2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban

Az északkeleti Zaragozában, valamint az észak-spanyolországi Navarra és La Rioja tartományokban egyaránt 40–42 Celsius-fok között alakult a hőmérséklet a hétvégén, a hőhullám által sújtott dél-európai országban a tűzoltók folyamatos küzdelmet folytatnak az erdőtüzek megfékezéséért.

Az extrém magas hőmérséklet és az erős szél nehezíti az erdőtüzek ellen küzdő tűzoltók dolgát Spanyolországban – adta hírül június 19-én, vasárnap reggel a 444.hu a Reuters szombati helyszíni tudósítása alapján.

A Sierra de la Culebra hegységben közel 20 ezer hektárnyi terület égett le, és a tűz még aktív volt június 18-án, szombaton, amikor is délutánig 11 falut evakuáltak, és közel 500 tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán.

A másnap készített felvételek alapján a lángokat vasárnapra sem sikerült megzabolázni.

Tűzoltó küzd a lángokkal az északnyugat-spanyolországi Sierra de la Culebra hegyvonulatnál pusztító erdőtűz helyszínén 2022. június 19-én Fotó: MTI/AP/Europa Press/Emilio Fraile

Katalóniában a tűzoltók ugyanekkor Baldomarban próbálták ellenőrzésük alá vonni a tüzet, a nagyon magas hőmérséklet és az erős déli szél nehezítette a dolgukat.

„Ez az éghajlatváltozás bizonyítéka” – idézte a 444.hu a Reutersnek nyilatkozó Bernardo Funes, 63 éves zaragozai zöldséges és biogazda szavait.

Tűzoltók az észak-spanyolországi Arraiza közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2022. június 19-én Fotó: MTI/AP/Sergio Martin

„Nagyon aggasztó, mert már májusban 34–35 fokos csúcshőmérsékletet mértünk, most pedig, júniusban 44 fok körüli a levegő hőmérséklete. Rettenetes idő volt mostanában, olyan forró széllel, amely mintha a sivatagból érkezett volna. Ez nem normális, az évnek ebben az időszakában általában kellemes a hőmérséklet, ez a hőség nincs rendben”

– magyarázta Funes.

A tüzek június 19-én, vasárnap is tovább pusztítottak Spanyolországban.

Neked ajánljuk
Eloltott tüzek Dél-Európában: belobbant az európai tűzszezon A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam