2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legfrissebb vizsgálatok szerint már tisztább víz folyik a Sajóba

A Sajót 2022 februárjában festette vörösre a 2008-ig aktív Siderit egykori bányatelepéről, az alsósajói vasércbányából a folyóba ömlő szennyvíz. A szlovák gazdasági minisztérium június 15-én, szerdán arról tájékoztatta a sajtót, hogy a bányavizet sikerült a felszínre terelni, ezért már nem olyan szennyezett.

A friss méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt – írta az Új Szó.

A vegyi elemzések szerint 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

Peter Žitňan, a Vasércbányák állami vállalat igazgatója szerint ezt a trendet a további mérések is igazolni fogják.

A Sajó folyó mellé épített szennyvízkifolyó az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én Fotó: MTI/Komka Péter

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését, melynek konkrét okáról mi is beszámoltunk. A helyi hatóságok május 27-én kezdték meg a szennyezés elhárítását a Sajó szlovákiai szakaszán.

A Greenpeace által megrendelt vizsgálatok alapján a szennyezés a folyó magyar szakaszán is megjelenhetett a Sajó medrében, az üledékben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint magával a vízzel nem volt probléma a magyar szakaszon.

Neked ajánljuk
Mégis elérhette az arzénszennyezés a Sajó hazai szakaszát Mégis elérhette az arzénszennyezés a Sajó hazai szakaszát Megtisztult az újpesti Szilas-patak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam