2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora

A Khumbu-gleccser, akárcsak a Himalája sok más jégfolyama, a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad és vékonyodik – állapították meg a Leedsi Egyetem tudósai egy 2018-as tanulmány szerint. A gleccser olvadása miatt Nepál költöztetni kényszerül a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborát.

„A gleccser nagy részét sziklatörmelék borítja, de akadnak csupasz jégsziklák is, és ezek olvadása destabilizálja leginkább a jégfolyamot” – mondta el a kutatók egyike, Scott Watson a BBC-nek.

„Amikor a jégsziklák olvadnak, elmozdul és lezuhan a jeget borító sziklatörmelék, valamint víz gyűlik össze a felszínen. Sziklaomlásokat és fokozott olvadékvízmozgást figyelhetünk meg a gleccseren, ami veszélyes lehet” 

fűzte hozzá az origo.hu szerint Watson

„Jelenleg a tábor áthelyezésére készülünk, hamarosan elkezdjük a megbeszéléseket az összes érdekelt féllel” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Taranath Adhikari, a nepáli turisztikai minisztérium vezető tisztségviselője.

2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

„Alapvetően arról van szó, hogy alkalmazkodunk a változásokhoz, amelyeket tapasztalunk. A költözés a hegymászásüzletág fenntarthatósága miatt is elengedhetetlen. A tábor jelenleg 5364 méteres tengerszint feletti magasságban található. Az új helyszín 200–400 méterrel alacsonyabban lesz” 

– részletezte Adhikari.

Khimlal Gautam, a költözést javasló nepáli kormánybizottság vezető tagja a BBC tudósításában hangsúlyozta, hogy az emberek jelenléte is része a problémának.

A tavaszi mászószezonban akár 1500 ember is használhatja a tábort, akik nagyjából napi 4 ezer liter vizeletet ürítenek, és rengeteg kerozint, valamint gázt égetnek el, hogy melegen tarthassák magukat, és elkészíthessék az ételeiket. Mindez hatással van a jégolvadásra is 

– derült ki az origo.hu cikkéből.

Az MTI információi szerint az alaptábor költöztetése 2024-re fejeződhet be.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam