2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában

Bangladesben legalább 25 ember halt meg villámcsapás vagy földcsuszamlás miatt a múlt hétvégén, emellett több millióan maradtak hajlék nélkül. Indiában, Asszám államban legalább 17 ember vesztette életét a júniusi árvízhullámban – közölték a helyi hatóságok június 19-én, vasárnap.

Banglades folyói közül soknak a vízszintje veszélyesen megemelkedett, és az indiai hegyek felől érkező heves esőzések csak tovább rontották a helyzetet – mondta el Arifuzzaman Bhuiyan, az állami árvíz-előrejelző központ vezetője a Reuters szerint.

Több ezer rendőrt és katonát vezényeltek az ország katasztrófa sújtotta területeire, hogy segítsék a keresési és mentési munkálatokat. 

Eddig mintegy 105 ezer embert evakuáltak, de a rendőrség becslése szerint még mindig több mint 4 millióan vesztegelnek az árvíz fogságában 

hangsúlyozta vasárnap kora esti cikkében a 444.hu.

Csónakkal közlekedő helyiek az indiai Gauhátitól nyugatra fekvő Dzsalimura egyik elöntött utcáján 2022. június 18-án Fotó: MTI/AP/Anupam Nath

Syed Rafiqul Haque, Sunamganj körzet kormánypárti politikusa szerint Banglades humanitárius válsággal néz szembe, ha nem hajtják végre a szükséges mentési műveleteket.

„Majdnem az egész Sylhet–Sunamganj övezet víz alá került, az ár emberek millióit ejtette foglyul” 

– magyarázta, hozzátéve, hogy az áldozatoknak nincs se ennivalójuk, se ivóvizük, valamint nem tudnak kommunikálni sem a hálózatok leállása miatt.

Riksák a szakadó esőben Bangladesben, Dakkában 2022. június 18-án Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam

Helyi tisztviselők szerint 3,1 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, közülük 200 ezren megemelt töltésekre vagy más magaslatokra épült, a kormány által fenntartott ideiglenes menedékhelyeken húzták meg magukat.

Bangladesben és Indiában az elmúlt években egyre több a szélsőséges időjárási jelenség, a környezetvédők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás további katasztrófákhoz vezethet, különösen az alacsonyan fekvő és sűrűn lakott Bangladesben 

– összegeztt a 444.hu a Reuters tudósítása alapján.

Neked ajánljuk
Az emberi tevékenység növelheti a szélsőséges csapadékesemények gyakoriságát A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam