2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országszerte önkéntesek segítik az időseket

A koronavírus-járvány miatt magukat nehezen ellátó – főként idős – embereket országszerte segítik önkéntesek, többnyire az önkormányzatok szervezésében, Zalaegerszegtől Nagykanizsán át Hódmezővásárhelyig. Több városban is működik krízistelefonszám, amelyen a rászorulók segítséget kérhetnek. 

ZALAEGERSZEG

A zalai megyeszékhelyen Zalaegerszeg összefog néven önszerveződő civil csoport jött létre, hogy összefogja az önkéntes segítőket. A szerveződés nyilvános Facebook-csoportjának közel 7000 tagja van. 

NAGYKANIZSA

Nagykanizsán március 20-án önkormányzati támogatással 110 rászoruló, hátrányos helyzetű család részére higiénés csomagokat adtak át, amelyek fertőtlenítőt, folyékony szappant, zsebkendőt és hőmérőt tartalmaztak.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Hódmezővásárhelyen civil szervezetek bevonásával, az önkormányzat koordinálásával indult önkéntes program az idősek ellátása érdekében. Az önkormányzat krízistelefonszámán kérhető segítség a bevásárláshoz, gyógyszerek kiváltásához. A segítségre szorulók azonosítása érdekében a polgármesteri hivatal az E-Önkormányzat portálon elektronikus űrlapot hozott létre, ahol bárki jelezheti, ki az, akinek ellátásra van szüksége.

SALGÓTARJÁN

Salgótarjánban videóüzenetben hangsúlyozza az otthon maradás fontosságát a polgármester, a városvezetőhöz zenészek, színészek, újságírók is csatlakoztak. A videóüzenet végén ismertetik azt a telefonszámot, amelyen a bevásárláshoz kérhetnek segítséget idősek és betegek.

PÉCS

A pécsi önkormányzat az idősek otthonukban maradásának elősegítése érdekében külön programot indított. A térítésmentes szolgáltatás célja a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsen hozzátartozóval nem rendelkező emberek segítése. Ők a megadott telefonszámokat tárcsázva hetente kétszer kérhetnek segítséget a többi közt bevásárlás, postai küldemények átvétele, gyógyszerek kiváltása érdekében.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Kecskemét, Baja

Önkéntes fiatalok jelentkezését várják Kecskeméten és Baján is. Szerdán indult el a Gondoskodó Szolgálat Kecskeméten, amely elsősorban az egyedül élő időseket segíti alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével. A bevásárlásban szívesen segédkező önkéntesek jelentkezését a 06-20/556-2641-es telefonszámon vagy a Gondoskodó Szolgálat Facebook-oldalán várják. Az idősek ellátásához a fiatalok segítségére számítanak Baján is, online lehet lehet jelentkezni.

Kaposvár, BARCS, SIÓFOK

Kaposváron minden idős ember, aki kér, segítséget kap az önkormányzattól bevásárlásaihoz, gyógyszerbeszerzéseihez. Az időseket szórólapokon is tájékoztatják a lehetőségről. A somogyi megyeszékhelyen az önkéntes segítők a csalások megelőzése érdekében igazolással érkeznek a rászorulókhoz. Barcson a polgármesteri hivatal dolgozói mellett szintén jelentkeztek önkéntesek, hogy segítenek az időseknek a bevásárlásban, ügyeik intézésében. Siófokon a Siófok KC női kézilabdacsapatának vezetősége felajánlotta a járvány miatt használaton kívüli sportcsarnokot és sportszállót egészségügyi célokra.

GYÖNGYÖS

Önkénteseket toboroz és belőlük szervez segítő hálózatot Gyöngyös önkormányzata is. Minden egészséges 18–65 év közötti felnőttet várnak, aki szívesen csatlakozna az önkormányzat önkéntes csapatához. A jelentkezők bevásárlást és gyógyszerkiváltást vállalhatnak, továbbá a beszerzett tartós élelmiszerek csomagolásában, valamint ezek célba juttatásában segíthetnek.

Eger

Egerben száznál is több önkéntes vesz részt a rászorulók ellátásában és a koronavírus terjedésének megelőzését célzó akciókban. Ennek az összefogásnak az egyik városszerte jól látható eredménye volt, hogy önkéntesek közreműködésével Eger 13 forgalmas részén állítottak fel kézfertőtlenítő és információs pontokat, az önkormányzat járványellenes óvintézkedés-sorozatának részeként.

Gyula

Gyulán egy telefonszámon jelentkezhetnek az idős emberek, ha segítséget szeretnének kérni. A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye munkatársai hétköznapokon meleg étkezést biztosítanak házhoz szállítással, és bevásárolnak számukra. A békési önkormányzat is elérhetővé tette a „Segítségre szoruló idős bejelentése” űrlapot honlapján. A városi szociális szolgáltatóközpont jelenleg három gépjárművel szállítja ki az ebédeket, de szükség esetén további autókat is beállítanak.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

BÉKÉSCSABA

Békéscsabán nyolcezernél több 70 év feletti ember él, számukra is készült a városi honlapon egy bejelentőlap, amelyen segítséget kérhetnek. Ellátásukat a helyi családsegítő szolgálat munkatársai végzik.

TISZABURA

Már március második felében tizenháromezer szájmaszkot készítettek el néhány napon belül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által gondozott településfejlesztési program során tizenöten készítik a védőfelszerelést.

OROSZLÁNY, Tatabánya

Oroszlányban mintegy két tucat önkéntes varrt meg 1000 darab védőmaszkot a városháza szervezésében, amelyeket a város lakói kaptak meg március utolsó hetében. A tatabányai Szent Borbála Kórház varrni tudó önkénteseket keres, akik otthon elkészítenék a védőeszközt a kórház által biztosított anyagokból.

Tiszafüred

Pénteken Tiszafüred, Tiszaörvény és Kócsújfalu lakóövezeteiben a tiszafüredi önkormányzat kezdeményezésére az Országos Polgárőr Szövetség Vízi Tagozata és az önkormányzati rendészet hangosbemondón keresztül is felhívja az idősek és a karanténban lévők figyelmét az otthon maradás fontosságára, valamint tájékoztatják őket a járványügyi helyzettel kapcsolatos teendőkre. A polgárőrök abban is segítenek, hogy minél többen tudomást szerezzenek az ingyenesen hívható 06-80/818-090-es zöldszámról, amelyen keresztül Tiszafüred városa koordinálja a 70 évnél idősebb emberek kapcsolattartását és ellátását.

Neked ajánljuk
Több mint 100 rászoruló családnak segít a GLS és a Máltai Szeretetszolgálat A nehéz helyzetbe került gazdiknak segít a Rex Alapítvány A pandémiának is köszönhető, hogy csökkent az orvvadászat Dél-Afrikában Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam