2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Színházak varróműhelyei készítenek arcmaszkokat országszerte

Veszprémben, Kecskeméten, Budapesten, Debrecenben és Szabadkán is szájmaszkokat  készítenek a színházakban – szabászaik, a kárpitosműhely és az öltöztetőtár dolgozói, valamint varrni tudói színésznőik több száz védőmaszkkal segítik hetente a rászoruló szervezeteket, intézményeket.

A kecskeméti Katona József Színház múlt héten csatlakozott a Veszprémi Petőfi Színházból indult kezdeményezéshez. A magas hőfokon mosható, fertőtlenítés után újra használható textilmaszkokat az önkormányzaton keresztül az arra rászoruló szervezeteknek juttatják el. A város Ciróka Bábszínházának munkatársai is védőmaszkokat gyártottak a megyei kórház sürgősségi és gyermekosztálya részére.

A debreceni Csokonai Színház dolgozói is sorra készítik a védőmaszkokat  Fotó: Facebook.com/csokonaiszinhaz/

Debrecenben Varrjunk maszkot – összefogással néven indult mozgalom, amelyet a Modem képzőművészeti központ koordinál, ők Marczin Roland helyi vállalkozó korábbi kezdeményezését karolták fel. A Csokonai Színház és a Deutsches Kulturforum már vállalta az aktív részvételt a munkában, de a Modem közleménye szerint egyre többen jelzik, hogy szívesen csatlakoznának, akik el is kezdték már a varrást házilag, külön-külön, kisebb mennyiségben Debrecenben és környékén. A központ az anyagbeszerzéstől a támogatások keresésén át a kiszállításig koordinálja a munkát, így az egészségügyi intézmények és más ellátóhelyek is könnyebben eligazodnak majd a segítők egyre nagyobb táborában, ők pedig hatékonyabban haladhatnak, és egyszerre nagyobb mennyiséget is el tudnak juttatni az adott helyekre.

A fővárosi Katona József Színházban is zúgtak a varrógépek, az elkészült arcmaszkokat nemrég adták át az egyik nagy áruházlánc logisztikai központjának.

Fülöp Tímea szabadkai színművész és kollégái, barátai is védőmaszkokat varrnak az elmaradó próbák és előadások miatt felszabadult időben – erről a Vajdasági Rtv híradója számolt be. 

A színházakhoz beérkező igények egyre sorjáznak, az anyagkészletek pótlásához örömmel veszik támogatók jelentkezését.  

Neked ajánljuk
Színházba járásra buzdít az új kampány Maszkokkal segítik az iskolásokat Szeghalmon Újra bevetésen Budapest almazöld közbringái Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam