett, és az eső is egyre ritkább vendég a Pó-alföldön. Februárban és áprilisban szélsőséges szárazságot okozott a csapadék elmaradása, a hiányzó mennyiséget a májusi esők sem tudták pótolni.

A 652 kilométer hosszú Pó vízgyűjtő medencéje több mint 74 ezer négyzetkilométer, több mint háromezer várost lát el vízzel, amelyekben mintegy 18 millióan élnek.

Neked ajánljuk
Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát A magyar erdészek segítségéért jöttek hazánkba francia szakemberek A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam