2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímakvíz – heti kérdés

42. hét 
Melyik lett Magyarország első okos települése?
Az Invitech okosfaluprogramja – azon belül a „Ceglédbercel, az okostelepülés” fejlesztése – idén májusban is elismerésben részesült, akkor a Magyar Marketing Szövetség által kiírt Országos Városmarketing Díj keretében kapott gyémánt védjegyet, írja a 24.hu. Magyarországon Ceglédbercel lett az első okosfalu. Bővebb információ ITT.
41. hét 
Mennyi élelmiszer megy veszendőbe évente Magyarországon a NÉBIH adatai szerint?
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Bővebb információ ITT.
40. hét 
A világ népességének hány százaléka él határokon átnyúló vízbázisok területén?
A világon 280 folyó és 600 olyan vízbázis van, amely átnyúlik az országhatárokon, és a világ népességének 40 százaléka ilyen területen él. A lokális vízválságok emiatt sok helyen könnyen nemzetközi konfliktusforrásokká alakulhatnak. Bővebb információk ITT
39. hét 
Mekkora a túlsúlyhoz kapcsolódó élelmiszerpazarlás mennyisége globálisan?
A WHO adatai szerint világszerte 1,9 milliárd ember, 41 millió öt év alatti gyermek küzd elhízással – energiabevitelük az elmúlt ötven év alatt fejenként 50 százalékkal növekedett meg, aminek nem csak az egészségünk látja kárát. A Frontiers in Nutrition című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerzői a probléma leírására bevezették az anyagcseréhez kapcsolódó élelmiszer-pazarlás fogalmát (Metabolic Food Waste). Számításaik szerint a veszteségesen hasznosuló élelmiszer mennyisége globálisan eléri a 140 gigatonnát! Bővebb információk ITT.
38. hét 
Melyik természeti érték csempészetéhez köthető a legnagyobb illegális pénzmozgás?
Az elmúlt években (főként a kínai kereslet hatására) jelentősen megnőtt a rózsafa piaca, ami mára globálisan eléri az évi félmilliárd dollárt, meghaladva az elefántcsont, az orrszarvútülök és a különböző tigrisszervek illegális kereskedelméhez köthető együttes pénzmozgást. Bővebb információ ITT.
37. hét 
Hányadik helyen van Magyarország a klímaváltozás miatt szükséges változásra való felkészültségi (CRI) rangsorban a KPMG által vizsgált 140 ország közül 2019-ben?
A vállalati és a civil szféra teljesítménye alapján a vizsgált országok első harmadába sorolhatók a magyarok, míg a kormányzat felkészültsége valamivel a 140 ország átlaga felett van – ezzel Magyarország a 48. a listában. Bővebb információ ITT.
36. hét 
Mennyi virág beporzására képes egy átlagos, 40-60 ezer egyedből álló méhkolónia naponta?
Egyetlen, átlagosan 40-60 ezer egyedből álló méhkolónia naponta 300 millió virág beporzására képes, szerepük a mezőgazdasági növénytermesztésben, így az emberiség élelmiszer-ellátásában is létfontosságú. Bővebb információ ITT.
35. hét 
Mi a kakapó?
Mérföldkövéhez érkezett Új-Zéland legrégebbi papagájfaja, a kihalás szélén álló kakapó szaporítási programja: a röpképtelen madarak populációja hetven év után először érte el a 200 példányt. Bővebb információ ITT.
34. hét 
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának hány százaléka keletkezik az épületek energia- és fűtésigénye miatt globálisan?
Az üvegház hatású gázok kibocsátásának 25 százaléka az elektromos áram termeléséhez, 21 százaléka az iparhoz, 14 százalék a szállításhoz, 10 százalék pedig egyéb energetikai felhasználáshoz kötődik. Az épületek energetikai és fűtésigénye miatt fellépő kibocsátás 6 százalékot tesz ki, míg 24 százalék a mezőgazdaság részaránya, aminek a kétharmada az állattenyésztéshez kapcsolódó metán, illetve a szintetikus és természetes műtrágya felhasználás, valamint a talajerózió okozta nitrogén-dioxid kibocsátás. Bővebb információ ITT.
33. hét 
Mennyi autógumit dobunk ki évente a világon?
Évente mintegy 1,5 milliárd autógumit dobnak ki világszerte, és ennek legnagyobb része a szemétégetőkben végzi. A mérgező füstök, melyek égetés közben keletkeznek, szennyezik a környezetet, és rossz hatással vannak a levegő minőségére, így az egészségünkre is. Hasznos információk ITT.
32. hét 
Mi miatt kellett szüneteltetni a strand felújítását a Zebegényi Duna parton 2019-ben?
Zebegényben egy nagy csapat parti fecske vette birtokba az éppen felújítás alatt lévő strandot, így a munkák a védett madarak fészkelése miatt természetesen későbbre maradtak. Az eset (és a jó példa) nem egyedülálló. Bővebb információ ITT
31. hét 
Hol emeltek a világon először emléktáblát egy végleg eltűnt gleccsernek?
Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt. Mára azonban alig egy négyzetkilométerre zsugorodott, vastagságából pedig kevesebb mint 15 méter maradt, így elvesztette gleccserstátuszát. Emlékét tábla őrzi. Még több információ ITT.
30. hét 
A magyar egyetemek közül melyik szerepel évek óta a legjobban az indonéz zöld egyetem rangsorban?
Az SZTE tavaly a legzöldebb magyar egyetemként a 77. lett az egyetemek nemzetközi ranglistájában. További információk itt találhatók.
29. hét 
Magyarország teljes vízkészletének hány százaléka érkezik külföldről?
A hazánk területére lehulló csapadék mennyisége alapján Magyarország vízben szegény országnak számít. Teljes vízkészletünk 94 százaléka külföldről érkezik hozzánk. Mindez jelentősen felértékeli a hazai vízgazdálkodás szerepét, különös tekintettel a vízmegtartással összefüggő kérdésekre. További információk itt.  
28. hét 
Melyik faj lett az év rovara 2019-ben?
Az előkelő külsejű havasi cincér lett az év rovara. A havasi cincérek nagy része ma Európa déli felén található, Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos. További információk ITT.
27. hét 
Mit hívunk örökerdőnek?
Az örökerdő eszméje a 20. század elején Észak-Németországban alakult ki, a század második felében pedig már megjelent a természetközeli erdőgazdálkodás és a folyamatos borítást biztosító erdőgazdálkodás fogalma is. A XXI. században Magyarországon is egyre nagyobb teret nyerő gazdálkodási forma során az erdőben nem történik nagy területű fakitermelés, csupán szálanként, kisebb csoportonként vágják ki a fákat, így folyamatosan fennmarad az erdőborítás az adott területen. További érdekességek ITT.  
26. hét 
A hazai vásárlók hány százaléka nem venne olyan ruhadarabot, amelyikről tudná, hogy a gyártása tisztességtelen munkakörülmények között készült vagy szennyezi a környezetet?
A magyarok 71%-a hajlandó lenne többet fizetni egy-egy ruhadarabért, ha tudná, hogy az fenntartható körülmények közt készült, és 67%-uk ignorálná azokat a márkákat, melyek tisztességtelen munkakörülményeket, gyártási folyamatokat alkalmaznak, vagy szennyezik a környezetet – amennyiben erről pontos információik vannak. További információk ITT.
25. hét 
Átlagosan hány százalékkal kell csökkenteni 2030-ig az Európai Unióban gyártott nehézgépjárművek által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét az idei évhez viszonyítva?
A teherautók és buszok által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét 2025-re 15 százalékkal, 2030-ra pedig 30 százalékkal kell leszorítani az idei szinthez képest. További információk itt találhatók.
24. hét 
Átlagosan hány százalékkal csökkent a hazai üditők cukor- és kalóriatartalma a 2010-ben forgalmazott üdítőkéhez viszonyítva?
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban önkéntesen vállalta, hogy az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél. Most 43 százaléknál tartanak.További információk ITT
23. hét 
Mely anyagokat hasznosítjuk újra a legnagyobb arányban az Európai Unió 28 tagállamának összességében?
Az EU 28 tagállamát összesítve a papír és a hullámkarton csomagolóanyagok újrahasznosítási aránya elérte a 85,8 százalékot, ez pedig a valaha mért legmagasabb arány az újrahasznosított anyagokkal kapcsolatban. A fém és az üveg következik a dobogón a papír után, az előbbi 78,3, az utóbbi 74,1 százalékos újrahasznosítási rátával. A műanyagok újrahasznosítási rátája még nem elég a dobogós helyezéshez. Bővebben ITT.
22. hét 
A Föld teljes vízkészletének hány százalékát teszi ki a könnyen elérhető édesvíz?
A földön elérhető víznek mindössze 0,007 százaléka a tiszta édesvíz, ezt szemléletesen hidrológiai James Bond szabálynak is hívjuk. A legértékesebb természeti kincsünket jelentő ivóvízkészletek megóvásának legaktuálisabb kérdéseiről itt találsz bővebb tartalmakat. 
21. hét 
A jelenleg a Földön élő összes emlős hány százalékát tesszük ki mi, emberek és az általunk tenyésztett haszonállatok?
Sir David Attenborough szerint jelenleg a Földön élő összes emlős 96%-át mi és az általunk tenyésztett haszonállatok teszik ki. Beszéde további részei ITT olvashatók.
20. hét 
Melyik szót választotta az Oxford Nagyszótár szerkesztősége 2018-ben az év szavának?
Az Oxford Nagyszótár szerkesztősége 2018. év szavának a „toxic” [toxikus] szót választotta. A döntést azzal indokolták, hogy ennek a szónak nagyon sokféle jelentése van és egyre gyakrabban használjuk. Az ennek kapcsán írt elmélkedés ITT olvasható.
19. hét 
Átlagosan hány év alatt növekszik a termőtalaj 1 cm-t?
A talajvastagság 1 centiméternyi növekedéséhez mintegy 300 évre van szükség. Az erózióról és a termőtalaj védelméről ITT olvashatsz bővebben. 
18. hét 
Mennyi műanyag csomagolóanyagot termelt a Coca Cola 2017-ben saját bevallása alapján?
Először közölte a Coca-Cola, mennyi műanyag csomagolást termelnek egy évben. A cég közlése szerint 2017-ben 3 millió tonna műanyag csomagolóanyagot használtak fel. Bővebb információk ITT.
17. hét 
Mióta ünnepelik a világban Április 22-én a Föld Napját?
A Föld napját először 1970-ben tartották meg az Egyesült Államokban, melyen 25 millióan hallatták hangjukat a természet megóvása érdekében. Bővebben ITT.
16. hét 
Magyarország lakosságának hány százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt az Eurostat 2017-es felmérése szerint?
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tett közzé két elég érdekes, bár a magyar lakosság egészségügyi helyzetére vonatkozóan szomorú eredményt. Eszerint a magyar lakosság 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt. Ha kíváncsi vagy zöldségfogyasztásunk eredményére és arra, hogy ezzel hol állunk az Európai Unió többi országához viszonyítva, kattints IDE.   
15. hét 
Hányszorosára nőtt a biomassza felhasználása 1970 és 2017 között?
A biomassza-felhasználás az élelmiszer-előállítás, az állatok etetése és a megújuló energiatermelés céljából az 1970-es évi 9 milliárd tonnáról 24 milliárd tonnára nőtt 2017-re. Bővebb információ ITT.  
14. hét 
hogyan viszonyul a millenniumgeneráció a fenntarthatósághoz a Mediacom 2017-ben készült felmérése szerint?
A Mediacom felmérése szerint a millenniumgeneráció, azaz a 18–24 évesek különösen nagy súlyt helyeznek az általuk választott fogyasztási cikkek környezeti hatására: 49%-uk hajlandó többet is fizetni egy olyan cég termékeiért, amely számára is fontos ügyek, értékek figyelembevételével működik. Több infó ITT.
13. hét 
Mi lesz a központi témája a 2019 októberében megrendezésre kerülő Budapest Víz Világtalálkozónak?
Az első Budapesti Víz Világtalálkozó (2013) Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére és fővédnökségével jött létre. Az esemény jelentős hozzájárulást jelentett ahhoz, hogy az ENSZ által 2015-ben kijelölt fenntartható fejlődési célok (bővebben itt és itt) között a vízzel kapcsolatos kérdések önálló fejezetet kaptak. A világtalálkozó üzenete akkor így szólt: ESÉLYT A JÖVŐNEK. A második alkalommal (2016) A VÍZ ÖSSZEKÖT üzenet jegyében adtak egymásnak randevút Budapesten a világ mintegy 140 országának politikai és üzleti döntéshozói, a tudomány, a vízipar és a vízgazdálkodás vezető szakemberei valamint számos civilszervezet képviselői. Az akkori tanácskozás eredményeire építve 2019 októberében immár a 21. század egyik legnagyobb globális kihívása, a vízválság megelőzésének parancsoló szükségessége lesz a téma hazánk fővárosában.
12. hét 
Mennyit változott a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása az elmúlt egy évtized alatt?
Egy átlagos magyar háztartásban a felhasznált energia csaknem háromnegyedét a fűtés teszi ki . Ez meglepően nagy arány, az európai átlagnál mintegy 10 százalékkal magasabb. Szomorú adat az is, hogy az elmúlt évtizedben a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása nagyjából stagnált, míg az európai átlag mintegy 16 százalékos csökkenést mutat. Bővebb információk ITT.
11. hét 
Az elektronikai hulladékok hány százalékát hasznosítottuk újra az Európai Unióban 2016-ban?
Egyre tudatosabbak az Európai Unió polgárai, ha újrahasznosításról van szó. Folyamatosan növekszik az újrahasznosított hulladékok aránya (és mennyisége), derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből. Az elektronikai hulladék újrahasznosítottsági aránya 2016-ban már 41 százalékos volt, szemben a 2010-es 28 százalékkal. Bővebb információk ITT.
10. hét 
Melyik a világ legegészségesebb országa a Bloomberg legújabb kutatása szerint?
A Bloomberg Healthiest Country Index 169 gazdaságot vizsgált több olyan szempont szerint is, amelyek kihatással vannak az egészségre. Így például figyelembe vették a várható élettartamot, a tiszta vízhez való hozzájutás lehetőségét, a közegészségügy állapotát, a dohányzást vagy az elhízást is. A lista alapján idén Spanyolország nyerte el a világ legegészségesebb országa címet, de öt másik európai nemzet is felfért a top 10-es listára. További információk ITT.
9. hét 
Melyik tagország elektronikai hulladékai nem jutottak ki illegálisan az Európai Unióból a Bázeli Akcióhálózat (BAN) kutatásai alapján?
A célállomás Ghána, Hongkong, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia, Thaiföld és Ukrajna volt. A vizsgált 10 ország közül (Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csak Magyarország volt az, ahol nem észleltek illegális kivitelt. További információk ITT.
8. hét 
Hány százalékkal csökkent a szántóföldi madarak száma az Európai Unióban 1980 és 2016 között?
Szerte az Európai Unióban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj – mint például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély – állományának mintegy 56 százaléka eltűnt. Az ok: az intenzív mezőgazdaság. További információk ITT.
7. hét 
Az ültetés után hány év múlva éri el a kitermelésre alkalmas állapotot a bambusz?
A bambuszt szakaszosan, évente, 2-4 évvel azután vágják ki, miután elérték a megfelelő állapotot. Ezt az állapotot fajtától függően ültetésüktől kezdve körülbelül 2-6 év alatt érik el. Azaz az érési idővel együtt is jelentősen gyorsabb a bambusz kitermelésig tartó ideje a fákéhoz képest. További információk ITT.
6. hét 
Mennyi elektronikus hulladék kerül a szemétbe évente a világon?
Egy új tanulmány szerint a világon évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe, veszélyeztetve természeti környezetünket és az emberek egészségét. Ha érdekel, hogy ez a komoly veszély felelős hozzáállással milyen lehetőségeket rejt magában, akkor az ezzel kapcsolatos összefüggésekről ITT érdekes információkat találsz.
5. hét 
Melyik faj lett az év madara 2019-ben Magyarországon?
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Gólyatöcs pályázatáról bővebb információk ITT.
4. hét 
Mennyi egy kifejezetten játékra tervezett erős asztali számítógép fogyasztása egy 300 literes fagyasztóval kombinált modern és energiatakarékos hűtőszekrényhez viszonyítva?
Ha összehasonlítjuk egy 300 literes fagyasztóval kombinált modern és energiatakarékos hűtőszekrény fogyasztását egy erősebb gamer számítógéppel, akkor lesz világossá, milyen komoly energiák szabadulnak el játék közben – ugyanis egy ilyen hűtő egy évben körülbelül 350-400 kWh áramot igényel, míg egy erősebb PC 1400 kWh-t. Bizony, ez három és fél hűtőszekrény működtetéséhez elegendő áram. Bővebb információk ITT.
3. hét 
Melyik volt minden idők legmelegebb éve Magyarországon?
Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon. A Kárpát-medence felmelegedése a globális melegedésnél is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI számára készített elemzéséből. Bővebb információk itt találhatók.
2. hét 
Melyik ország tiltotta be először a jegesmedvék vadászatát?
1956-ban a Szovjetúnió volt az első, ahol betiltották a jegesmedvék vadászatát, a nemzetközi védelmi egyezmény 1973-ig váratott magára. Bővebben itt olvashatsz erről.
2019. 1. hét 
Melyik város nyerte el 2018-ban a WWF, a Világ Természetvédelmi alap „Egy bolygó” című, városoknak szóló kihívását?
Egy svéd kisváros, Uppsala nyerte el a Természetvédelmi Világalap (WWF) „Egy bolygó” című, városoknak szóló kihívását (One Planet City Challenge). A kihívás célja, hogy aktivizálja a városokat a klímaváltozás elleni küzdelemben. A részletekről itt olvashatsz.
52. hét 
Az Európai Unió társjogalkotó intézményeinek megállapodása értelmében hány százalékkal kell csökkenteni az új személyautók átlagos szén-dioxid-kibocsátását 2030-ra a 2021-es szinthez képest?
Az új személyautók esetében 37,5 százalékkal, míg a könnyű haszongépjárművek esetében 31 százalékkal kell leszorítani az átlagos szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra a 2021-es szinthez képest – ebben állapodtak meg december 17-én az Európai Unió társjogalkotó intézményei. A részletekről itt olvashatsz.
51. hét 
Melyik főemlős faj életét fenyegeti leginkább jelenleg a nem fenntartható módon, azaz őserdő pusztítás révén előállított pálmaolaj?
Az élelmiszerekben és kozmetikai szerekben használt pálmaolaj előállítása komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét. Az olajpálma-ültetvények 193 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orangutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik – áll az IUCN jelentésében. 
50. hét 
Mit nevezünk ökoszorongásnak?
Pszichológusok szerint a klímaváltozástól, illetve a természeti katasztrófáktól való félelem folyamatos szorongáshoz vezethet, amelynek két csoportja van: az egyiknél az emberek ténylegesen a katasztrófáktól rettegnek; a másiknál inkább attól, hogy megváltozik minden körülöttünk a klímaváltozás miatt, és az a gondolat nyomasztó, hogy valóban az egész bolygónk érintett. Az ökoszorongás tünetei megegyeznek az általános szorongáséval: megnövekedett stressz-szint és pánikrohamok, amelyeket a klímaváltozással kapcsolatos hírek váltanak ki, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés és alvászavar. Ha érdekel, hogy ez milyen tünetekkel járhat és hogy mit lehet ellene tenni, olvasd el erről szóló cikkünket.
49. hét 
Ki képviseli az embereket az ENSZ klímaváltozási tanácskozásán?
David Attenborough képviseli az embereket az ENSZ éghajlatváltozási tanácskozásán, A tudós az emberek székét foglalja el, ami azt jelenti, hogy a világból több százmillió olyan embert képvisel, akiknek életére hatással van a klímaváltozás. Attenborough a BBC-nek nyilatkozva elmondta: azt tekinti feladatának, hogy emlékeztesse a konferencián dolgozó politikusokat, valamint a kormányokat és más döntéshozókat, hogy itt és most nem elméleti kérdésekről, hanem az emberiség jövőjéről van szó
48. hét 
Hány százalékos energiahatékonyság-javulást irányzott elő az EU 2030-ra?
Az Európai Parlament jóváhagyta a megújuló energiára vonatkozó kötelező és az energiahatékonyságra vonatkozó nem kötelező célértéket, amelyeket 2030-ig kell elérniük a tagállamoknak, és amelyek kulcsszerepet játszanak az EU éghajlatváltozást érintő vállalásainak teljesítésében. A jogszabályok szerint 2030-ra az energiahatékonyságnak 32,5 százalékkal kell javulnia. A döntésről bővebben ITT olvashatsz.
47. hét 
Mi az alábbi termékek helyes sorrendje vízlábnyomuk csökkenő mérete szerint?
Míg egy kg gabona előállításához 500-4000 liter vízre van szükség, addig 1 kg hús 5000-20000 liter vizet emészt fel. Mégsem az állati táplálék vezeti az ételek vízlábnyom-listáját, hanem a csokoládé. További termékek vízlábnyomáról szóló cikkünk ITT olvasható.
46. hét 
Hány hektárnyi erdővel lett kevesebb a Földön 1990 és 2015 között?
1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút. Ami az emlősöket illeti, a számukra megfelelő élőhelyek 22 százalékkal csökkentek. Ha érdekelnek a részletek, ITT olvashatsz róluk.
45. hét 
Másodpercenként hány kg széndioxid kibocsátásával járt a világban végzett összes Google-keresés 2015-ben?
A Google másodpercenként 47 000 keresési igényt elégít ki egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint. Ez 500 kilogramm szén-dioxid kibocsátását vonja maga után. Igen, másodpercenként. Ez percenként 30 000 kilogramm CO2.  Megdöbbentő? Itt olvashatsz bővebben az internethasználat CO2 lábnyomáról.  
44. hét 
Mennyi élelmiszerhulladék keletkezik egy átlagos hazai háztartásban a fölösleges vásárlás vagy a nem megfelelő tárolás miatt?
Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt az megromlott, vagy mert feleslegesen vásárolta meg. Ez tehát egy statisztikai átlag szerinti 3 fős háztartásra vetítve csaknem 100 kg élelmiszer elpocsékolását jelenti. Ha ezt sikerülne kiküszöbölni, egy négytagú család évente akár 50-100 ezer forintot is megspórolhatna. Ehhez alapvetően tudatos bevásárlásra van szükség, de sokat segít az is, ha megfelelően használjuk a hűtőszekrényünket.
43. hét 
Hányadik helyen áll Magyarország Európában az elsősorban kerékpárral közlekedő lakosok aránya szempontjából?
A felmérés szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya. A magyarok 17 százaléka közlekedik elsősorban biciklivel, és a leggyakoribb cél a vásárlás. Országosan 70 százalék teker valamilyen gyakorisággal.
42. hét 
Hányszor több arany nyerhető ki ugyanakkora tömegű mobiltelefonból mint kőzetekből?
Ha adott mennyiségű aranyat szeretnénk előállítani a kőzetekből, akkor 1 tonnából – egy jó érc esetében – 2 grammot lehet előállítani, míg 1 tonna mobiltelefon újrahasznosításából ennek a százötvenszeresét. Egyes országokban már megvan erre a technológia. Bővebben erről, és sok más érdekes összefüggésről ITT.
41. hét 
Hány százalékkal esett vissza az utóbbi fél évszádban a vizes területek kiterjedése Európában?
Az európai vizes területek kiterjedése 35 százalékkal esett vissza csaknem fél évszázad alatt, így ma az összes terület 12,5 százalékát teszi ki. Afrikában 42 százalékkal csökkent a kiterjedésük. A legnagyobb veszteséget Latin-Amerikában regisztrálták: ott 59 százalékkal esett vissza a vizes területek kiterjedése. A helyzet drámaiságáról itt találsz bővebb információkat.
40. hét 
Melyik káros anyag kibocsátási határértéke lépett életbe az Európai Unióban, 2018 szeptemberében a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén?
2018 szeptemberétől az Európai Unió tagállamaiban a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén csökkenteni kell a nitrogén-oxid kibocsátást. A határnaptól csak olyan fűtőkészülékek kerülhetnek forgalomba és helyezhetők üzembe, melyeknek kibocsátása nem haladhatja meg az 56 mg/kWh értéket. A nitrogén-oxidok ugyanis károsak az emberi egészségre, és szerepet játszanak a savas esők kialakulásában is.
39. hét 
Hány százalékkel csökkenthető – az EU országaiban átlagosan – az élelmiszerfogyasztás miatti egyéni vízlábnyom?
A Joint Research Center kutatásai alapján az élelmiszer-fogyasztás miatti vízfogyasztás naponta fejenként 2757 liter Nagy-Britanniában, 2929 Németországban és 3861 Franciaországban. Aki egészségesebb húsevő étrendre vált, 11-35 százalékkal csökkentheti az élelmiszerek miatti vízfelhasználást. Aki a húst elhagyja, és helyette halat eszik, az állati zsírok helyett növényi olajat használ, az 33-35 százalékkal mérsékli a vízfogyasztást, aki pedig egyáltalán nem eszik húst, és egészséges vegetáriánus étrendet követ, az 35-55 százalékkal mérsékli vízlábnyomát
38. hét 
Az Európai Unió célkitűzései szerint 2035-re a keletkező hulladék legfeljebb hány százaléka végezheti lerakókban?
Bár a háztartások által termelt szemét (települési szilárd hulladék) mennyisége évről évre nő az EU-ban, a hulladéklerakókba szállított szemét mennyisége 20 év alatt mégis több mint 50%-kal csökkent. A fenntarthatóság felé vezető úton tehát nemcsak az számít, hogy mennyi szemetet termelünk, hanem az is fontos kérdés, hogy a keletkező hulladék milyen arányban kerül újrahasznosításra. Az Európai Unióban 2016-ban az összes hulladék már csak 24%-a végezte telepen, 2035-re ennek 10% alá kell csökkennie az EU júliusban életbe lépő direktívája szerint.
37. hét 
Hány háztartás energiaszükségletét fedezheti a MVM csoport által 2018-ban üzembe helyezni tervezett 110 naperőmű?
Új telepek építésével megháromszorozza napelemes kapacitását Magyarországon az E.ON, az új rendszerek háztartásokat és vállalkozásokat láthatnak el árammal. Az MVM-csoport ugyancsak napenergiában erősít: országszerte 110 naperőművet építenek, melyek még az idén megkezdhetik kereskedelmi üzemüket. A 110 naperőmű összesen évi 68,246 gigawattórányi energia termelésével 26 750 háztartás szükségletét fedezheti, és évente 67 ezer tonnával mérsékelheti a szén-dioxid-kibocsátást. Bővebb háttér itt.
36. hét 
Az emberiség hány százaléka él vízhiányos területen?
Az ENSZ Közgyűlése a víz kiemelkedő értékét azzal ismeri el, hogy az ivóvízhez és szanitációhoz való hozzáférést emberi jognak minősíti. Napjainkban több mint 2 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet inni, s míg ma az emberiség 36%-a él vízhiányos régiókban, az évszázad közepére több mint a fele kerül ebbe a helyzetbe. Ha nem sikerül megelőzni a vízválságot, a bővülő népesség, a növekvő élelmiszer- és energiaigény csak fokozni fogja a vízhiányt.
35. hét 
Mit hívunk biomasszának?
A biomassza általánosságban a Földön található, biológiai eredetű szerves anyagokat, illetve azok teljes tömegét jelenti, energetikai értelmezés szerint pedig a hasznosítható szerves anyagok összességét értjük alatta. A biológiai eredetű biomassza lehet növényi eredetű, például természetes vegetációból, szántóföldi vagy kertészeti növényekből, erdőből, rétről, legelőről vagy vízi növényekből származó szerves anyag. Továbbá származhat az állatvilágból, lehet az állattenyésztés fő- és mellékterméke, hulladéka, de ide tartoznak az emberi tevékenységből származó szerves hulladékok és melléktermékek is.
34. hét 
Melyik madár lesz az év madara 2019-ben?
A Madár Madártani Egyesület által 40 éve indított év madara programban az internetes szavazás alapján 2019-ben az év madara gólyatöcs. Vonuló állat, márciusban–áprilisban érkezik meg Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.
33. hét 
Hány nappal volt korábban  2018-ban a túlfogyasztás napja, mint 30 évvel ezelőtt, 1988-ban?
A túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt az emberiség. Ez a nap 2018-ban augusztus 1-jére esett. 1970-ben a túlfogyasztás napja december 29-ére, 1988-ban már október 15-ére esett. Húsz évvel ezelőtt szeptember 30-ára használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait, tíz évvel ezelőtt pedig ez már augusztus 15-én bekövetkezett.
32. hét 
Csökkent-e Magyarországon a lerakóba kerülő hulladék mennyisége 2009 és 2015 között? Melyik állítás igaz?
Az OECD Magyarországról készült környezeti teljesítmény jelentése szerint 2009-ben az összes hulladék (4,7 millió tonna) 11%-át szelektíven gyűjtöttük, 8%-át elégettük, így 81 % azaz 3,8 millió tonna került lerakásra, 2015-ben az összhulladék volt 3,7 millió tonna, ebből 32%-ot szelektáltunk, 14%-ot égettünk, így 54% azaz kb. 2 millió tonna jutott a lerakókba. Ezen persze még mindig sokat lehet javítani.
31. hét 
Mekkora az éves talajpusztulás mértéke a termőföldekről a Földön?
A Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezet (FAO) talajokról szóló 2015-ben készült jelentése szerint a talajpusztulás következtében 25-40 milliárd tonna talaj tűnik el a termőföldek felső rétegből, aminek következtében csökken a termés és a talaj víz- széndioxid és tápanyagszabályozó képessége. Ezáltal 23-42 millió tonna nitrogén- és 15-16 millió foszforvegyület visz magával, ami a vízminőség romlásának a meghatározó oka.
30. hét 
A megújuló energia hasznosítása szempontjából melyik volt a két legtisztább gazdasági nagyhatalom 2017-ben?
Összesen 16 ország büszkélkedhet legalább évi 1000 milliárd dollár bruttó hazai termék (GDP) előállításával, de ezek közül csak kettőben biztosítják megújuló energiaforrások az ipari villamosenergia-igény több mint felét. Ez a kettő Kanada (65%) és Brazília (75%) – ezzel ők érdemelték ki tavaly a két legtisztább gazdasági nagyhatalomnak járó címet.
29. hét 
Mennyi aranyat dobunk ki világszerte az elektronikus hulladékkal?
A kidobott elektronikus eszközökkel együtt – csak aranyból! – az elmúlt évben több mint 500 tonna landolt a szeméttelepeken. Egyes számítások szerint a következő három évben az elektronikus hulladék mennyiségének további 17 százalékos növekedésével kell számolnunk. 
28. hét 
Hányszorosára nőtt a megújulóenergia források kapacitása 2008 óta a Földön?
2008-ban a megújuló energiaforrások szolgáltatták a világ teljes villamosenergia-termelésének 18,5 százalékát, főként vízerőművekből. Az azóta eltelt évtizedben a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a világ megduplázta a megújuló energiaforrásokat felhasználó kapacitásokat, a 2008-as 1058 gigawattól a tavalyi évben mért 2179 gigawattra. Ebből a növekményből a szélenergia 399, a fotovoltaikus megoldások 375 gigawattal részesültek.
27. hét 
A különböző műanyagok rendkívül lassan bomlanak le a természetben. Az alábbi felsorolásokban melyik a helyes sorrend a lebomlási idő hosszát figyelembe véve, ha a lassabban lebomlókat soroljuk előre?
A különböző műanyagok lebomlási ideje: damil cca. 600év; eldobható pelenka cca. 550év; műanyag palack cca. 450év; műanyag pohár cca. 60év. A közkeletű hagyományos műanyag szatyrok esetében pedig a lebomlási idő 200-tól akár 1000 évig is terjedhet...
26. HÉT 
Milyen állatokat alkalmaznak Portugáliában az erdőtüzek megelőzésére?
Portugáliában többtucatnyi, több száz fős kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt. A kecske közismert erdőpusztító, mindent megeszik, amit ehetőnek érez, különösen a faleveleket szereti, éppen ezért alkalmas az erdőszegélyek tisztogatására.
25. hét 
Hány darab alumíniumdobozt dobunk a hulladékba Magyarországon évente ahelyett, hogy újrahasznosítanánk?
Magyarországon évente a felhasznált mintegy 1 milliárd darab alumínium doboz 41%-a (kb. 6315 tonna, 410 millió db) kerül szelektíven begyűjtésre és újrahasznosításra, miközben 50%-a (7585 tonna, 500 millió db) a hulladéklerakók mélyén végzi, további 9%-át (1300 tonna, 80 millió db) pedig a hulladékégetőben égetjük el annak ellenére, hogy ez a végtelenszer újrahasznosítható anyag viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is. 
24. hét 
Évről évre korábban köszönt ránk a túlfogyasztás napja. 2003-ban ez a nap még szeptember 22-ére esett. Ön szerint az elmúlt évben mikor lépte át az emberiség a természeti erőforrások adta lehetőségeket?
A Global Footprint Network 2003 óta, évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújuló képességét az emberiség erőforrás igényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A Nemzetközi Túlfogyasztás Napja minden évben az nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújító képességen felül fogyasztunk. Az elmúlt másfél évtizedben ez az idő több mint másfél hónappal lett rövidebb.
23. hét 
Peking levegőminősége káros az egészségre. Egy napos városnézés hány cigaretta elszívásával egyenértékű?
Kínában a népesség 38%-a szív egészségtelen levegőt. Amikor Pekingben a veszélyes kategóriát eléri a légszennyezettség, akkor minden óra ott tartózkodás 20 perccel csökkenti a várható élettartamot.
22. hét 
Melyik állat hasznosítja a legnagyobb hatékonysággal a vizet és más természeti erőforrásokat?
Egy kg fehérjét egy csirke 4800 liter vízből „állít elő”, addig a marhahús 1 kg-os fehérjéjéhez 21.000 liter víz kell. A szöcskének, aminek 8,4 liter víz elegendő ehhez. Nem véletlen, hogy több afrikai országban rendkívül népszerűek a sült rovarok. Pl. a kongói demokratikus köztársaság fővárosában (Kinshasa) egy átlagember 300g hernyót fogyaszt, annak ellenére, hogy kilóra vetítve dupla annyiba kerül, mint a marhahús.
21. hét 
Milyen mértékben emelkedne az óceánok vízszintje 2100-ig, ha nem sikerül tartanunk a +2C alatt tartani a felmelegedést?
Ez az IPCC előrejelzése. Jelenleg 147-216 millió ember él olyan tengerparti helyeken a világban, amelyek 2100-ig valószínűleg víz alá kerülnek. Kína (50 millió ember), Vietnám (23 millió), Japán (12 millió), India (12 millió), Banglades (10 millió)
20. hét 
Milyen mértékben csökkenthető a fűtésszámla, ha télen 23 Celsius fokról 22 fokra csökkentjük a szobahőmérsékletet?
A fűtés energiahatékonyabbá tételében nagy takarékossági potenciál van: Magyarországon 70%-al magasabb a fűtésre fordított energiaigény, mint az EU15 átlaga. Az EU-ban egyébként a teljes energiafogyasztás fele fűtéshez (és hűtéshez) kötődik, és ennek 75%-a fosszilis energiából származik. Ezért a fűtés energiahatékonyságának a javítása a legkézenfekvőbb területe az üvegházgáz csökkentésnek.
19. hét 
Mikor volt a csúcson Magyarország üvegházhatású gázkibocsátása?
Magyarország kibocsátása 1978 óta, amikor dübörgött a szocialista nehézipar - kisebb megszakításokkal – csökkenő trendet mutat. Tavaly az ország kevesebb mint felét bocsátotta ki a 35 évvel korábbinál. Az elkövetkező 35 évben újra egy hasonló mértékű csökkenésre van szükség Magyarországon és a világ legnagyobb kibocsátó országaiban egyaránt.
18. hét 
A szíriai polgárháborút megelőző években óriási aszály sújtotta az országot. Mikor volt korábban ilyen mértékű szárazság Szíriában?
A Nasa március eleji jelentése szerint valószínűleg az elmúlt 900 év legnagyobb aszálya sújtott 2007-10 között, aminek következményei hozzájárultak a szíriai társadalom felrobbanásához. (Fák évgyűrűiből következtetnek erre a 900 évre.) Jelentősen romlik a vízellátás a konfliktus kitörése óta. Sokan nem jutnak tiszta ivóvízhez, a fertőzésekkel, betegségekkel együtt ez fokozza a migrációt. Mindegyik hadban álló fél fegyverként használja a kulcserőforrásokat és célpontként az infrastruktúrát. Mivel a mobilhálózatok többnyire működnek, külön telefonos applikációt is kifejlesztettek arra, hogy hol vannak elérhető kutak.
17. hét 
A parlagfűre hatással lesz-e a klímaváltozás az elkövetkező 35 évben?
Magyarországon a parlagfű komoly közegészségügyi gond. 2050-re a pollenszám legalább megnégyszereződik Európában, de akár 12X-esére is emelkedhet. Jól látszik az előrejelzések térképén, hogy a parlagfű elterjedésének „epicentruma” Magyarország.
16. hét 
Mikor éljük fel a világ olaj, szén és földgáz-készletét?
Ma már az a kérdés, mennyi fosszilis energiaforrás marad a földben. Ezt már az olajipar sem vitatja.
15. hét 
Bangladesben 1 méter tengervízszint-emelkedés a rizsföldek mekkora részét tenné tönkre?
A bangladesi tengerszint-emelkedés közel 200 millió embert fog érinteni. Ők főként belső migránsok lesznek. A tengerszint-emelkedés, a ciklonok a tengerek vizét a folyókba és víztározókba nyomják. Ivóvíz sótartalmának a növekedése magas vérnyomáshoz vezet és növeli a szívinfarktus és egyéb keringési megbetegedések kockázatát. A napi sóbeviteli szükséglet a WHO szerint 2 gramm. A bangladesiek egy nap akár 16 gramm sót is bevihetnek 2 liter víz elfogyasztásával.
14. hét 
Évente milyen nagyságú termőterület válik használhatatlanná a Földön?
Ezt erdők felégetésével és bevonásával „pótolnak”. 1990 óta egy Dél-Afrikányival csökkent a termőterület a világban. A világ élelmiszer-előállításra alkalmas területeinek 33%-át már elveszítettük az elmúlt 40 évben. Ezeken a területeken 50 évbe telik, hogy a felső 2,5cm-es talajréteg újra kialakuljon.
13. hét 
Mikor volt utoljára a jelenleginél 3 Celsius fokkal magasabb hőmérséklet?
Átlagosan 1,2C-vel magasabb az az elmúlt évek során a hőmérséklet, mint a referenciaként használt 1880 körüli időszak, de volt már csaknem 1,5C-vel melegebb, kiugró hónap is (2016. március). Mérések csak 100-150 évre állnak rendelkezésre, de jó eséllyel 115 ezer éve nem volt olyan meleg a Földön, mint az elmúlt években. Az utóbbi 200 év legmelegebb évei globális szinten (Magyarországon más a sorrend): 1. 2016, 2. 2015, 3. 2017. A szkeptikusoknak intő jel lehet az is, hogy az elmúlt 17 évben regisztrálták a legmelegebb 16 évet (a 17. az 1998).
12. hét 
Az erdőírtások jelenlegi ütemét alapul véve mekkora erdőterület tűnik el 2050-ra a Földről?
Hiába dekarbonizáljuk az energiarendszert, a gazdaságot, semmit sem fog érni ha az esőerdők irtását nem állítjuk meg. Brazíliában ugyan lassul a kivágások üteme, de pl. a Kongói Demokratikus Köztársaságban vagy Indonéziában nem.
11. hét 
Az erdők rendkívül fontosak a klímaváltozás mérsékelése szempontjából, mert szén-dioxid megkötők és oxigéntermelők. Az elmúlt száz évben az erdővel borított terület nagysága Európában...
Európában található a világ erdeinek negyede. Az erdősültség mértéke itt- szemben más kontinensekkel- növekedett. A XX. század elején rendkívül alacsony szintre esett az erdősültség mértéke. A városokba áramlás révén viszont egyes vidékek elnéptelenedtek, illetve az elhagyatott mezőgazdasági területeket újra elfoglalta az erdő. A pozitív változás annak is köszönhető, hogy az erdőgazdálkodás minőségileg magasabb szintre emelkedett.
10. hét 
Az Európai Bizottság felmérést készített arról, hogy mely országok járnak elől a kerékpár mint klímabarát közlekedési eszköz használatában. Hol használják a biciklit a legnagyobb rendszerességgel Európában?
Az Eurobarometer felmérése szerint egy átlagos napon a magyarok 22%-a használja a kerékpárt közlekedési eszközként, ami 4%-os növekedést jelent 2007 óta. Ugyanezen felmérés szerint a magyarok az autóhasználat tekintetében sereghajtók, csak a magyarok 33%-a autózik egy átlagos napon, szemben az 54%-os EU-s átlaggal.
9. hét 
Magyarországon évente 378 kilogramm hulladékot termelünk fejenként. Ezzel a középmezőnyben vagyunk Európában, ahol az átlag 481 kg. Milyen típusú hulladék kerül leggyakrabban a kukába?
Európában az üvegházhatású gáz kibocsátásáért egy harmad részt a szemétlerakókon keletkező metán a felelős, mivel a metán a tömegéhez képest sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a fölmelegedéshez, mint pl. a szén-dioxid vagy a nitrogén-dioxid. Pedig a biológiailag lebomló hulladéknak nem kellene feltétlenül a szemétlerakóba kerülnie. Számos módon újrahasznosítható lenne a kiskertekben, a mezőgazdaságban vagy a biogáz termelésében.
8. hét 
A vásárlási szokásaink átalakításával is tehetünk a klímaváltozás ellen. Ebben segít az „élelmiszermérföld” számítása. Mire utal a kifejezés?
Minél kisebb az élelmiszer által megtett út a termelőtől a fogyasztóig, annál kevesebb szállításra, tárolásra és csomagolásra van szüksége az adott terméknek. A helyben termelt élelmiszer vásárlásával támogatjuk a helyi közösséget, és magunk is hozzájárulhatunk a klímaváltozás mérsékléséhez. Más államokból érkező zöldségek és gyümölcsök szállítása 4-17-szer több üzemanyag-felhasználást és 5-17-szer több szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a helyben termesztett áruké.
7. hét 
Közép-Európa éghajlata kiváló lehetőséget nyújt a biomassza széles körű előállításához. A mező- és erdőgazdálkodás melléktermékei, mint a faforgács, fűrészpor, fakéreg, fölhasználhatók nagy hatásfokú, alacsony hamutartalmú, magas fűtőértékű, adagolt fűtőanyag előállításához. Hogy hívják ezt a fűtőanyagot?
Magyarországon az összes megújuló energiafelhasználás 72,5%-át a tűzifa teszi ki, tehát a nagyobb hatásfokkal működő biobrikett sok család fűtési igényét gazdaságosan elégíthetné ki a környezetet jobban kímélve.
6. hét 
Melyik tevékenység jár a legnagyobb energiafelhasználással egy átlagos háztartásban?
A legtöbb energiát otthonaink hűtésére és fűtésére használjuk, Magyarországon az energiafogyasztásunk háromnegyedét teszi ki. Ezt követi a melegvíz előállítása (11%), majd a főzés. A többi tevékenységhez (hűtőszekrény, világítás, mosás) arányaiban alacsonyabb energiafelhasználás kapcsolható. Ezzel együtt kis változtatások révén is, jelentős javulást érhetünk el otthonainkban.
5. hét 
Melyik madár a magyar természetvédelem címerállata?
A hazai természetvédelem címermadara a nagy kócsag, régies nevén nemes kócsag. A karcsú, hófehér madár a XIX. században rendkívül keresett volt. A nászidőszakban növesztett hosszú, fátyolos dísztollait díszítésre használták. A kócsagtoll a magyar ünnepi öltözeteknek, például a díszmagyarnak is elengedhetetlen kelléke volt. A populáció megcsappanása miatt a nagy kócsag az egész kontinensen védett, hazánkban fokozottan védett madárfaj. A többi három felsorolt állat nemzeti parkok címerállata: a daru a Hortobágyi, a foltos szalamandra az Aggteleki, a túzok a Körös-Maros Nemzeti Park címerállata.
4. hét 
Indonézia az őserdők kivágása és felégetése miatt a világ egyik legnagyobb légszennyezője. Az erdőket felváltó ültetvényeken előállított alapanyag az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar szinte valamennyi termékében előfordul. Melyik ültetvényi termékről van szó?
A világ növényiolaj-termelésének 32 százaléka az olajpálmából származik. Indonézia, amely a világ harmadik legnagyobb erdőségének is otthont ad, az erdők felégetésével és a rekord légszennyezés árán növeli az ültetvényeket. Az erdőirtás következménye hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátása. A megkötött CO2 felszabadul és visszajut a levegőbe, felgyorsítva az éghajlatváltozást. Ez állatfajokat is veszélyeztet: a vadonban élő orángutánfajok, a szumátrai orrszarvúk, a szumátrai tigrisek és a kistestű elefántok a kihalás szélére kerültek Indonéziában. 5 millió ember dolgozik a pálmaolaj üzletben.
3. hét 
Az első használható fotovoltaikus cellát 1954-ben fejlesztették ki. Melyik céghez kötődik a találmány?
Az első fotovoltaikus (PV) cellát 1954-ben a Bell Telephone Company kutatói fejlesztették ki, amikor szilikonlapkák fényérzékenységét vizsgálták. Az 1950-es években a PV cellák az USA űrszondáit látták el energiával. Később olyan elektronikai fogyasztási cikkekbe is beépítették, mint a számológépek és karórák. A későbbi fejlesztéseknek köszönhetően az 1990-es évekre már a háztartások és a kis ipari egységek áramigényének fedezésére is alkalmassá váltak a PV cellák. A háztartási méretű áramtermelésben már a világ 80%-án képesek a hálózati árammal versenyképes áron energiát szolgáltatni.
2. hét 
Az alábbiak közül melyik nem megújuló energiaforrás?
Megújulónak nevezzük azt az energiaforrást, amely a természeti folyamatok során vagy állandóan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza, geotermikus energia stb.). Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok (kőszén, kőolaj, földgáz) és a nukleáris erőművekben használt urán mennyisége végesnek tekinthető.
2018 / 1. hét 
Melyik gáz nem járul hozzá az üvegházhatáshoz, és így a globális felmelegedéshez?
Az oxigén nem üvegházhatású gáz, míg a vízgőz a szén-dioxidnál nagyobb mértékben járul hozzá a felmelegedéshez. A metán jelentős üvegházhatású gáz. Főleg az állattartás és a szarvasmarha-tenyésztés, valamint a kőolaj- és földgáztermelés során, továbbá a hulladéklerakókból kerül ki nagy mennyiségben a légkörbe.
52. hét 
Hány átlagos otthont láthat el energiával egy 2 MW teljesítményű szélturbina?
Az elmúlt évtizedben a szélturbinák használata 25 %-kal nőtt, mégis a világon felhasznált energiának csak a töredékét nyerjük szélből. Pedig még a fejlett, nagy energiafogyasztó országokban is—mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok—egy MW teljesítmény 250 háztartás energiaigényét képes fedezni. A legnagyobb szélturbinák akár 600 háztartást is el tudnak látni. Mivel a szélturbinák működési költsége közelít a nullához, a technológiai fejlesztések és a tömeges termelés nyomán felállításuk költsége is rohamosan csökken. Az USA-ban a szélturbinából nyert áram ára már alacsonyabb a szénből előállított áraménál.
51. hét 
Mennyi élelmiszert dob ki egy átlagos magyar háztartás?
Az EU-ban évente 89 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik, ami lakosonként 180 kilogrammot jelent. Magyarországon egy főre 200 kg jut, ám ennek jelentős része az élelmiszeripari termelés során keletkezik. Egy-egy családra nagyjából 100 kiló jut: minden magyar háztartás az összes megvásárolt élelem 10 százalékát kidobja, azaz minden tíz család elláthatna élelemmel egy tizenegyediket a kifizetett, de soha el nem fogyasztott élelemből. Családonként évente 50 ezer forintot spórolhatnánk, ha mindig csak annyit vásárolnánk, amennyit megeszünk.
50. hét 
Melyik tevékenység járult hozzá a leginkább a globális klímaváltozáshoz?
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint az energiatermelés több mint negyedrészben felelős a klímaváltozásért. Ezt követi az ipar (19,4%), az erdőgazdálkodás (17.4 %), a mezőgazdaság (13.5%), a közlekedés (13.1%), az építkezések (7.9%), a hulladék és a szennyvíz (2.8%).