2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímakvíz – heti kérdés

26. hét 
A kitűzött célok szerint hány százalékot kell elérnie a megújuló energiaforrásoknak a hazai energiamixben 2030-re?
Magyarország célja volt 2030-ig 40 százalékkal csökkenteni az ország károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest, de vélhetően az 50 százalékos csökkenés is elérhető lesz eddig a céldátumig. További cél, hogy 2030-ra legalább 21 százalék legyen a megújuló energia részaránya a hazai energiamixben. Bővebb információkat itt talál.
25. hét 
Mit jelent a napjainkban az ingatlanfejlesztéseknél is egyre fontosabbá váló ESG keretrendszer?
Az ESG-szempontok érvényesítése az ingatlanhasználatban ma még az életpályája kezdeti szakaszában jár. A bérlők nagy része számára az ESG-felárért a fenntarthatósági elvek nem annyira közösségi, társadalmi célként jelennek meg, sokkal inkább a rezsi és más közvetlen költségek csökkentésének lehetőségét keresik. Bővebb információkat itt talál.
24. hét 
Hogyan alakult a hazai talajok átlagos humusztartalma az elmúlt évtizedekben Magyarországon?
Jelentősen csökkent a magyarországi szántóterületen található termőtalajok humusztartalma az elmúlt évtizedekben: az ideális 5-6 százalék körüli értékről 2-3 százalékra. Bővebb információkat itt talál.
23. hét 
Miért pereltek be az őslakos számik két szélparkot és szereltetnének le 151 szélturbinát Norvégiában?
Pert nyertek a lapp őslakosok, akiknek az állatait megzavarja a szélturbinák látványa és hangja. A döntés értelmében a turbinák veszélyeztetik a számik ősi hagyományát, a rénszarvastenyésztést. Bővebb információkat itt talál.
22. hét 
Az Európai Unió alábbi országai közül melyikben a legmagasabb a védett természeti területek aránya az ország területéhez viszonyítva?
A felsorolt országok közül Bulgária vezet 41%-kal, utána a sorrend a következő: Szlovákia – 37,4 %, Magyarország – 22,2 %, Írország – 13,9 %, Finnország – 13,2 %. Az EU országok teljes listáját itt tekintheti meg.
21. hét 
A túlhalászás régóta fenyegeti a tengerek ökológiai egyensúlyát. Ezért is fontos szembenézni azzal, hogy globálisan a kifogott halak hány százaléka vész kárba. Ön szerint mekkora a veszteség?
Önmagában is nyugtalanító adat, hogy a világ óceánjaiban élő halak fele az ipari méretű halászat áldozata lehet. Az pedig különösen nyugtalanító, hogy a globális fogás 35 százaléka kárba vész. Bővebb információkat itt olvashat.
20. hét 
Egy új felmérés szerint a hazai felnőtt lakosság hány százaléka támogatná, hogy az ásványvizes palackok visszaválthatók legyenek?
A magyarok többsége támogatná, ha az ásványvizes palackokat az üvegekhez hasonlóan vissza lehetne váltani a boltokban. A Mizse ásványvízmárka megbízásából, idén áprilisban készült országos kutatás szerint a hazai felnőtt lakosság 61 százaléka támogatná, ha visszaválthatók lennének a boltban vásárolt műanyag palackok. Bővebb információkat itt olvashat.
19. hét 
A világban keletkező E-hulladék körülbelül hány százalékát hasznosítják újra?
A 2021-ben mintegy 57 tonnányira becsült e-hulladék kevesebb mint 20%-át hasznosítotják újra, pedig az új készülékek nemesfémigényét bányászattal már nem lehet fenntarthatóan kielégíteni. Bővebb információkat itt olvashat.
18. hét 
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának hány százalékáért felelős az építőipar?
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40%-áért, a primer energiafelhasználás 50%-áért, a keletkező hulladék 30%-áért, az édesvíz-felhasználás 15%-áért felelős az építőipar. Az építőipar környezeti hatásainak csökkentéséről itt talál bővebb információkat.
17. hét 
A háztartások hány százaléka rendelkezik közműves ivóvizzel Magyarországon?
A csapvíz az egyik legnagyobb kincsünk, és egyben a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Magyarországon a háztartások 98%-a részesül közműves ivóvízellátásban. A hazai ivóvizekről bővebb információkat itt talál.
16. hét 
A világ lakosságának hány százaléka él azokban az országokban, amelyek az erőforrások 74 százalékának túlhasználatáért felelősek?
Az éves nyersanyagmennyiség biztonságos, a fenntarthatóság határát meghaladó felhasználásának 74 százaléka a magas jövedelmű országokhoz köthető, míg ezekben a világ népességének mindössze 16 százaléka él. Bővebb információkat itt olvashat.
15. hét 
Hányadik helyen végzett Magyarország a Zöld Jövő (Green Future) alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átallást mutató indexe alapján a vizsgált 76 gazdaság közül 2022-ben?
Magyarország a középmezőnyhöz tartozik, és a korábbi 39. helyről a 2022-es indexben már a 24. helyre küzdötte fel magát, megelőzve ezzel Luxemburgot, Csehországot vagy például Bulgáriát. Bővebb információkat itt olvashat.
14. hét 
Mennyi búzát alakítanak etanollá és égetnek el naponta a járművek üzemanyagában az Európai Közlekedési Szövetség felmérése szerint?
Egy új tanulmány szerint naponta mintegy 10 ezer tonna búzát alakítanak át etanollá Európában, amelyet aztán üzemanyagként égetnek el a gépjárművekben. Ennyi búzából naponta 15 millió kenyeret lehetne sütni. Bővebb információkat itt olvashat.
13. hét 
Melyik ország volt a világon az első, amelynek a vezetése a GDP növelése helyett a nemzeti boldogság növelését tűzte célul?
Bhután volt az első ország, amely bejelentette: célja nem a GDP-vel mért gazdasági növekedés, hanem az emberek boldogsága. Az államok boldogságszintjét leíró mutatót GNH-nak, azaz bruttó nemzeti boldogságnak (Gross National Happiness) nevezik. Bővebb információkat itt olvashat.
12. hét 
Hány százalékkal kellene növelni a védett területeket a Földön, hogy 75%-kal kevesebb olyan szén-dioxid jusson a levegőbe, melynek megkötéséhez az ökoszisztémának évszázadokra lenne szüksége?
A világ visszanyerhetetlen szén-dioxid-mennyiségének közel egynegyede már eleve védett területeken található, és ha a kulcsfontosságú területeken a védett területek méretét csupán 5,4%-kal növeljük, megakadályozhatjuk a visszanyerhetetlen szén 75%-ának légkörbe jutását.  Bővebb információkat itt olvashat.
11. hét 
A felhasznált és elfogyasztott nyersanyag hány százalékát hasznosítjuk újra a 2022-es „Körforgásos Szakadék Jelentés” szerint?
A nemrég megjelent 2022-es riport szerint a világgazdaság csupán 8%-ban körforgásos, ami ilyen formában fenntarthatatlan. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált vagy elfogyasztott nyersanyagoknak mindössze 8%-át hasznosítjuk újra – ráadásul a körforgásos működés felé tett lépések az utóbbi években lelassultak, azaz a pár évvel ezelőtti állapothoz képest nőtt a „körforgásos szakadék”. Bővebb információkat itt olvashat.
10. hét 
Mi a teendő, ha elhullajtott szavasagancsot találunk?
Ha valaki engedély hiányában gyűjt és visz haza agancsot, az a hazai jogszabályok szerint lopásnak minősül. Gyűjtésre csak az erdészetek munkatársai, a vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők jogosultak. Bővebb információkat itt olvashat.
9. hét 
Melyik volt a világ első nemzeti parkja?
150 éves a világ első nemzeti parkja. Ulysses S. Grant, az Amerikai Egyesült Államok 18. elnöke napra pontosan 150 éve, 1872. március 1-jén írta alá azt a törvényt, amellyel a Yellowstone-t nemzeti parkká nyilvánította, és megtiltotta, hogy a területet elárverezzék. Bővebb információkat itt olvashat.
8. hét 
Melyik állatt lett az év emlőse Magyarországon 2022-ben?
A törpeegeret választotta 2022-ben az év emlősének a Vadonleső Program. A védelem alatt álló legkisebb rágcsálónk olyan picinyke, hogy mindössze annyit nyom, mint egy zacskó sütőpor. Bővebb információkat itt olvashat.
7. hét 
Az Európai Unió felsorolt országai közül melyiknek a legkisebb a hulladék-lábnyoma, azaz az egy főre eső hulladék mennyisége a háztartások, boltok, irodák kidobott hulladéka alapján?
Az Eurostat számításai szerint 2020-ban egy év alatt 364 kiló szemetet termelt átlagosan egy magyar. A legtöbb hulladékot a dánok, a luxemburgiak, a máltaiak és a németek hagyják maguk után. Az EU-átlag 505 kiló évente. Bővebb információkat itt olvashat.
6. hét 
A legutóbbi ENSZ felmérés szerint a magyar válaszadók hány százaléka ért egyet azzal, hogy a fogyasztók egyéni felelőssége is a fenntarthatóságot támogató lépések megtétele?
A kutatásban résztvevők szerint a fogyasztók az egyéni felelősségvállalás (magyar 56%, globális 40%) mellett a kormányoktól (71% vs. 53%) és az üzleti vállalkozásoktól (52% vs. 42%) várnak el határozott, a fenntarthatóságot támogató lépéseket. Bővebb információkat itt olvashat.
5. hét 
Melyik tavat választották az év legveszélyeztetettebb tavának 2022-ben a természetvédők?
A világ egyik legrégibb tavát, a délkelet-afrikai Nyasza-tavat választották a természetvédők az 2022-es év veszélyeztetett tavának a vizesélőhelyek napja alkalmából. Bővebb információkat itt olvashat.
4. hét 
A globális nyersanyag-kitermelés hány százalékos csökkentése lenne elegendő ahhoz, hogy a bolygó felmelegedését 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk?
Egy körkörös gazdasággal foglalkozó szervezet vezetője szerint a gazdaság körkörössé alakítása, illetve a nyersanyag-kitermelés és fogyasztás 28 százalékos csökkentése elegendő lenne ahhoz, hogy teljesítsük a párizsi klímaegyezmény célját, és a felmelegedést 1,5 Celsius-foknál megállítsuk. Bővebb információkat itt olvashat.
3. hét 
Melyik város nyerte el az Európai Bizottság zöld főváros díját 2022-ben?
Grenoble lett Európa zöld fővárosa. A francia város, amely a finnországi Lahtitól vette át a címet, Európa egyik legegészségesebb helyévé vált az elmúlt években. Bővebb információkat itt olvashat.
2. hét 
Melyik faj lett az év madara Magyarországon?
A zöld küllő lett a 2022-es év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. E méltán különleges és értékes madárfajról ide kattintva számos érdekességet megtudhat.
2022. 1. hét 
Melyik magyar egyetem érte el a legmagasabb helyezést az egyetemek nemzetközi GreenMetrix rangsorában 2021-ben?
A Pécsi Tudományegyetem 2021-ben a 42. helyen végzett a környezettudatos egyetemek csaknem ezer intézményt számláló világrangsorában, és ezzel megmaradt a „legzöldebb hazai egyetemnek”. Bővebb információkat itt olvashat.
52. hét 
A klímaváltozás miatt hány ember veszítheti el otthonát a következő két évtized során?
A Világbank egy frissen megjelent jelentése szerint 2050-re összesen 216 millió embernek kell majd elhagynia az otthonát a klímaváltozás miatt, a legrosszabb helyzetben a szubszaharai régió van. Bővebb információt itt olvashat.
51. hét 
Mit tegyünk, ha télen itt maradt röpképes fehér gólyával találkozunk Magyarországon?
Felesleges a Magyarországon maradó fehér gólyák etetése, a befogásuk és meleg helyen történő átteleltetésük. Az áttelelő fehér gólyák viselkedésének magyarázata az lehet, hogy az itthon maradó példányok kevésbé kockázatosnak érzik az itthon maradást, mint az oda-vissza akár 20 ezer kilométeres, hosszú távú vonulást. Bővebb információkat itt olvashat.
50. hét 
Melyik ország felelős legnagyobb mértékben az óceánok, tengerek világát fenyegető műanyagszennyezésért?
A tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része – évente mintegy 42 millió tonna műanyagszemét – mögött az Egyesült Államok áll. Bővebb információkat itt olvashat.
49. hét 
Az italoskartonok hány százalékát hasznosítjuk újra Magyarországon?
Az italoskartonok alig 20-23 százaléka hasznosul Magyarországon, míg az EU-ban ez az arány majdnem az 50 százalék – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés felméréséből. Bővebb információkat itt olvashat.
48. hét 
Mennyi szén-dioxid kibocsátásával jár együtt egy 11 perces űrrepülés?
Egyetlen 11 perces űrrepülés 75 tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe. A Föld legszegényebb egymilliárdjához tartozók kibocsátása is ennyi fejenként – egy egész élet alatt. Bővebb információkat itt olvashat.
47. hét 
Az újrahasznosítás hatékonyságának növelésével a lakossági hulladék legfeljebb hány százalékát lehet majd szemétlerakókban elhelyezni 2035-re az Európai Unió célkitűzése szerint?
Az Európai Unió célkitűzése szerint 2035-re a keletkező lakossági hulladék csupán 10%-a végezheti szemétlerakóban, 65%-át pedig újra kell hasznosítani. Bővebb információkat itt olvashat.
46. hét 
Milyen állat szimbolikus szerepeltetésével figyelmeztetett a kihalás veszélyére az ENSZ a Glasgow-ban rendezett klímacsúcson?
A klímakonferenciára készített humoros, de nagyon is komoly üzenetű videóklipben a New York-i ENSZ Közgyűlésben jelenlévő diplomaták legnagyobb megdöbbenésére egy dinoszaurusz vonul be a terembe. A pulpitusra lépve az őshüllő arról beszél, hogy nekik nem volt választásuk, hiszen egy meteroitbecsapódás miatt pusztultak ki. Az emberiségnek viszont még van választása, és felveheti a küzdelmet a potenciálisan szintén kihalást okozó klímaváltozással szemben. A dínó üzenetét itt tekintheti meg.
45. hét 
Melyik faj lett az év madara 2021-ben Új-Zálandon?
Új-Zéland egyetlen őshonos szárazföldi emlőse, egy ritka denevérfaj nyerte az év madara versenyt. Az új-zélandi hosszúfarkú denevért (Chalinolobus tuberculatus), maori nevén pekapeka-tou-roát a verseny szervezői azért vették fel a listára, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fajt kihalás fenyegeti. Bővebb információkat itt talál.
44. hét 
Hol található a 2021-ben csaknem teljesen kiszáradt, a Balatonnál csaknem háromszor nagyobb Tuz-tó?
A Konya-medence, ahol a Tuz-tó is megtalálható, egykor Törökország éléskamrája volt. Ám a régió gazdálkodói több ezer engedély nélküli kutat fúrtak a területen, ami a klímaváltozás hatásaival együtt az éltető vízbázisok csaknem teljes elapadásához vezetett. Bővebb információkat itt talál.
43. hét 
Milyen állat szőréből készül a ritka hőtartó képességgel rendelkező szövet alapját adó chiengora fonál?
A gyapjúnál is jobb hőtartási képességekkel bíró kutyaszőrből készített fonál chiengora néven ismert. Egyik felhasználásáról itt talál bővebb információkat.
42. hét 
Az európai madarak hány százalékát fenyegeti kihalás?
Európában a madarak 13 százalékát fenyegeti a kihalás, további hat százalékuk mérsékelten fenyegetett. Az élőhelyek eltűnése, az intenzívebbé váló mezőgazdasági termelés, a források túlzó kihasználása, a környezetszennyezés és a sok helyen fenntarthatatlan erdőgazdálkodás okozza a csökkenést, amelyet a klímaválság gyorsít fel. Bővebb információkat itt talál.
41. hét 
A magyar 18-26 év közötti fiatalok hány százalékának fontos, hogy  munkaadója mennyit tesz a fenntarthatóságért?
A magyar polgárok csaknem egyharmadának fontos szempont a munkahelyválasztásnál, hogy leendő munkaadójuk mennyit tesz a fenntarthatóságért. Egy új felmérés alapján a most 18 és 26 év közötti Z generációs fiatalok körében pedig még ennél is többen, a válaszadók 41%-a tartja fontos szempontnak leendő munkaadójának a fenntartható jövő iránti elkötelezettségét. A kutatás eredményéről bővebb információkat itt talál.
40. hét 
Melyik ország juttatta a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe az elmúlt 170 évben?
Az elmúlt több mint másfél évszázadban a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó (509 gigatonnával) az Egyesült Államok volt. Ezzel a globális kibocsátás 20 százalékáért felelős. Kína áll a második helyen (282 gigatonnával) ami 11 százalékot jelent, míg Oroszország a harmadik (172 gigatonnával), ami a globális kibocsátás 6,9 százalékát teszi ki. Bővebb információkat itt talál.
39. hét 
Melyik város kapta a legtöbb szavazatot 2021-ben a világ legfenntarthatóbb városa címre a Time Out internetes portál globális felmérésben?
A Time Out nemzetközi felmérésében a szavazók 57%-a voksolt a dán fővárosra, amivel Koppenhága magasan a legtöbb szavazatot kapta meg. Európa legzöldebb városa rengeteg erőfeszítést tett és tesz azért, hogy ne csak szép és tiszta, de 2025-re szén-dioxid-semleges város is legyen. Bővebb információkat itt talál.
38. hét 
Az Európai Unió melyik tagállamában a legmagasabb az ökológiai termelés aránya a mezőgazdasági területeken?
Az ökológiai gazdálkodás EU-s átlaga 7,9%. Az élen járó Ausztriában ez az arány 25,3%. Finnország és Szlovákia az átlag felett, míg Németország és Magyarország az átlag alatt folytat ökológiai gazdálkodást a mezőgazdasági területein. A kérdés kapcsán itt talál bővebb áttekintést.
37. hét 
Hány százalékkal növekedett az 50 Celsiusfok feletti hőmérsékletű napok száma 2010 és 2019 között azt előző 10 évhez viszonyítva?
Az 50 fokos napok száma minden évtizedben nőtt az 1980-as évek óta. 1980 és 2009 között évente átlagosan 14 napon haladta meg a hőmérséklet az 50 fokot. 2010 és 2019 között ez a szám 26-ra nőtt. Ugyanebben az időszakban a 45 fokot elérő vagy meghaladó hőmérsékletet átlagosan évente 14 napon mértek. Bővebb információkat itt olvashat.
36. hét 
Ha ebből a két gázból azonos mennyiségek kerülnének a légkörbe, melyik lenne veszélyesebb az üvegházhatás szempontjából?
A metán a szén-dioxidnál is sokkal veszélyesebb üvegházgáz. Természetes úton az állati és növényi anyagok biológiai bomlása során kerül a légkörbe. Az emberi tevékenységhez köthető metánkibocsátás legfőbb forrása a kőolaj- és földgázkitermelés, valamint az ipari léptékű mezőgazdaság és állattenyésztés. Bővebb információkat itt olvashat.
35. hét 
Az egyik legfrissebb közvéleménykutatás szerint a magyar emberek hány százaléka tartja komoly problémának a klímaváltozást?
Egy június végén végzett országos reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 92%-a komoly problémának tartja a globális éghajlatváltozást, és minden hatodik megkérdezett kifejezetten szorong is miatta. A legtöbben tenni is hajlandók ellene. A kutatás részleteiről itt olvashat.
34. hét 
A globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának hány százaléka vezethető vissza az élelmiszer-pazarlásra az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint?
Évente mintegy 2,5 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki a termelők, kereskedők és fogyasztók, ami az élelmiszertermékek 40 százalékát teszi ki. Az ételhulladék a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 10 százalékáért felel. Bővebb információkat itt olvashat.
33. hét 
Mit az oka, hogy folyamatosan emelkedik a Balatonban a víz minőségének romlásához vezető foszfor mennyisége?
Az algásodást kiváltó növekvő foszforterhelés egyértelműen a strandolók vizeletének következménye. Egy átlagos felnőtt vizeletével egy gramm foszfort ürít. A vendégéjszakák számából kiindulva évente 1,2 tonna foszforszennyezés kerül ennek következtében a Balatonba. Bővebb információkat itt olvashat.
32. hét 
Mikorra esett 2021-ben a globális túllövés napja, azaz mikorra használta el az emberiség az abban az évben rendelkezésére álló természeti erőforrásokat?
Idén július 29-ére esett a globális túllövés napja (Earth Overshoot Day). Ez azt jelenti, hogy az emberiség hét hónap alatt elhasznált annyi erőforrást, amennyi a bolygó megújulóképességének tiszteletben tartása mellett egy évre rendelkezésünkre állna. Bővebb információkat és hasznos tudnivalókat itt olvashat.
31. hét 
Melyik nevezetes erdélyi település vagy tájegység vált az UNESCO világörökség részévé 2021-ben?
A Világörökség részévé nyilvánította az aranybányászatáról híres erdélyi Verespatakot és környékét az UNESCO Világörökség Bizottsága. A román államfő szerint Verespatak a hatóságok és a szakértők összehangolt erőfeszítései révén a helyi örökség bemutatásának és a bányavidék fenntartható fejlődésének a példájává kell válnia. Bővebb információkat itt olvashat.
30. hét 
A válaszadó utazók hány százaléka vágyik fenntarthatóbb utazásra – a nemzetközi szállásközvetítő cég felmérése szerint?
A Booking.com által elvégzett széles körű nemzetközi kutatás szerint az utazók 72%-a úgy véli, hogy cselekedni kell a bolygó megmentése érdekében, 61%-a pedig a járvány hatására fenntarthatóbb utazásra vágyik a jövőben. A kutatás részleteiről bővebben itt olvashat.
29. hét 
Az idén megszületett jogszabályi szigorításnak köszönhetően mennyi egyszer használatos műanyagtól szaabadulhatunk meg évente Magyarországon?
A 2021. július 1-jétől hatályos kormányrendelet alapján évente 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot – ételtartó dobozokat, italpoharakat, zacskókat – kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel Magyarországon – tájékoztatott a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség. A témáról bővebben itt olvashat.
28. hét 
Melyik a leggyakrabban környezetbe kerülő hulladék?
A csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok, ráadásul az előállításuk is igen környezetszennyező. A dohányzás okozta jelentős környezeti terhelésről bővebben itt olvashat.
27. hét 
Hogyan változott a hulladék újrahasznosíthatósága Szegeden, amikor a hulladékszigetek után társasházakban, panelházakban is elhelyezték a szelektív kukákat?
Néhányak hanyagsága következtében a korábbi 75 százalékos hasznosíthatóság leromlott 50 százalékra. Vannak, akik megfeledkeznek arról, hogy a bomlékony szerves anyagok nem a szelektív kukákba valók! Ráadásul az összegyűjtött szelektív hulladék a feldolgozás során egy futószalagra kerül, ahol kézzel válogatják szét az újrahasznosítható anyagokat.  Jövőnk mellett a szétválogatást végző  emberekre is érdemes tekintettel lenni! A témáról bővebben itt olvashat.
26. hét 
A műanyag csomagolási hulladék hány százalékát hasznosítják újra Magyarországon?
Magyarországon műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente, és ennek csupán 27,5%-át dolgozzák fel újra. Arról, hogy mit tehetünk a műanyag hulladék csökkentésért, hogyan csatlakozzunk a műanyagmentes júliushoz, további információkat itt olvashat.
25. hét 
A UNEP és a FAO jelentése alapján jelenleg hányszorosát használjuk fel a bolygó fenntartható módon elérhető ökoszisztéma-szolgáltatásainak?
Az emberiség a fenntartható szinten elérhető ökoszisztéma-szolgáltatások 1,6-szorosát használja fel jelenleg. Ami azt jelenti, hogy a megóvás önmagában nem ment meg bennünket egy nagyobb természeti válságtól és a biológiai sokféleség csökkenésétől. Az ökoszisztéma-helyreállítás fontosságáról további információkat itt olvashat.
24. hét 
Melyik napra esik Magyarországon a túllövés napja – az a nap, amikorra elfogyasztjuk az arra az évre ránk eső javakat – Magyarországon, 2021-ben?
A Globális Ökolábnyom Hálózat  minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak. A magyar átlagfogyasztással számolva ez a dátum idén június 8-ára esik.

23. hét 
Az alábbiak közül mely hulladék helyezhető ki lomtalanításkor Budapesten?
Lomtalanításkor kihelyezhető a háztartásban feleslegessé vált, mérete miatt a kukába nem helyezhető nagydarabos hulladék, például bútorok, ágymatracok, szőnyegek, bőröndök, nagy méretű sportszerek, stb. Bővebb információt itt olvashat.
22. hét 
Melyik olajvállalatot kötelezte bíróság 45%-os károsanyag kibocsátáscsökkentésre 2030-ig?
A Friends of the Earth környezetvédő civil szervezet 17 ezer holland állampolgárral együttműködve indított polgári pert a brit–holland multinacionális olajipari vállalattal szemben. Az ítélet szerint a cégnek 2030-ra a 2019-es szint 45 százalékára kell mérsékelnie károsanyag kibocsátását, amelyekbe bele kell érteni a beszállítói által okozott kibocsátásokat is. Bővebb információkat itt olvashat.
21. hét 
Mennyi eldobható arcmaszkot használnak el havonta a világon az Amerikai Vegyészeti Társaság becsése szerint?
Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) adatai szerint világszerte nagyjából 129 milliárd eldobható védőmaszkot használnak el havonta. Az újrahasznosítási törekvésekről itt olvashat.
20. hét 
Melyik két város kapta a Klímabarát Települések Szövetsége által 2020-ban meghirdetett klímbarát település pályázat első helyzését?
A Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged és Kaposvár holtversenyben ért el első helyezést a megyei jogú városok kategóriában, és elnyerte a Klímabarát település címet. Bővebb információt itt olvashat.
19. hét 
Május 10-e a Madarak és fák napja. Hány éve indult a kezdeményezés, hogy ezen a jeles napon ünnepeljük a természet e csodás teremtményeit?
A madarak és fák napjának közvetlen előzménye az az 1902-es, a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében kötött párizsi egyezmény, amely után Chernel István ornitológus még abban az évben megalapította a madarak és fák napját. Hivatalossá azonban csak 4 évvel később, 1906-ban vált Herman Ottó közbenjárásával. Bővebb információt itt olvashat.
18. hét 
Hány százalékkal nőtt a gleccsreken évente elolvadó jég a 2000 és 2004 közötti évek átlagához képest?
2000 és 2004 között átlagosan évi 227 milliárd tonna jég olvadt el a gleccsereken. 2015 után ez a szám 71 milliárd tonnával, azaz 31 százalékkal nőtt. Jelenleg így már mintegy 298 tonnát veszítenek tömegükből a világ hegyvidéki jégfolyamai. Bővebb információt itt olvashat.
17. hét 
Mi a permafrost?
A permafroszt az a talaj, amely két vagy több éven át fagyott állapotban marad. Csökkenése jól mutatja a klímaváltozás hatásait, a felengedő talaj pedig tovább fokozhatja a globális felmelegedést. Arról, hogy miként változott a permafrost a svájci Alpokban, itt olvashat.
16. hét 
Mikor és honnan indult a Föld Napja kezdeményezés?
Április 22-e a Föld Napja. 1970-ben az Amerikai Egyesült Államokban húsz millió amerikai – főként fiatal, egyetemista – vonult fel és emelte fel a hangját a természet és környezet védelméért. Kerékpáros és gyalogos felvonulásaik, szemétszedő és egyéb akcióik számos amerikai környezetvédelmi intézmény és szabályozás létrejöttét eredményezte. 1990 óta a mozgalom nemzetközivé vált, és ma már az egész világon ezen a napon több mint egy milliárd ember cselekszik a Föld megmentésért.
15. hét 
Az ősi trópusi esőerdők hány százalékát irtották ki teljesen?
Az elsősorban mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás miatt  bolygónk ősi trópusi esőerdőinek 34 százaléka tűnt el, és további 30 százaléka annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a jövőbeli pusztulással szemben. Bővebb információk ITT.
14. hét 
Hány tonna használt sütőolajat adott le a magyar lakosság a MOL gyűjtőpontjain 2020-ben?
Sikeres a használt sütőolaj begyűjtés Magyarországon. 2020-ban a lakosság 464 tonnát adott le a MOL-gyüjtőpontokon országszerte, ami 30 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ezzel vizeinket is óvjuk és környezetünket is. Bővebb információ itt.
13. hét 
Mi veszélyeztetheti leginkább a hangyák faji sokféleségét Európában?
A hangyákkal való nemzetközi kereskedelem igen kiterjedt, és különösen azon fajok esetében sikeres, amelyek könnyen elterjednek a számukra idegen térségekben. Ez azonban nemkívánatos környezeti következményekkel jár. Bővebb információ ITT.
12. hét 
A magyar válaszadók hány százaléka szerint kellene az Európai Uniónak szigorúbban fellépnie a szándékosan gyorsan elavuló termékek gyártóival szemben?
A válaszadók 93 százaléka szerint az EU-nak szigorúbban kellene fellépnie a szándékosan gyorsan elavuló cikkek gyártóival szemben, 92 százalékuk szerint pedig a tervezett elavulás visszaszorításával a keletkező hulladék mennyisége is mérsékelhető. Bővebb információk ITT.
11. hét 
A mezőgazdasági termelés érdekében mi miatt irtották ki a legtöbb erdőt 2001 és 2015 között a bolygónkon?
Egy új felmérés szerint 7 mezőgazdasági termék előállítása miatt irtották ki a legtöbb erdőt világszerte. Ezek: az olajpálma, a szója, a kakaó, a gumi, a kávé és a farost. Magasan az első helyen azonban a szarvasmarha tenyésztés áll. Bővebb információ ITT.
10. hét 
Hány életerős fára van szükség egy tonna papír előállításához?
Minden egyes tonna újrahasznosított papírral nem kevesebb mint 17 életerős és egészséges fát menthetünk meg a kivágástól. További érdekességek itt.
9. hét 
Mi Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett?
Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld. Hazánkban a talaj pusztulása még nem olyan előrehaladott, mint más országokban, a kutatások szerint azonban, ha a jelenlegi ütemben és mértékben romlik, akkor hamarosan nálunk sem lesz megfelelő mennyiségű és jó minőségű termőtalaj. Bővebb információ ITT.
8. hét 
A 2019-es adatok szerint  Hányadik helyen állt Magyarország az egy főre jutó hulladéktermelésben AZ Európai unió ORSZÁGAI KÖZÖTT?
Hazánkat az EU-ban csak néhány ország előzi meg abban a tekintetben, hogy hol képződik a legkevesebb háztartási hulladék. Míg a lista elején Dániát találjuk fejenként 884 kg háztartási szeméttel, addig nálunk mindössze 387 kg az egy főre jutó kommunális hulladék mennyisége. Bővebb információ ITT.
7. hét 
Melyik műanyag hulladék a legveszélyesebb a tengeri madarakra nézve egy ausztrál kutatás szerint?
A lufik vagy lufifoszlányok jelentik a legveszélyesebb műanyaghulladékot a tengeri madarakra nézve, mivel a lenyelésük 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása. Bővebb információ ITT.
6. hét 
A válaszadók hány százaléka véli úgy Magyarországon, hogy ha nem változik a helyzet, akkor a klímaváltozás a következő generációk életét is nehezebbé fogja tenni?
A Századvég és a Klímapolitikai Intézet együttműködésében készült friss felmérés szerint válaszadók túlnyomó többsége (82 százalék) látta úgy, hogy a klímaváltozás kisebb-nagyobb mértékben már ma is megnehezíti a magyar emberek mindennapjait. Még többük (94 százalék) vélte úgy: ha nem változik a helyzet, akkor a klímaváltozás a következő generációk életét is nehezebbé fogja tenni. Bővebb információ ITT.
5. hét 
Mennyi műanyagot használtak fel az Európai Unió országaiban 2018-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint?
A koppenhágai székhelyű szervezet jelentése szerint Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak. Bővebb információ arról, hogy miként befolyásolta a járvány elleni védekezés a műanyag-felhasználást itt található.
4. hét 
Melyik békafaj lett az év kétéltűje 2021-ben?
Hazánk egyik leggyakoribb békáját, a zöld varangyot választotta 2021-ben az év kétéltűjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. Az év kedvenc kétéltűje sokkal barátságosabb, mint azt a neve alapján gondolnánk... Bővebb információ itt.
3. hét 
Magyarország polgárainak hány százaléka támogatja a klímabarát kilábalást a vírus okozta gazdasági válságból egy novemberi országos reprezentatív felmérés szerint?
A Závecz Research novemberi felmérésében a megkérdezettek 70%-a úgy gondolja, hogy Magyarország kormányának nem szabad olyan gazdasági mentőcsomagot nyújtania, amely tovább fokozza a klíma- és ökológiai válságot. Bővebb információ ITT.
2. hét 
Melyik faj lett az év hala 2021-ben?
A jászkeszeg (Leuciscus idus) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett, és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson. Bővebb információ ITT.
2021. 1. hét 
Hogyan nevezik az állatok és növények által ihletett felfedezéseket, technológiákat?
A biomimikri az élőlényekre nem táplálék- vagy nyersanyagforrásként, hanem a legkülönbözőbb problémákra kidolgozott és bevált megoldások letéteményeseiként tekint. Minden növény, állat, gomba és baktérium számtalan kipróbált technikával és szerkezeti megoldással segíthet a fenntarthatóság kihívásaival küzdő emberiségnek. A méhektől tanultakról ITT olvashat bővebben.
53. hét 
Melyik fenntartható fejlődési cél jelenik meg legkevésbé a vállalAtok fenntarthatósági jelentéseiben világszinten a KPMG felmérése szerint?
Miközben a Földön jelenleg ezerszer gyorsabb ütemben halnak ki fajok, mint bármelyik korábbi időszakban, a KPMG kutatása szerint az ENSZ 17 pontban megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Céljai közül épp arra a kettőre esik a legkevesebb figyelem, amely a biodiverzitás megőrzését hivatott támogatni. Bővebb információ ITT.
52. hét 
Mekkora a jelenlegi területe a Déli-sarkról még 2017-ben leszakadt hatalmas jéghegynek?
A Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetektől nem messze egy hatalmas, 3900 négyzetkilométeres jéghegy úszik a vízen, és tudósok attól tartanak, a jéghegy megfeneklik a szigetek partjainál.  Ha ez megtörténik, akkor a pingvinek és fókák mennyországának számító vadvilág veszélybe kerül, ez nagyon megnehezítheti a táplálkozásukat. A kutatók azt is vizsgálják, milyen hatással van a jéghegy a környezetére. A brit tudósok drón-tengeralattjárókkal kutatják a jéghegy alját és környékét, hogy a vízbe olvadó jég hogyan lép kölcsönhatásba a környezetével, a hidegebb víztömegnek, a nagy mennyiségű frissen kiolvadt víznek milyen hatása van az élővilágra. Ennek sejtésük szerint hatása van a planktonoktól kezdve a bálnákig az óceán élővilágára, a kérdés, hogy mennyire extrém nagynak számít ez a hatás. Bővebb információ ITT.
51. hét 
Mit használ a FŐKERT csúszásmentesítésre 2020 decemberétől?
Útszóró só helyett kizárólag környezetbarát, zeolit tartalmú csúszásmentesítő anyagokat használ mostantól a Főkert Nonprofit Zrt. A zeolit a talajszerkezet magnézium- és káliumtartalmát növeli, ami a növények tápanyag-utánpótlásában is kedvező szerepet játszik. Bővebb leírást ITT találhat.
50. hét 
Melyik város nyerte el 2020-ban az okosváros minősítést a Smart City világkongresszuson?
Az okos városok jellemzőiről ITT olvashat bővebben.
49. hét 
Mi az invazív növény- és állatfajok magyar neve?
Arról, hogy milyen veszélyt jelentenek az özönnövények a hazai gyepekre, ITT olvashat.
48. hét 
Hány hektár biogazdálkodásba bevont terület volt Magyarországon 2019-ben?
2019-ben a hazai ökológiai gazdálkodásba bevont területek mérete átlépte a 300 ezer hektárt, ezzel öt év alatt megduplázódott a magyarországi bioültetvények mérete. Bővebb információ ITT.
47. hét 
Egy főre vetítve évente átlagosan hány kilogramm élelmiszer kerül a szemetesbe Magyarországon?
Bár a NÉBIH legutóbbi felmérése szerint 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben, hazánkban még így is évente fejenként 65 kilogrammnyi élelem végzi a kukákban. Bővebb információ ITT.   
46. hét 
Melyik a leggyakrabban eldobott műanyaghulladék?
A közhiedelemmel ellentétben nem a PET-palack vagy a műanyag szívószál a leggyakrabban eldobott egyszer használatos műanyag termék, hanem a cigicsikk, mivel ezek filterei 98%-ban műanyagból épülnek fel. Az óceáni hulladék közel harmada is ebből áll. Tudta, hogy egy csikkben akár 4000 különböző toxikus vegyület is lehet? Bővebb információ ITT.
45. hét 
Európa mely országában él a lakosság legnagyobb hányada ártéren?
Bár összeségében az olaszoknál élnek a legtöbben olyan területeken, melyek ki vannak, vagy ki lesznek téve áradásoknak, viszont a népességhez viszonyított arányt tekintve hazánkban élnek a legtöbben árterületen. Ez a veszélyeztetettség nálunk 1,8 millió embert érint, ami a lakosság 18 százaléka. Bővebb információ ITT.
44. hét 
A tapasztaltok szerint a szelektív hulladékgyűjtő edények hány százaléka tartalmaz szennyezett, azaz nem a gyűjtőedénybe való hulladékot?
Sokan még mindig bizonytalanok abban, hogy mit és melyik szemetesbe kellene dobni, illetve mit érdemes külön gyűjteni. Ezt az is alátámasztja, hogy a gyűjtőedények tartalma sok esetben 30-40 százalékos szennyezettségű. A magyar társadalom szelektív hulladékgyűjtésről alkotott véleményéről bővebben ITT olvashat.   
43. hét 
Hány százalékkal csökkent a beporzó rovarfajok állománya az elmúlt 30 év alatt Magyarországon?
Aggasztóan alakulnak a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai. Ezek mintegy 75 százalékkal csökkentek 30 év alatt. Hogy miképp fordítható meg ez a folyamat, arról bővebben itt olvashat.
42. hét 
Az Eu területének hány százalékát borítják erdők?
Az Európai Unió területének mintegy 43 százalékát erdők fedik le. Az európai erdők 23 százaléka a Natura 2000 területeken belül található. Bővebb információ ITT.  
41. hét 
Melyik termék kapta Svájcban a legabszurdabb terméknek járó "Ördög Köve" díjat?
„Az olvadt grönlandi gleccserjeget több mint 9600 kilométerre szállítják. A sarki jégsapka olvadását tekintve ez különösen cinikusnak tűnik.” – hangsúlyozta a svájci Alpok Kezdeményezés elnevezésű környezetvédelmi aktivistacsoport, amely évente ítéli oda az Ördög Köve díjat. Bővebb információ ITT
40. hét 
Hány országba szállították az USA műanyag szemetét 2019-ben a New York Times szerint?
A The New York Times szerint az USA csak 2019-ben 450 ezer tonnányi műanyagszemetet hajóztatott el összesen 96 országba. Ugyan a hivatalos indoklás szerint azért, hogy újrahasznosítsák ezeket, de a kiszállított szemét jelentős része erre nem feltétlenül alkalmas, vagy egyszerűen nem áll rendelkezésre megfelelő technológia a célországokban, így a műanyaghulladék többnyire a természetben végzi. Bővebb információ ITT.
39. hét 
Jelenleg a Föld hány százaléka természetvédelmi terület?
Az ENSZ arra törekszik, hogy a kormányok a Föld jelenlegi 17 százaléknyi természetvédelmi területének nagyságát 30 százalékra növeljék a jövő évi kínai konferenciáig, amikor összeülnek megtárgyalni az új természetvédelmi egyezményt. Bővebb információ ITT
38. hét 
Mely élőhelytípusokon zsugorodott a legnagyobb mértékben a Földön a természetes populáció a WWF Élő Bolyó 2020 jelentése szerint?
Az 1970 és 2016 közötti időszakban az egész világon megfigyelt 4392 faj populációi döbbenetesen nagy mértékben, átlagosan 68 százalékkal zsugorodtak. A leggyorsabb ütemű romlás az édesvizek élővilágát sújtja. Bővebb információ ITT.
37. hét 
A mezőgazdasági célra használt területeknek hány százalékán folyik ökológiai gazdálkodás Magyarországon?
Hazánkban jelenleg mintegy négyezer vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással. Az általuk művelt közel 210 ezer hektár földterület a mezőgazdaságilag hasznosított területek mintegy 4 százalékát jelenti. Bővebb információ ITT.
36. hét 
Milyen színűre festett szélturbina-lapátokkal sikerült csökkenteni a madárpusztulást Norvégiában?
A szélturbinák miatt elpusztult madarak száma 72 százalékkal csökkent, amikor a turbinák egyik lapátját feketére festették . Bővebb információ ITT.
35. hét 
Melyik országban található a szelektív hulladákgyűjtésben és hasznosításban legjobb eredményt felmutató város?
A hulladékot tizenhárom kategóriában negyvenöt típusra osztják Kamikacuban. A japán városka az egyik helyi szemétégető bezárása után 2003-ban kezdte megreformálni az újrahasznosítást, mely nemcsak a bolygót kíméli, de eleve olcsóbb megoldás. Bővebb információ ITT.
34. hét 
Hány kilométert tesz meg egy fekete gólya mire újra visszatér Magyarországra? (Zoltán a híres jeladóval felszerelt gólya adatai alapján.)
Zoltán, a jeladós fekete gólya február 16-án indult el a Közép-afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint 6 ezer kilométeres útját Gemencig… Őszi és tavaszi vonulása alatt több mint 12 ezer kilométer utat tett meg. Bővebb információ ITT.
33. hét 
Melyik sziget a leggazdagabb a növényfajokban?
Új-Guinea a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete – 20 százalékkal több növényfaj él itt, mint Madagaszkár vagy Borneó szigetén. Bővebb információ ITT.
32. hét 
Mi az oka annak, hogy Franciaországban betiltják a vendéglátó teraszok hűtését-fűtését?
A Euronews szerint egy 75 négyzetméteres terasz fűtéséhez egy tél során 13,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, és csak Párizsban 12 ezer fűtött terasz van. Az új környezetvédelmi miniszter, Barbara Pompili azonban környezeti szempontból elfajzott dolognak minősítette a kültéri fűtést és hűtést. Bővebb információ ITT
31. hét 
Melyik földrészen volt a legnagyobb területű erdőirtás az elmúlt 10 évben?
Afrikában volt a legnagyobb az éves nettó erdőveszteség 2010 és 2020 között. Itt 3,9 millió hektárral csökkentek az erdőfelületek. Afrikát Latin-Amerika követte 2,6 millió hektárnyi erdőveszteséggel. Bővebb információ ITT.
30. hét 
A világon keletkező ruhákból körülbelül mennyit hasznosítanak újra?
A világ ruhaipari termelésének 73 százalékát nem hasznosítják újra semmilyen formában, azaz vagy a szemétlerakóba, vagy az égetőbe jutnak... Bővebb információ ITT.
29. hét 
Milyen hatással lenne globálisan a gazdasági termelésre, ha a szárazföld és az óceánok közel harmadát védetté nyilvánítanák?
A fokozott természetvédelem a kutatók szerint 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel járna, szemben a természeti erőforrások használatának jelenlegi gyakorlatával. Bővebb információ ITT.
28. hét 
Hány százalékkal vágtak ki több fát az Európai Unibóban 2016-2018 között, mint 2011 és 2015 között?
A 2016–2018-as időszakban 49 százalékkal vágtak ki több fát, mint 2011 és 2015 között. Az erdőirtás fokozódása a fa (mint fenntarthatónak ítélt nyersanyagforrás) iránti kereslet emelkedésének a számlájára írható. Bővebb információ ITT.
27. hét 
Mennyi illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze a Magyar Közút nonprofit társaság a hazai utak mentén évente?
A cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből. Bővebb információ ITT.
26. hét 
Melyik ősi magyar lófajta ménese „tartja karban” a fokozottan védett területek egy részét az Aggteleki Nemzeti Parkban?
A hucul igen ridegtűrő lófajta, nem feltétlen igényel istállózást, nagyon jó takarmányhasznosító, és bármilyen terepen képes megélni, közlekedni. Tulajdonságai miatt fontos szerepet tölt be  az Aggteleki Nemzeti Park egészséges ökoszisztémájának fenntartásában. Bővebb információ ITT.
25. hét 
A magyarok hány százaléka ért egyet az egyszer használatos műanyagok betiltásával?
A Századvég februári kutatása szerint az emberek 89 százaléka egyetért abban, hogy az egyszer használatos műanyagokat és csomagolóanyagokat be kell tiltani. Bővebb információ ITT.
24.hét 
Hol és hogyan égethetünk avart?
Jövő év január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendeletben foglalt tilalom az egész országban. Bővebb információ ITT.
23. hét 
Miért vadultak el Ljubljana egyes parkjai?
A ljubljanai városi vezetés úgy döntött, hogy több parkot és rétet ritkábban fog kaszálni, hogy élelmet biztosítson a magányos életmódot folytató méhfajok számára. A méhek világnapja alkalmából három fészkelődobozt is állítottak a szlovén főváros parkjaiban. Bővebb információ ITT.
22. hét 
Mit kell tenni az egyszer használatos, hagyományos elemekkel illetve az újratölthető elemekkel használat után?
Amennyiben az elemek ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek, akkor a külső burkolat sérülésével az elem nehézfém alkotóelemei nedvességgel érintkezve kioldódhatnak, és szennyezhetik a termőföldet és a talajvizet… Az újratölthető elemeket is érdemes gyűjtőpontokra vinni, vagy gyűjteni őket, és egyben leadni nagyobb mennyiséget, mivel ezek egy fokkal még veszélyesebbek a környezetre. Bővebb információ ITT.
21. hét 
Melyik üvegházhatású gáz keletkezéséért „felelősek” a pingvinek?
Nagy mennyiségben keletkezik üvegházhatású gáz az antarktiszi királypingvinek környezetében, mert ürülékükből dinitrogén-oxid (közismertebb nevén kéj- vagy nevetőgáz) keletkezik a talajjal érintkezve. Bővebb információ ITT.
20. hét 
Szabad-e a kerti zöld hulladékot a természetben elhelyezni?
Az ártalmatlannak tűnő zöldhulladék az értékes természeti területeken nagy károkat tud okozni. A száraz gallyak, levelek ugyanis fokozottan tűzveszélyesek, a nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok pedig akár öngyulladáshoz is vezethetnek. Ráadásul a zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját juttathatjuk a természetbe, amely ott tájidegen vagy invazív, elszaporodásuk esetén kiszorítják az őshonos növényeket. Bővebb információ ITT.
19. hét 
Melyik magyar felsőoktatási intézmény végzett a legjobb helyen a Times Higher Education legújabb, az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján készült rangsora szerint?
A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél alapján készült rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi intézményként a 101–200. helyen végzett. Bővebb információ ITT.
18. hét 
Mit jelent az örökerdő-gazdálkodás?
Az örökerdő-gazdálkodás során megvalósuló folyamatos erdőborítás lényege, hogy nem keletkeznek nagy vágásterületek, az erdő képe nem sérül, mert egyesével vagy kisebb csoportokban válogatják ki a kitermelendő egyedeket, amelyek helyén a természetesen megjelenő fiatal fák lehetőséget kapnak a növekedésre. Bővebb információ ITT.
17. hét 
Terjesztheti-e az ivóvíz a COVID-19 vírust?
Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVÍz) főtitkára, az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta, hogy folyamatosan egyeztetnek a többi Európában működő szakmai szövetséggel, ezért meg tudják erősíteni a WHO és az ENSZ által kiadott tájékoztatást, amely kimondja, hogy az ivóvíz nem terjeszti (nem szállítja) a Covid-19 vírust. Bővebb információ ITT
16. hét 
Mitől csökkent a Déli sark feletti ózonlyuk?
Kezd beérni a montreáli jegyzőkönyv gyümölcse: az 1987-ben tető alá hozott megállapodás értelmében korlátozták az ózonréteg elvékonyodásáért felelős gázok kibocsátását. Az ózonréteg ismét vastagodni kezdett, ami megállított egy sor, légáramlatokat érintő kedvezőtlen változást. Bővebb információ ITT
15. hét 
Hányszor több energiát fogyaszt a Föld lakosainak leggazdagabb egytizede a világ legszegényebb egytizedénél?
A Nature Energy című folyóiratban publikált eredmények szerint az emberek leggazdagabb egytizede nagyjából 20-szor több energiát fogyaszt, mint a legszegényebb egytized, bárhol is él a világban. A szakadék a közlekedés tekintetében a legnagyobb: a leggazdagabb egytized 187-szer több üzemanyagot fogyaszt, mint a legszegényebb egytized. Bővebb információ ITT
14. hét 
Mit tegyünk koronavírussal történt fertőzésgyanú esetén (láz, torokfájás, köhögés)?
A koronavírus-fertőzés az esetek nagy részében enyhe tünetekkel zajlik, nem igényel kórházi kezelést. Akinél a betegség tünetmentes vagy enyhe lefolyású, annak otthoni karanténban kell maradnia. Kórházi ellátásra jellemzően a súlyos tüneteket mutató (pl. légzési nehézséggel küzdő), és/vagy 60 év feletti, krónikus betegeknek van szüksége. o Ha lázas, köhög, fáj a torka, mindenképp telefonon hívja a háziorvosát! Személyesen se a háziorvosát, se a szakrendelőt vagy se a kórházat ne keresse fel. A háziorvos telefonon fogja Önt kikérdezni. Ha csak enyhe tünetei vannak és nem tartozik kockázati csoportba, akkor Ön nem igényel kórházi ellátást, hanem otthoni karanténban kell maradjon. Az otthoni karantén betartása azért fontos, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Kórházi ellátást jellemzően az a beteg igényel, akinek súlyos tünete (pl. légzési nehézsége) van, és/vagy kockázati csoportba (60 év feletti, vagy krónikus beteg) tartozik. Őt a mentő a területi illetékes kórházba vagy járványkórházba szállítja. Ott megfelelő ellátásban részesül, mintát vesznek laboratóriumi vizsgálatra. A súlyos betegek egy része intenzív ellátásra is, akár lélegeztetésre is szorulhat. Bővebb információ ITT.
13. hét 
Csak a COVID-19 betegek adhatják tovább a fertőzést?
A lappangási idő a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (esetenként 2-14 nap). Az eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, de jelenlegi ismereteink szerint fertőzőképesség előfordulhat a megbetegedés kezdete előtt is. Valószínűleg a tünetek súlyosságával arányos a fertőzőképesség. Jelenlegi ismereteink szerint az új koronavírussal történő fertőződés esetén a légúti mintákból a tünetek megjelenését megelőző 1-2 napban már kimutatható a vírus. Közepes súlyosságú megbetegedés esetében 7-12 napig, súlyos megbetegedés esetén akár 2 hétig is kimutatható a vírus a légúti mintákban, a fertőzőképesség feltehetően ugyanebben az időszakban áll fenn. Bővebb információ ITT.
12. hét 
Mi a véleménye az európai lakosoknak a rövidtávú repülőutak betiltásáról és a repülőutakra történő karbonadó kivetéséről az EIB által készíttetett felmérés alapján?
A több mint 28 ezer európai válaszadó 62 százaléka szavazott a rövid távú repülések tilalmára, 72 százalékuk pedig támogatná a repülőutakra kivetett karbonadót. Bővebb információ ITT.
11. hét 
Mitől vált pirossá az Antarktisz jege az év elején?
Néhány hete az ukrán antarktiszi Vernadszkij Kutatóbázis szakértői különleges látványra ébredtek: a környéket vöröses jég borította be. A jelenség hátterében igen aggasztó folyamat áll. A szervezet szerint a piros színért egy alga, a Chlamydomonas nivalis elszaporodása tehető felelőssé. Bővebb információ ITT.
10. hét 
Mi a tollfa?
Magyarországon az építőiparban használatos anyagot kísérleteztek ki tyúktollból. Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc adalék – köztük a polifarbe nevű – biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét. A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelőként alkalmazható, a tollfa viszont belső hő- és hangszigetelő termék, amelynek szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási lehet. Bővebb információ ITT.
9. hét 
A Magyarországon forgalmazott ingatlanok hány százaléka rendelkezik az átlagosnál jobb energiatanúsítvánnyal?
A múlt évben hazánkban az érintett lakások 48 százaléka kapott EE-s (átlagosnál jobb) vagy annál kedvezőbb osztályzatot, szemben a 2018-as 46 százalékkal. Bővebb információ ITT.
8. hét 
Mennyibe kerül egy túzok?
Hazánkban a túzok 1971 óta védett, 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint. Bővebb információ ITT.
7. hét 
Melyik a legősibb háziállat a Kárpát-medencében?
A bivaly a legőshonosabb háziállat a Kárpát-medencében – állítja Marticsek József, a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, aki hozzáteszi, hogy a Fertő tó környékén 6 ezer évvel ezelőtt élt bivalyok koponyájának homlokrészén a járom okozta deformációra lettek figyelmesek a régészek. Tehát a bivalyt már évezredekkel ezelőtt is háziállatként használták. Bővebb információ ITT.
6. hét 
Hány százalékkal csökkent a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárpopuláció 1980 és 2015 között Európában?
Európában a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok populációi 1980 és 2015 között több mint 55 százalékos csökkenést mutattak. Bővebb információ ITT.
5. hét 
Melyik madár lett az év madara 2020-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett internetes szavazás alapján?
Az erdei fülesbaglyot választották egy tavalyi internetes szavazáson az idei év madarának. A címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére kívánja felhívni a társadalom figyelmét. A négy évtizede futó programban tavaly három fajra lehetett szavazni: az erdei fülesbagoly mellett a füleskuvikra és az uráli bagolyra. Bővebb információ ITT.
4. hét 
Milyen döntést hozott az Európai Parlament az Európai Bizottság által az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ra előirányzott 50%-os csökkentéséről?
Az ambíciózusabb klímavédelmi célokkal összhangban az uniós parlament 2030-ra 55 százalékkal csökkentené a káros gázok kibocsátását, szemben az Európai Bizottság által javasolt, legalább 50 százalékos kibocsátáscsökkentéssel. Bővebben ITT.
3. hét 
A jelenlegi ütem alapján az alábbi Fenntartható Fejlődési Célok közül melyik elérését valószínűsíti 2030-ra az ENSZ főtikára?
A jelenlegi ütemmel számolva a 17-ből csak 2 cél elérése valószínű 2030-ig: az újszülöttek és az öt év alatti gyerekek megelőzhető haláleseteinek felszámolásához, valamint a gyerekek iskolázottsági céljainak teljesítéséhez jó úton halad a világ. Bővebb információ ITT.
2. hét 
Az alábbiak közül mely anyagok nem valók komposztba?
A jó komposzt titka, hogy semmiképp se tegyünk a komposztba nagy gallyat vagy faágat, ételmaradékot, beteg növényt, követ, üveget, csontot, állati tetemet, vegyszert és gyógyszert, valamint diófa, vadgesztenye és a tűlevelűek levelét. Ezek ugyanis olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek károsak a talajra. Bővebb információ ITT.
2020 / 1. hét 
A keletkezett hulladék hány százalékát égetik el Magyarországon?
Ma Magyarországon a lerakott hulladék mennyisége még mindig meghaladja az ötven százalékot, körülbelül 15-17 százalékot égetnek el, a maradékot komposztálják vagy anyagában hasznosítják. Az Európai Unió irányelvei alapján a lerakott mennyiségnek tíz százalékra kellene csökkennie.
52. hét 
Mennyi csomagolási hulladék keletkezik Magyarországon átlagosan a karácsonyi ünnepek alatt?
Az ünnepek alatt óriási mennyiségű – sokszor nem újrahasznosítható – papír és műanyag kerül a kukákba. Karácsonykor csak hazánkban mintegy 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben. .. Ha mégis csomagolópapírt vagy képeslapot vásárolunk, nézzük meg, megtalálható-e rajtuk az FSC- vagy a PEFC-jelzés, azaz az erdőgazdaság és a fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítványa, mert ezek mutatják, hogy környezetbarát a termék. Bővebb információk ITT.
51. hét 
A globális szennyvízkibocsátás hány százaléka származik a divatiparból?
Az ENSZ szerint a divatipar felel a globális szennyvízkibocsátás 20 százalékáért és a szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért – ráadásul az ágazat minden évben félmillió tonna szintetikus mikroszállal szennyezi óceánjainkat.
50. hét 
Az Eurobarométer felmérése szerint magyar válaszadók hány százaléka tartja úgy, hogy az éghajlatváltozás és a környezet megóvása a legfontosabb ügy azok között, amelyekkel az európai parlamentnek foglalkoznia kell?
Az Európai Parlament megbízásából idén októberben készült Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak 32 százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás és a környezet megóvása a legfontosabb ügy azok között, amelyekkel az európai parlamentnek foglalkoznia kell. A magyar megkérdezettek 30 százaléka gondolja úgy, hogy ez az EP képviselőinek legfontosabb feladata.
49. hét 
Melyik fafajt választották az év fájává 2020-ra Magyarországon?
A tatár juhart (Acer tataricum) választották a 2020-as Év Fájának az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett internetes szavazáson. Bővebb információ ITT.
48. hét 
Melyik magyar látványosság került fel a National Geographic által 2020-ra leginkább ajánlott 25 utazási célpont közé?
Az Országos Kéktúra a National Geographic listáján olyan látványosságok között áll helyt, mint a Maldív-szigetek, a Grand Canyon Nemzeti Park, a Kalahári-sivatag, a Grossglockner Hochalpenstrasse, Parma városa, Asztúria, Tasmania, a Kamcsatka-félsziget...  Bővebb információ ITT.
47. hét 
Hogyan változott globálisan a légkörbe jutott szén-dioxid mennyisége 2018-ban az előző évhez viszonyítva a Nemzetközi Energiaügynökség elemzése szerint?
A Nemzetközi Energiaügynökség elemzése szerint 2018-ban 1,9 százalékkal több – az üvegházhatást erősítő – szén-dioxid jutott a légkörbe, mint egy évvel korábban. Bővebb információ ITT.
46. hét 
Melyik szót választotta Collins szótár az év szavának 2019-ben az alapján, hogy mely szavak használata „ugrott meg” látványosan az adott évben?
A Collins szótár a klímasztrájkot választotta az év szavának. Bővebb információ ITT.
45. hét 
Melyik évben értékesítették a legtöbb vizet mezőgazdasági öntözésre Magyarországon?
2013-ban 282,3 millió m3 vizet értékesítettek öntözésre. Ez a legmagasabb érték 2000 és 2017 között a KSH adatai alapján. Bővebb információ ITT.
44. hét 
Jelenleg hány élelmiszernövény magja található meg a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben?
Jelenleg összesen 1 059 646 élelmiszernövény magjait tárolják mínusz 18 fokon a Spitzbergákon lévő, a világ legbiztonságosabbnak tartott  magbunkerében. Bővebb információ ITT.
43. hét 
Mitől emelkedett az elmúlt két évben az elpusztult ragadozómadarak száma?
Az utóbbi két évben rohamosan nőtt a nem megfelelő módon alkalmazott rágcsálóirtó-szerek következtében elhullott ragadozó madarak száma. Bővebb információ ITT
42. hét 
Melyik lett Magyarország első okos települése?
Az Invitech okosfaluprogramja – azon belül a „Ceglédbercel, az okostelepülés” fejlesztése – idén májusban is elismerésben részesült, akkor a Magyar Marketing Szövetség által kiírt Országos Városmarketing Díj keretében kapott gyémánt védjegyet, írja a 24.hu. Magyarországon Ceglédbercel lett az első okosfalu. Bővebb információ ITT.
41. hét 
Mennyi élelmiszer megy veszendőbe évente Magyarországon a NÉBIH adatai szerint?
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Bővebb információ ITT.
40. hét 
A világ népességének hány százaléka él határokon átnyúló vízbázisok területén?
A világon 280 folyó és 600 olyan vízbázis van, amely átnyúlik az országhatárokon, és a világ népességének 40 százaléka ilyen területen él. A lokális vízválságok emiatt sok helyen könnyen nemzetközi konfliktusforrásokká alakulhatnak. Bővebb információk ITT
39. hét 
Mekkora a túlsúlyhoz kapcsolódó élelmiszerpazarlás mennyisége globálisan?
A WHO adatai szerint világszerte 1,9 milliárd ember, 41 millió öt év alatti gyermek küzd elhízással – energiabevitelük az elmúlt ötven év alatt fejenként 50 százalékkal növekedett meg, aminek nem csak az egészségünk látja kárát. A Frontiers in Nutrition című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerzői a probléma leírására bevezették az anyagcseréhez kapcsolódó élelmiszer-pazarlás fogalmát (Metabolic Food Waste). Számításaik szerint a veszteségesen hasznosuló élelmiszer mennyisége globálisan eléri a 140 gigatonnát! Bővebb információk ITT.
38. hét 
Melyik természeti érték csempészetéhez köthető a legnagyobb illegális pénzmozgás?
Az elmúlt években (főként a kínai kereslet hatására) jelentősen megnőtt a rózsafa piaca, ami mára globálisan eléri az évi félmilliárd dollárt, meghaladva az elefántcsont, az orrszarvútülök és a különböző tigrisszervek illegális kereskedelméhez köthető együttes pénzmozgást. Bővebb információ ITT.
37. hét 
Hányadik helyen van Magyarország a klímaváltozás miatt szükséges változásra való felkészültségi (CRI) rangsorban a KPMG által vizsgált 140 ország közül 2019-ben?
A vállalati és a civil szféra teljesítménye alapján a vizsgált országok első harmadába sorolhatók a magyarok, míg a kormányzat felkészültsége valamivel a 140 ország átlaga felett van – ezzel Magyarország a 48. a listában. Bővebb információ ITT.
36. hét 
Mennyi virág beporzására képes egy átlagos, 40-60 ezer egyedből álló méhkolónia naponta?
Egyetlen, átlagosan 40-60 ezer egyedből álló méhkolónia naponta 300 millió virág beporzására képes, szerepük a mezőgazdasági növénytermesztésben, így az emberiség élelmiszer-ellátásában is létfontosságú. Bővebb információ ITT.
35. hét 
Mi a kakapó?
Mérföldkövéhez érkezett Új-Zéland legrégebbi papagájfaja, a kihalás szélén álló kakapó szaporítási programja: a röpképtelen madarak populációja hetven év után először érte el a 200 példányt. Bővebb információ ITT.
34. hét 
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának hány százaléka keletkezik az épületek energia- és fűtésigénye miatt globálisan?
Az üvegház hatású gázok kibocsátásának 25 százaléka az elektromos áram termeléséhez, 21 százaléka az iparhoz, 14 százalék a szállításhoz, 10 százalék pedig egyéb energetikai felhasználáshoz kötődik. Az épületek energetikai és fűtésigénye miatt fellépő kibocsátás 6 százalékot tesz ki, míg 24 százalék a mezőgazdaság részaránya, aminek a kétharmada az állattenyésztéshez kapcsolódó metán, illetve a szintetikus és természetes műtrágya felhasználás, valamint a talajerózió okozta nitrogén-dioxid kibocsátás. Bővebb információ ITT.
33. hét 
Mennyi autógumit dobunk ki évente a világon?
Évente mintegy 1,5 milliárd autógumit dobnak ki világszerte, és ennek legnagyobb része a szemétégetőkben végzi. A mérgező füstök, melyek égetés közben keletkeznek, szennyezik a környezetet, és rossz hatással vannak a levegő minőségére, így az egészségünkre is. Hasznos információk ITT.
32. hét 
Mi miatt kellett szüneteltetni a strand felújítását a Zebegényi Duna parton 2019-ben?
Zebegényben egy nagy csapat parti fecske vette birtokba az éppen felújítás alatt lévő strandot, így a munkák a védett madarak fészkelése miatt természetesen későbbre maradtak. Az eset (és a jó példa) nem egyedülálló. Bővebb információ ITT
31. hét 
Hol emeltek a világon először emléktáblát egy végleg eltűnt gleccsernek?
Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt. Mára azonban alig egy négyzetkilométerre zsugorodott, vastagságából pedig kevesebb mint 15 méter maradt, így elvesztette gleccserstátuszát. Emlékét tábla őrzi. Még több információ ITT.
30. hét 
A magyar egyetemek közül melyik szerepel évek óta a legjobban az indonéz zöld egyetem rangsorban?
Az SZTE tavaly a legzöldebb magyar egyetemként a 77. lett az egyetemek nemzetközi ranglistájában. További információk itt találhatók.
29. hét 
Magyarország teljes vízkészletének hány százaléka érkezik külföldről?
A hazánk területére lehulló csapadék mennyisége alapján Magyarország vízben szegény országnak számít. Teljes vízkészletünk 94 százaléka külföldről érkezik hozzánk. Mindez jelentősen felértékeli a hazai vízgazdálkodás szerepét, különös tekintettel a vízmegtartással összefüggő kérdésekre. További információk itt.  
28. hét 
Melyik faj lett az év rovara 2019-ben?
Az előkelő külsejű havasi cincér lett az év rovara. A havasi cincérek nagy része ma Európa déli felén található, Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos. További információk ITT.
27. hét 
Mit hívunk örökerdőnek?
Az örökerdő eszméje a 20. század elején Észak-Németországban alakult ki, a század második felében pedig már megjelent a természetközeli erdőgazdálkodás és a folyamatos borítást biztosító erdőgazdálkodás fogalma is. A XXI. században Magyarországon is egyre nagyobb teret nyerő gazdálkodási forma során az erdőben nem történik nagy területű fakitermelés, csupán szálanként, kisebb csoportonként vágják ki a fákat, így folyamatosan fennmarad az erdőborítás az adott területen. További érdekességek ITT.  
26. hét 
A hazai vásárlók hány százaléka nem venne olyan ruhadarabot, amelyikről tudná, hogy a gyártása tisztességtelen munkakörülmények között készült vagy szennyezi a környezetet?
A magyarok 71%-a hajlandó lenne többet fizetni egy-egy ruhadarabért, ha tudná, hogy az fenntartható körülmények közt készült, és 67%-uk ignorálná azokat a márkákat, melyek tisztességtelen munkakörülményeket, gyártási folyamatokat alkalmaznak, vagy szennyezik a környezetet – amennyiben erről pontos információik vannak. További információk ITT.
25. hét 
Átlagosan hány százalékkal kell csökkenteni 2030-ig az Európai Unióban gyártott nehézgépjárművek által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét az idei évhez viszonyítva?
A teherautók és buszok által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét 2025-re 15 százalékkal, 2030-ra pedig 30 százalékkal kell leszorítani az idei szinthez képest. További információk itt találhatók.
24. hét 
Átlagosan hány százalékkal csökkent a hazai üditők cukor- és kalóriatartalma a 2010-ben forgalmazott üdítőkéhez viszonyítva?
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban önkéntesen vállalta, hogy az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél. Most 43 százaléknál tartanak.További információk ITT
23. hét 
Mely anyagokat hasznosítjuk újra a legnagyobb arányban az Európai Unió 28 tagállamának összességében?
Az EU 28 tagállamát összesítve a papír és a hullámkarton csomagolóanyagok újrahasznosítási aránya elérte a 85,8 százalékot, ez pedig a valaha mért legmagasabb arány az újrahasznosított anyagokkal kapcsolatban. A fém és az üveg következik a dobogón a papír után, az előbbi 78,3, az utóbbi 74,1 százalékos újrahasznosítási rátával. A műanyagok újrahasznosítási rátája még nem elég a dobogós helyezéshez. Bővebben ITT.
22. hét 
A Föld teljes vízkészletének hány százalékát teszi ki a könnyen elérhető édesvíz?
A földön elérhető víznek mindössze 0,007 százaléka a tiszta édesvíz, ezt szemléletesen hidrológiai James Bond szabálynak is hívjuk. A legértékesebb természeti kincsünket jelentő ivóvízkészletek megóvásának legaktuálisabb kérdéseiről itt találsz bővebb tartalmakat. 
21. hét 
A jelenleg a Földön élő összes emlős hány százalékát tesszük ki mi, emberek és az általunk tenyésztett haszonállatok?
Sir David Attenborough szerint jelenleg a Földön élő összes emlős 96%-át mi és az általunk tenyésztett haszonállatok teszik ki. Beszéde további részei ITT olvashatók.
20. hét 
Melyik szót választotta az Oxford Nagyszótár szerkesztősége 2018-ben az év szavának?
Az Oxford Nagyszótár szerkesztősége 2018. év szavának a „toxic” [toxikus] szót választotta. A döntést azzal indokolták, hogy ennek a szónak nagyon sokféle jelentése van és egyre gyakrabban használjuk. Az ennek kapcsán írt elmélkedés ITT olvasható.
19. hét 
Átlagosan hány év alatt növekszik a termőtalaj 1 cm-t?
A talajvastagság 1 centiméternyi növekedéséhez mintegy 300 évre van szükség. Az erózióról és a termőtalaj védelméről ITT olvashatsz bővebben. 
18. hét 
Mennyi műanyag csomagolóanyagot termelt a Coca Cola 2017-ben saját bevallása alapján?
Először közölte a Coca-Cola, mennyi műanyag csomagolást termelnek egy évben. A cég közlése szerint 2017-ben 3 millió tonna műanyag csomagolóanyagot használtak fel. Bővebb információk ITT.
17. hét 
Mióta ünnepelik a világban Április 22-én a Föld Napját?
A Föld napját először 1970-ben tartották meg az Egyesült Államokban, melyen 25 millióan hallatták hangjukat a természet megóvása érdekében. Bővebben ITT.
16. hét 
Magyarország lakosságának hány százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt az Eurostat 2017-es felmérése szerint?
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tett közzé két elég érdekes, bár a magyar lakosság egészségügyi helyzetére vonatkozóan szomorú eredményt. Eszerint a magyar lakosság 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt. Ha kíváncsi vagy zöldségfogyasztásunk eredményére és arra, hogy ezzel hol állunk az Európai Unió többi országához viszonyítva, kattints IDE.   
15. hét 
Hányszorosára nőtt a biomassza felhasználása 1970 és 2017 között?
A biomassza-felhasználás az élelmiszer-előállítás, az állatok etetése és a megújuló energiatermelés céljából az 1970-es évi 9 milliárd tonnáról 24 milliárd tonnára nőtt 2017-re. Bővebb információ ITT.  
14. hét 
hogyan viszonyul a millenniumgeneráció a fenntarthatósághoz a Mediacom 2017-ben készült felmérése szerint?
A Mediacom felmérése szerint a millenniumgeneráció, azaz a 18–24 évesek különösen nagy súlyt helyeznek az általuk választott fogyasztási cikkek környezeti hatására: 49%-uk hajlandó többet is fizetni egy olyan cég termékeiért, amely számára is fontos ügyek, értékek figyelembevételével működik. Több infó ITT.
13. hét 
Mi lesz a központi témája a 2019 októberében megrendezésre kerülő Budapest Víz Világtalálkozónak?
Az első Budapesti Víz Világtalálkozó (2013) Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére és fővédnökségével jött létre. Az esemény jelentős hozzájárulást jelentett ahhoz, hogy az ENSZ által 2015-ben kijelölt fenntartható fejlődési célok (bővebben itt és itt) között a vízzel kapcsolatos kérdések önálló fejezetet kaptak. A világtalálkozó üzenete akkor így szólt: ESÉLYT A JÖVŐNEK. A második alkalommal (2016) A VÍZ ÖSSZEKÖT üzenet jegyében adtak egymásnak randevút Budapesten a világ mintegy 140 országának politikai és üzleti döntéshozói, a tudomány, a vízipar és a vízgazdálkodás vezető szakemberei valamint számos civilszervezet képviselői. Az akkori tanácskozás eredményeire építve 2019 októberében immár a 21. század egyik legnagyobb globális kihívása, a vízválság megelőzésének parancsoló szükségessége lesz a téma hazánk fővárosában.
12. hét 
Mennyit változott a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása az elmúlt egy évtized alatt?
Egy átlagos magyar háztartásban a felhasznált energia csaknem háromnegyedét a fűtés teszi ki . Ez meglepően nagy arány, az európai átlagnál mintegy 10 százalékkal magasabb. Szomorú adat az is, hogy az elmúlt évtizedben a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása nagyjából stagnált, míg az európai átlag mintegy 16 százalékos csökkenést mutat. Bővebb információk ITT.
11. hét 
Az elektronikai hulladékok hány százalékát hasznosítottuk újra az Európai Unióban 2016-ban?
Egyre tudatosabbak az Európai Unió polgárai, ha újrahasznosításról van szó. Folyamatosan növekszik az újrahasznosított hulladékok aránya (és mennyisége), derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből. Az elektronikai hulladék újrahasznosítottsági aránya 2016-ban már 41 százalékos volt, szemben a 2010-es 28 százalékkal. Bővebb információk ITT.
10. hét 
Melyik a világ legegészségesebb országa a Bloomberg legújabb kutatása szerint?
A Bloomberg Healthiest Country Index 169 gazdaságot vizsgált több olyan szempont szerint is, amelyek kihatással vannak az egészségre. Így például figyelembe vették a várható élettartamot, a tiszta vízhez való hozzájutás lehetőségét, a közegészségügy állapotát, a dohányzást vagy az elhízást is. A lista alapján idén Spanyolország nyerte el a világ legegészségesebb országa címet, de öt másik európai nemzet is felfért a top 10-es listára. További információk ITT.
9. hét 
Melyik tagország elektronikai hulladékai nem jutottak ki illegálisan az Európai Unióból a Bázeli Akcióhálózat (BAN) kutatásai alapján?
A célállomás Ghána, Hongkong, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia, Thaiföld és Ukrajna volt. A vizsgált 10 ország közül (Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csak Magyarország volt az, ahol nem észleltek illegális kivitelt. További információk ITT.
8. hét 
Hány százalékkal csökkent a szántóföldi madarak száma az Európai Unióban 1980 és 2016 között?
Szerte az Európai Unióban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj – mint például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély – állományának mintegy 56 százaléka eltűnt. Az ok: az intenzív mezőgazdaság. További információk ITT.
7. hét 
Az ültetés után hány év múlva éri el a kitermelésre alkalmas állapotot a bambusz?
A bambuszt szakaszosan, évente, 2-4 évvel azután vágják ki, miután elérték a megfelelő állapotot. Ezt az állapotot fajtától függően ültetésüktől kezdve körülbelül 2-6 év alatt érik el. Azaz az érési idővel együtt is jelentősen gyorsabb a bambusz kitermelésig tartó ideje a fákéhoz képest. További információk ITT.
6. hét 
Mennyi elektronikus hulladék kerül a szemétbe évente a világon?
Egy új tanulmány szerint a világon évente mintegy 50 millió tonna elektronikus hulladék kerül a szemétbe, veszélyeztetve természeti környezetünket és az emberek egészségét. Ha érdekel, hogy ez a komoly veszély felelős hozzáállással milyen lehetőségeket rejt magában, akkor az ezzel kapcsolatos összefüggésekről ITT érdekes információkat találsz.
5. hét 
Melyik faj lett az év madara 2019-ben Magyarországon?
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Gólyatöcs pályázatáról bővebb információk ITT.
4. hét 
Mennyi egy kifejezetten játékra tervezett erős asztali számítógép fogyasztása egy 300 literes fagyasztóval kombinált modern és energiatakarékos hűtőszekrényhez viszonyítva?
Ha összehasonlítjuk egy 300 literes fagyasztóval kombinált modern és energiatakarékos hűtőszekrény fogyasztását egy erősebb gamer számítógéppel, akkor lesz világossá, milyen komoly energiák szabadulnak el játék közben – ugyanis egy ilyen hűtő egy évben körülbelül 350-400 kWh áramot igényel, míg egy erősebb PC 1400 kWh-t. Bizony, ez három és fél hűtőszekrény működtetéséhez elegendő áram. Bővebb információk ITT.
3. hét 
Melyik volt minden idők legmelegebb éve Magyarországon?
Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon. A Kárpát-medence felmelegedése a globális melegedésnél is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI számára készített elemzéséből. Bővebb információk itt találhatók.
2. hét 
Melyik ország tiltotta be először a jegesmedvék vadászatát?
1956-ban a Szovjetúnió volt az első, ahol betiltották a jegesmedvék vadászatát, a nemzetközi védelmi egyezmény 1973-ig váratott magára. Bővebben itt olvashatsz erről.
2019. 1. hét 
Melyik város nyerte el 2018-ban a WWF, a Világ Természetvédelmi alap „Egy bolygó” című, városoknak szóló kihívását?
Egy svéd kisváros, Uppsala nyerte el a Természetvédelmi Világalap (WWF) „Egy bolygó” című, városoknak szóló kihívását (One Planet City Challenge). A kihívás célja, hogy aktivizálja a városokat a klímaváltozás elleni küzdelemben. A részletekről itt olvashatsz.
52. hét 
Az Európai Unió társjogalkotó intézményeinek megállapodása értelmében hány százalékkal kell csökkenteni az új személyautók átlagos szén-dioxid-kibocsátását 2030-ra a 2021-es szinthez képest?
Az új személyautók esetében 37,5 százalékkal, míg a könnyű haszongépjárművek esetében 31 százalékkal kell leszorítani az átlagos szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra a 2021-es szinthez képest – ebben állapodtak meg december 17-én az Európai Unió társjogalkotó intézményei. A részletekről itt olvashatsz.
51. hét 
Melyik főemlős faj életét fenyegeti leginkább jelenleg a nem fenntartható módon, azaz őserdő pusztítás révén előállított pálmaolaj?
Az élelmiszerekben és kozmetikai szerekben használt pálmaolaj előállítása komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét. Az olajpálma-ültetvények 193 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orangutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik – áll az IUCN jelentésében. 
50. hét 
Mit nevezünk ökoszorongásnak?
Pszichológusok szerint a klímaváltozástól, illetve a természeti katasztrófáktól való félelem folyamatos szorongáshoz vezethet, amelynek két csoportja van: az egyiknél az emberek ténylegesen a katasztrófáktól rettegnek; a másiknál inkább attól, hogy megváltozik minden körülöttünk a klímaváltozás miatt, és az a gondolat nyomasztó, hogy valóban az egész bolygónk érintett. Az ökoszorongás tünetei megegyeznek az általános szorongáséval: megnövekedett stressz-szint és pánikrohamok, amelyeket a klímaváltozással kapcsolatos hírek váltanak ki, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés és alvászavar. Ha érdekel, hogy ez milyen tünetekkel járhat és hogy mit lehet ellene tenni, olvasd el erről szóló cikkünket.
49. hét 
Ki képviseli az embereket az ENSZ klímaváltozási tanácskozásán?
David Attenborough képviseli az embereket az ENSZ éghajlatváltozási tanácskozásán, A tudós az emberek székét foglalja el, ami azt jelenti, hogy a világból több százmillió olyan embert képvisel, akiknek életére hatással van a klímaváltozás. Attenborough a BBC-nek nyilatkozva elmondta: azt tekinti feladatának, hogy emlékeztesse a konferencián dolgozó politikusokat, valamint a kormányokat és más döntéshozókat, hogy itt és most nem elméleti kérdésekről, hanem az emberiség jövőjéről van szó
48. hét 
Hány százalékos energiahatékonyság-javulást irányzott elő az EU 2030-ra?
Az Európai Parlament jóváhagyta a megújuló energiára vonatkozó kötelező és az energiahatékonyságra vonatkozó nem kötelező célértéket, amelyeket 2030-ig kell elérniük a tagállamoknak, és amelyek kulcsszerepet játszanak az EU éghajlatváltozást érintő vállalásainak teljesítésében. A jogszabályok szerint 2030-ra az energiahatékonyságnak 32,5 százalékkal kell javulnia. A döntésről bővebben ITT olvashatsz.
47. hét 
Mi az alábbi termékek helyes sorrendje vízlábnyomuk csökkenő mérete szerint?
Míg egy kg gabona előállításához 500-4000 liter vízre van szükség, addig 1 kg hús 5000-20000 liter vizet emészt fel. Mégsem az állati táplálék vezeti az ételek vízlábnyom-listáját, hanem a csokoládé. További termékek vízlábnyomáról szóló cikkünk ITT olvasható.
46. hét 
Hány hektárnyi erdővel lett kevesebb a Földön 1990 és 2015 között?
1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút. Ami az emlősöket illeti, a számukra megfelelő élőhelyek 22 százalékkal csökkentek. Ha érdekelnek a részletek, ITT olvashatsz róluk.
45. hét 
Másodpercenként hány kg széndioxid kibocsátásával járt a világban végzett összes Google-keresés 2015-ben?
A Google másodpercenként 47 000 keresési igényt elégít ki egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint. Ez 500 kilogramm szén-dioxid kibocsátását vonja maga után. Igen, másodpercenként. Ez percenként 30 000 kilogramm CO2.  Megdöbbentő? Itt olvashatsz bővebben az internethasználat CO2 lábnyomáról.  
44. hét 
Mennyi élelmiszerhulladék keletkezik egy átlagos hazai háztartásban a fölösleges vásárlás vagy a nem megfelelő tárolás miatt?
Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt az megromlott, vagy mert feleslegesen vásárolta meg. Ez tehát egy statisztikai átlag szerinti 3 fős háztartásra vetítve csaknem 100 kg élelmiszer elpocsékolását jelenti. Ha ezt sikerülne kiküszöbölni, egy négytagú család évente akár 50-100 ezer forintot is megspórolhatna. Ehhez alapvetően tudatos bevásárlásra van szükség, de sokat segít az is, ha megfelelően használjuk a hűtőszekrényünket.
43. hét 
Hányadik helyen áll Magyarország Európában az elsősorban kerékpárral közlekedő lakosok aránya szempontjából?
A felmérés szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya. A magyarok 17 százaléka közlekedik elsősorban biciklivel, és a leggyakoribb cél a vásárlás. Országosan 70 százalék teker valamilyen gyakorisággal.
42. hét 
Hányszor több arany nyerhető ki ugyanakkora tömegű mobiltelefonból mint kőzetekből?
Ha adott mennyiségű aranyat szeretnénk előállítani a kőzetekből, akkor 1 tonnából – egy jó érc esetében – 2 grammot lehet előállítani, míg 1 tonna mobiltelefon újrahasznosításából ennek a százötvenszeresét. Egyes országokban már megvan erre a technológia. Bővebben erről, és sok más érdekes összefüggésről ITT.
41. hét 
Hány százalékkal esett vissza az utóbbi fél évszádban a vizes területek kiterjedése Európában?
Az európai vizes területek kiterjedése 35 százalékkal esett vissza csaknem fél évszázad alatt, így ma az összes terület 12,5 százalékát teszi ki. Afrikában 42 százalékkal csökkent a kiterjedésük. A legnagyobb veszteséget Latin-Amerikában regisztrálták: ott 59 százalékkal esett vissza a vizes területek kiterjedése. A helyzet drámaiságáról itt találsz bővebb információkat.
40. hét 
Melyik káros anyag kibocsátási határértéke lépett életbe az Európai Unióban, 2018 szeptemberében a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén?
2018 szeptemberétől az Európai Unió tagállamaiban a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén csökkenteni kell a nitrogén-oxid kibocsátást. A határnaptól csak olyan fűtőkészülékek kerülhetnek forgalomba és helyezhetők üzembe, melyeknek kibocsátása nem haladhatja meg az 56 mg/kWh értéket. A nitrogén-oxidok ugyanis károsak az emberi egészségre, és szerepet játszanak a savas esők kialakulásában is.
39. hét 
Hány százalékkel csökkenthető – az EU országaiban átlagosan – az élelmiszerfogyasztás miatti egyéni vízlábnyom?
A Joint Research Center kutatásai alapján az élelmiszer-fogyasztás miatti vízfogyasztás naponta fejenként 2757 liter Nagy-Britanniában, 2929 Németországban és 3861 Franciaországban. Aki egészségesebb húsevő étrendre vált, 11-35 százalékkal csökkentheti az élelmiszerek miatti vízfelhasználást. Aki a húst elhagyja, és helyette halat eszik, az állati zsírok helyett növényi olajat használ, az 33-35 százalékkal mérsékli a vízfogyasztást, aki pedig egyáltalán nem eszik húst, és egészséges vegetáriánus étrendet követ, az 35-55 százalékkal mérsékli vízlábnyomát
38. hét 
Az Európai Unió célkitűzései szerint 2035-re a keletkező hulladék legfeljebb hány százaléka végezheti lerakókban?
Bár a háztartások által termelt szemét (települési szilárd hulladék) mennyisége évről évre nő az EU-ban, a hulladéklerakókba szállított szemét mennyisége 20 év alatt mégis több mint 50%-kal csökkent. A fenntarthatóság felé vezető úton tehát nemcsak az számít, hogy mennyi szemetet termelünk, hanem az is fontos kérdés, hogy a keletkező hulladék milyen arányban kerül újrahasznosításra. Az Európai Unióban 2016-ban az összes hulladék már csak 24%-a végezte telepen, 2035-re ennek 10% alá kell csökkennie az EU júliusban életbe lépő direktívája szerint.
37. hét 
Hány háztartás energiaszükségletét fedezheti a MVM csoport által 2018-ban üzembe helyezni tervezett 110 naperőmű?
Új telepek építésével megháromszorozza napelemes kapacitását Magyarországon az E.ON, az új rendszerek háztartásokat és vállalkozásokat láthatnak el árammal. Az MVM-csoport ugyancsak napenergiában erősít: országszerte 110 naperőművet építenek, melyek még az idén megkezdhetik kereskedelmi üzemüket. A 110 naperőmű összesen évi 68,246 gigawattórányi energia termelésével 26 750 háztartás szükségletét fedezheti, és évente 67 ezer tonnával mérsékelheti a szén-dioxid-kibocsátást. Bővebb háttér itt.
36. hét 
Az emberiség hány százaléka él vízhiányos területen?
Az ENSZ Közgyűlése a víz kiemelkedő értékét azzal ismeri el, hogy az ivóvízhez és szanitációhoz való hozzáférést emberi jognak minősíti. Napjainkban több mint 2 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet inni, s míg ma az emberiség 36%-a él vízhiányos régiókban, az évszázad közepére több mint a fele kerül ebbe a helyzetbe. Ha nem sikerül megelőzni a vízválságot, a bővülő népesség, a növekvő élelmiszer- és energiaigény csak fokozni fogja a vízhiányt.
35. hét 
Mit hívunk biomasszának?
A biomassza általánosságban a Földön található, biológiai eredetű szerves anyagokat, illetve azok teljes tömegét jelenti, energetikai értelmezés szerint pedig a hasznosítható szerves anyagok összességét értjük alatta. A biológiai eredetű biomassza lehet növényi eredetű, például természetes vegetációból, szántóföldi vagy kertészeti növényekből, erdőből, rétről, legelőről vagy vízi növényekből származó szerves anyag. Továbbá származhat az állatvilágból, lehet az állattenyésztés fő- és mellékterméke, hulladéka, de ide tartoznak az emberi tevékenységből származó szerves hulladékok és melléktermékek is.
34. hét 
Melyik madár lesz az év madara 2019-ben?
A Madár Madártani Egyesület által 40 éve indított év madara programban az internetes szavazás alapján 2019-ben az év madara gólyatöcs. Vonuló állat, márciusban–áprilisban érkezik meg Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.
33. hét 
Hány nappal volt korábban  2018-ban a túlfogyasztás napja, mint 30 évvel ezelőtt, 1988-ban?
A túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt az emberiség. Ez a nap 2018-ban augusztus 1-jére esett. 1970-ben a túlfogyasztás napja december 29-ére, 1988-ban már október 15-ére esett. Húsz évvel ezelőtt szeptember 30-ára használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait, tíz évvel ezelőtt pedig ez már augusztus 15-én bekövetkezett.
32. hét 
Csökkent-e Magyarországon a lerakóba kerülő hulladék mennyisége 2009 és 2015 között? Melyik állítás igaz?
Az OECD Magyarországról készült környezeti teljesítmény jelentése szerint 2009-ben az összes hulladék (4,7 millió tonna) 11%-át szelektíven gyűjtöttük, 8%-át elégettük, így 81 % azaz 3,8 millió tonna került lerakásra, 2015-ben az összhulladék volt 3,7 millió tonna, ebből 32%-ot szelektáltunk, 14%-ot égettünk, így 54% azaz kb. 2 millió tonna jutott a lerakókba. Ezen persze még mindig sokat lehet javítani.
31. hét 
Mekkora az éves talajpusztulás mértéke a termőföldekről a Földön?
A Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezet (FAO) talajokról szóló 2015-ben készült jelentése szerint a talajpusztulás következtében 25-40 milliárd tonna talaj tűnik el a termőföldek felső rétegből, aminek következtében csökken a termés és a talaj víz- széndioxid és tápanyagszabályozó képessége. Ezáltal 23-42 millió tonna nitrogén- és 15-16 millió foszforvegyület visz magával, ami a vízminőség romlásának a meghatározó oka.
30. hét 
A megújuló energia hasznosítása szempontjából melyik volt a két legtisztább gazdasági nagyhatalom 2017-ben?
Összesen 16 ország büszkélkedhet legalább évi 1000 milliárd dollár bruttó hazai termék (GDP) előállításával, de ezek közül csak kettőben biztosítják megújuló energiaforrások az ipari villamosenergia-igény több mint felét. Ez a kettő Kanada (65%) és Brazília (75%) – ezzel ők érdemelték ki tavaly a két legtisztább gazdasági nagyhatalomnak járó címet.
29. hét 
Mennyi aranyat dobunk ki világszerte az elektronikus hulladékkal?
A kidobott elektronikus eszközökkel együtt – csak aranyból! – az elmúlt évben több mint 500 tonna landolt a szeméttelepeken. Egyes számítások szerint a következő három évben az elektronikus hulladék mennyiségének további 17 százalékos növekedésével kell számolnunk. 
28. hét 
Hányszorosára nőtt a megújulóenergia források kapacitása 2008 óta a Földön?
2008-ban a megújuló energiaforrások szolgáltatták a világ teljes villamosenergia-termelésének 18,5 százalékát, főként vízerőművekből. Az azóta eltelt évtizedben a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a világ megduplázta a megújuló energiaforrásokat felhasználó kapacitásokat, a 2008-as 1058 gigawattól a tavalyi évben mért 2179 gigawattra. Ebből a növekményből a szélenergia 399, a fotovoltaikus megoldások 375 gigawattal részesültek.
27. hét 
A különböző műanyagok rendkívül lassan bomlanak le a természetben. Az alábbi felsorolásokban melyik a helyes sorrend a lebomlási idő hosszát figyelembe véve, ha a lassabban lebomlókat soroljuk előre?
A különböző műanyagok lebomlási ideje: damil cca. 600év; eldobható pelenka cca. 550év; műanyag palack cca. 450év; műanyag pohár cca. 60év. A közkeletű hagyományos műanyag szatyrok esetében pedig a lebomlási idő 200-tól akár 1000 évig is terjedhet...
26. HÉT 
Milyen állatokat alkalmaznak Portugáliában az erdőtüzek megelőzésére?
Portugáliában többtucatnyi, több száz fős kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt. A kecske közismert erdőpusztító, mindent megeszik, amit ehetőnek érez, különösen a faleveleket szereti, éppen ezért alkalmas az erdőszegélyek tisztogatására.
25. hét 
Hány darab alumíniumdobozt dobunk a hulladékba Magyarországon évente ahelyett, hogy újrahasznosítanánk?
Magyarországon évente a felhasznált mintegy 1 milliárd darab alumínium doboz 41%-a (kb. 6315 tonna, 410 millió db) kerül szelektíven begyűjtésre és újrahasznosításra, miközben 50%-a (7585 tonna, 500 millió db) a hulladéklerakók mélyén végzi, további 9%-át (1300 tonna, 80 millió db) pedig a hulladékégetőben égetjük el annak ellenére, hogy ez a végtelenszer újrahasznosítható anyag viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is. 
24. hét 
Évről évre korábban köszönt ránk a túlfogyasztás napja. 2003-ban ez a nap még szeptember 22-ére esett. Ön szerint az elmúlt évben mikor lépte át az emberiség a természeti erőforrások adta lehetőségeket?
A Global Footprint Network 2003 óta, évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújuló képességét az emberiség erőforrás igényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A Nemzetközi Túlfogyasztás Napja minden évben az nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújító képességen felül fogyasztunk. Az elmúlt másfél évtizedben ez az idő több mint másfél hónappal lett rövidebb.
23. hét 
Peking levegőminősége káros az egészségre. Egy napos városnézés hány cigaretta elszívásával egyenértékű?
Kínában a népesség 38%-a szív egészségtelen levegőt. Amikor Pekingben a veszélyes kategóriát eléri a légszennyezettség, akkor minden óra ott tartózkodás 20 perccel csökkenti a várható élettartamot.
22. hét 
Melyik állat hasznosítja a legnagyobb hatékonysággal a vizet és más természeti erőforrásokat?
Egy kg fehérjét egy csirke 4800 liter vízből „állít elő”, addig a marhahús 1 kg-os fehérjéjéhez 21.000 liter víz kell. A szöcskének, aminek 8,4 liter víz elegendő ehhez. Nem véletlen, hogy több afrikai országban rendkívül népszerűek a sült rovarok. Pl. a kongói demokratikus köztársaság fővárosában (Kinshasa) egy átlagember 300g hernyót fogyaszt, annak ellenére, hogy kilóra vetítve dupla annyiba kerül, mint a marhahús.
21. hét 
Milyen mértékben emelkedne az óceánok vízszintje 2100-ig, ha nem sikerül tartanunk a +2C alatt tartani a felmelegedést?
Ez az IPCC előrejelzése. Jelenleg 147-216 millió ember él olyan tengerparti helyeken a világban, amelyek 2100-ig valószínűleg víz alá kerülnek. Kína (50 millió ember), Vietnám (23 millió), Japán (12 millió), India (12 millió), Banglades (10 millió)
20. hét 
Milyen mértékben csökkenthető a fűtésszámla, ha télen 23 Celsius fokról 22 fokra csökkentjük a szobahőmérsékletet?
A fűtés energiahatékonyabbá tételében nagy takarékossági potenciál van: Magyarországon 70%-al magasabb a fűtésre fordított energiaigény, mint az EU15 átlaga. Az EU-ban egyébként a teljes energiafogyasztás fele fűtéshez (és hűtéshez) kötődik, és ennek 75%-a fosszilis energiából származik. Ezért a fűtés energiahatékonyságának a javítása a legkézenfekvőbb területe az üvegházgáz csökkentésnek.
19. hét 
Mikor volt a csúcson Magyarország üvegházhatású gázkibocsátása?
Magyarország kibocsátása 1978 óta, amikor dübörgött a szocialista nehézipar - kisebb megszakításokkal – csökkenő trendet mutat. Tavaly az ország kevesebb mint felét bocsátotta ki a 35 évvel korábbinál. Az elkövetkező 35 évben újra egy hasonló mértékű csökkenésre van szükség Magyarországon és a világ legnagyobb kibocsátó országaiban egyaránt.
18. hét 
A szíriai polgárháborút megelőző években óriási aszály sújtotta az országot. Mikor volt korábban ilyen mértékű szárazság Szíriában?
A Nasa március eleji jelentése szerint valószínűleg az elmúlt 900 év legnagyobb aszálya sújtott 2007-10 között, aminek következményei hozzájárultak a szíriai társadalom felrobbanásához. (Fák évgyűrűiből következtetnek erre a 900 évre.) Jelentősen romlik a vízellátás a konfliktus kitörése óta. Sokan nem jutnak tiszta ivóvízhez, a fertőzésekkel, betegségekkel együtt ez fokozza a migrációt. Mindegyik hadban álló fél fegyverként használja a kulcserőforrásokat és célpontként az infrastruktúrát. Mivel a mobilhálózatok többnyire működnek, külön telefonos applikációt is kifejlesztettek arra, hogy hol vannak elérhető kutak.
17. hét 
A parlagfűre hatással lesz-e a klímaváltozás az elkövetkező 35 évben?
Magyarországon a parlagfű komoly közegészségügyi gond. 2050-re a pollenszám legalább megnégyszereződik Európában, de akár 12X-esére is emelkedhet. Jól látszik az előrejelzések térképén, hogy a parlagfű elterjedésének „epicentruma” Magyarország.
16. hét 
Mikor éljük fel a világ olaj, szén és földgáz-készletét?
Ma már az a kérdés, mennyi fosszilis energiaforrás marad a földben. Ezt már az olajipar sem vitatja.
15. hét 
Bangladesben 1 méter tengervízszint-emelkedés a rizsföldek mekkora részét tenné tönkre?
A bangladesi tengerszint-emelkedés közel 200 millió embert fog érinteni. Ők főként belső migránsok lesznek. A tengerszint-emelkedés, a ciklonok a tengerek vizét a folyókba és víztározókba nyomják. Ivóvíz sótartalmának a növekedése magas vérnyomáshoz vezet és növeli a szívinfarktus és egyéb keringési megbetegedések kockázatát. A napi sóbeviteli szükséglet a WHO szerint 2 gramm. A bangladesiek egy nap akár 16 gramm sót is bevihetnek 2 liter víz elfogyasztásával.
14. hét 
Évente milyen nagyságú termőterület válik használhatatlanná a Földön?
Ezt erdők felégetésével és bevonásával „pótolnak”. 1990 óta egy Dél-Afrikányival csökkent a termőterület a világban. A világ élelmiszer-előállításra alkalmas területeinek 33%-át már elveszítettük az elmúlt 40 évben. Ezeken a területeken 50 évbe telik, hogy a felső 2,5cm-es talajréteg újra kialakuljon.
13. hét 
Mikor volt utoljára a jelenleginél 3 Celsius fokkal magasabb hőmérséklet?
Átlagosan 1,2C-vel magasabb az az elmúlt évek során a hőmérséklet, mint a referenciaként használt 1880 körüli időszak, de volt már csaknem 1,5C-vel melegebb, kiugró hónap is (2016. március). Mérések csak 100-150 évre állnak rendelkezésre, de jó eséllyel 115 ezer éve nem volt olyan meleg a Földön, mint az elmúlt években. Az utóbbi 200 év legmelegebb évei globális szinten (Magyarországon más a sorrend): 1. 2016, 2. 2015, 3. 2017. A szkeptikusoknak intő jel lehet az is, hogy az elmúlt 17 évben regisztrálták a legmelegebb 16 évet (a 17. az 1998).
12. hét 
Az erdőírtások jelenlegi ütemét alapul véve mekkora erdőterület tűnik el 2050-ra a Földről?
Hiába dekarbonizáljuk az energiarendszert, a gazdaságot, semmit sem fog érni ha az esőerdők irtását nem állítjuk meg. Brazíliában ugyan lassul a kivágások üteme, de pl. a Kongói Demokratikus Köztársaságban vagy Indonéziában nem.
11. hét 
Az erdők rendkívül fontosak a klímaváltozás mérsékelése szempontjából, mert szén-dioxid megkötők és oxigéntermelők. Az elmúlt száz évben az erdővel borított terület nagysága Európában...
Európában található a világ erdeinek negyede. Az erdősültség mértéke itt- szemben más kontinensekkel- növekedett. A XX. század elején rendkívül alacsony szintre esett az erdősültség mértéke. A városokba áramlás révén viszont egyes vidékek elnéptelenedtek, illetve az elhagyatott mezőgazdasági területeket újra elfoglalta az erdő. A pozitív változás annak is köszönhető, hogy az erdőgazdálkodás minőségileg magasabb szintre emelkedett.
10. hét 
Az Európai Bizottság felmérést készített arról, hogy mely országok járnak elől a kerékpár mint klímabarát közlekedési eszköz használatában. Hol használják a biciklit a legnagyobb rendszerességgel Európában?
Az Eurobarometer felmérése szerint egy átlagos napon a magyarok 22%-a használja a kerékpárt közlekedési eszközként, ami 4%-os növekedést jelent 2007 óta. Ugyanezen felmérés szerint a magyarok az autóhasználat tekintetében sereghajtók, csak a magyarok 33%-a autózik egy átlagos napon, szemben az 54%-os EU-s átlaggal.
9. hét 
Magyarországon évente 378 kilogramm hulladékot termelünk fejenként. Ezzel a középmezőnyben vagyunk Európában, ahol az átlag 481 kg. Milyen típusú hulladék kerül leggyakrabban a kukába?
Európában az üvegházhatású gáz kibocsátásáért egy harmad részt a szemétlerakókon keletkező metán a felelős, mivel a metán a tömegéhez képest sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a fölmelegedéshez, mint pl. a szén-dioxid vagy a nitrogén-dioxid. Pedig a biológiailag lebomló hulladéknak nem kellene feltétlenül a szemétlerakóba kerülnie. Számos módon újrahasznosítható lenne a kiskertekben, a mezőgazdaságban vagy a biogáz termelésében.
8. hét 
A vásárlási szokásaink átalakításával is tehetünk a klímaváltozás ellen. Ebben segít az „élelmiszermérföld” számítása. Mire utal a kifejezés?
Minél kisebb az élelmiszer által megtett út a termelőtől a fogyasztóig, annál kevesebb szállításra, tárolásra és csomagolásra van szüksége az adott terméknek. A helyben termelt élelmiszer vásárlásával támogatjuk a helyi közösséget, és magunk is hozzájárulhatunk a klímaváltozás mérsékléséhez. Más államokból érkező zöldségek és gyümölcsök szállítása 4-17-szer több üzemanyag-felhasználást és 5-17-szer több szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a helyben termesztett áruké.
7. hét 
Közép-Európa éghajlata kiváló lehetőséget nyújt a biomassza széles körű előállításához. A mező- és erdőgazdálkodás melléktermékei, mint a faforgács, fűrészpor, fakéreg, fölhasználhatók nagy hatásfokú, alacsony hamutartalmú, magas fűtőértékű, adagolt fűtőanyag előállításához. Hogy hívják ezt a fűtőanyagot?
Magyarországon az összes megújuló energiafelhasználás 72,5%-át a tűzifa teszi ki, tehát a nagyobb hatásfokkal működő biobrikett sok család fűtési igényét gazdaságosan elégíthetné ki a környezetet jobban kímélve.
6. hét 
Melyik tevékenység jár a legnagyobb energiafelhasználással egy átlagos háztartásban?
A legtöbb energiát otthonaink hűtésére és fűtésére használjuk, Magyarországon az energiafogyasztásunk háromnegyedét teszi ki. Ezt követi a melegvíz előállítása (11%), majd a főzés. A többi tevékenységhez (hűtőszekrény, világítás, mosás) arányaiban alacsonyabb energiafelhasználás kapcsolható. Ezzel együtt kis változtatások révén is, jelentős javulást érhetünk el otthonainkban.
5. hét 
Melyik madár a magyar természetvédelem címerállata?
A hazai természetvédelem címermadara a nagy kócsag, régies nevén nemes kócsag. A karcsú, hófehér madár a XIX. században rendkívül keresett volt. A nászidőszakban növesztett hosszú, fátyolos dísztollait díszítésre használták. A kócsagtoll a magyar ünnepi öltözeteknek, például a díszmagyarnak is elengedhetetlen kelléke volt. A populáció megcsappanása miatt a nagy kócsag az egész kontinensen védett, hazánkban fokozottan védett madárfaj. A többi három felsorolt állat nemzeti parkok címerállata: a daru a Hortobágyi, a foltos szalamandra az Aggteleki, a túzok a Körös-Maros Nemzeti Park címerállata.
4. hét 
Indonézia az őserdők kivágása és felégetése miatt a világ egyik legnagyobb légszennyezője. Az erdőket felváltó ültetvényeken előállított alapanyag az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar szinte valamennyi termékében előfordul. Melyik ültetvényi termékről van szó?
A világ növényiolaj-termelésének 32 százaléka az olajpálmából származik. Indonézia, amely a világ harmadik legnagyobb erdőségének is otthont ad, az erdők felégetésével és a rekord légszennyezés árán növeli az ültetvényeket. Az erdőirtás következménye hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátása. A megkötött CO2 felszabadul és visszajut a levegőbe, felgyorsítva az éghajlatváltozást. Ez állatfajokat is veszélyeztet: a vadonban élő orángutánfajok, a szumátrai orrszarvúk, a szumátrai tigrisek és a kistestű elefántok a kihalás szélére kerültek Indonéziában. 5 millió ember dolgozik a pálmaolaj üzletben.
3. hét 
Az első használható fotovoltaikus cellát 1954-ben fejlesztették ki. Melyik céghez kötődik a találmány?
Az első fotovoltaikus (PV) cellát 1954-ben a Bell Telephone Company kutatói fejlesztették ki, amikor szilikonlapkák fényérzékenységét vizsgálták. Az 1950-es években a PV cellák az USA űrszondáit látták el energiával. Később olyan elektronikai fogyasztási cikkekbe is beépítették, mint a számológépek és karórák. A későbbi fejlesztéseknek köszönhetően az 1990-es évekre már a háztartások és a kis ipari egységek áramigényének fedezésére is alkalmassá váltak a PV cellák. A háztartási méretű áramtermelésben már a világ 80%-án képesek a hálózati árammal versenyképes áron energiát szolgáltatni.
2. hét 
Az alábbiak közül melyik nem megújuló energiaforrás?
Megújulónak nevezzük azt az energiaforrást, amely a természeti folyamatok során vagy állandóan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza, geotermikus energia stb.). Ezzel szemben a fosszilis tüzelőanyagok (kőszén, kőolaj, földgáz) és a nukleáris erőművekben használt urán mennyisége végesnek tekinthető.
2018 / 1. hét 
Melyik gáz nem járul hozzá az üvegházhatáshoz, és így a globális felmelegedéshez?
Az oxigén nem üvegházhatású gáz, míg a vízgőz a szén-dioxidnál nagyobb mértékben járul hozzá a felmelegedéshez. A metán jelentős üvegházhatású gáz. Főleg az állattartás és a szarvasmarha-tenyésztés, valamint a kőolaj- és földgáztermelés során, továbbá a hulladéklerakókból kerül ki nagy mennyiségben a légkörbe.
52. hét 
Hány átlagos otthont láthat el energiával egy 2 MW teljesítményű szélturbina?
Az elmúlt évtizedben a szélturbinák használata 25 %-kal nőtt, mégis a világon felhasznált energiának csak a töredékét nyerjük szélből. Pedig még a fejlett, nagy energiafogyasztó országokban is—mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok—egy MW teljesítmény 250 háztartás energiaigényét képes fedezni. A legnagyobb szélturbinák akár 600 háztartást is el tudnak látni. Mivel a szélturbinák működési költsége közelít a nullához, a technológiai fejlesztések és a tömeges termelés nyomán felállításuk költsége is rohamosan csökken. Az USA-ban a szélturbinából nyert áram ára már alacsonyabb a szénből előállított áraménál.
51. hét 
Mennyi élelmiszert dob ki egy átlagos magyar háztartás?
Az EU-ban évente 89 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik, ami lakosonként 180 kilogrammot jelent. Magyarországon egy főre 200 kg jut, ám ennek jelentős része az élelmiszeripari termelés során keletkezik. Egy-egy családra nagyjából 100 kiló jut: minden magyar háztartás az összes megvásárolt élelem 10 százalékát kidobja, azaz minden tíz család elláthatna élelemmel egy tizenegyediket a kifizetett, de soha el nem fogyasztott élelemből. Családonként évente 50 ezer forintot spórolhatnánk, ha mindig csak annyit vásárolnánk, amennyit megeszünk.
50. hét 
Melyik tevékenység járult hozzá a leginkább a globális klímaváltozáshoz?
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint az energiatermelés több mint negyedrészben felelős a klímaváltozásért. Ezt követi az ipar (19,4%), az erdőgazdálkodás (17.4 %), a mezőgazdaság (13.5%), a közlekedés (13.1%), az építkezések (7.9%), a hulladék és a szennyvíz (2.8%).