2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Színházak varróműhelyei készítenek arcmaszkokat országszerte

Veszprémben, Kecskeméten, Budapesten, Debrecenben és Szabadkán is szájmaszkokat  készítenek a színházakban – szabászaik, a kárpitosműhely és az öltöztetőtár dolgozói, valamint varrni tudói színésznőik több száz védőmaszkkal segítik hetente a rászoruló szervezeteket, intézményeket.

A kecskeméti Katona József Színház múlt héten csatlakozott a Veszprémi Petőfi Színházból indult kezdeményezéshez. A magas hőfokon mosható, fertőtlenítés után újra használható textilmaszkokat az önkormányzaton keresztül az arra rászoruló szervezeteknek juttatják el. A város Ciróka Bábszínházának munkatársai is védőmaszkokat gyártottak a megyei kórház sürgősségi és gyermekosztálya részére.

A debreceni Csokonai Színház dolgozói is sorra készítik a védőmaszkokat  Fotó: Facebook.com/csokonaiszinhaz/

Debrecenben Varrjunk maszkot – összefogással néven indult mozgalom, amelyet a Modem képzőművészeti központ koordinál, ők Marczin Roland helyi vállalkozó korábbi kezdeményezését karolták fel. A Csokonai Színház és a Deutsches Kulturforum már vállalta az aktív részvételt a munkában, de a Modem közleménye szerint egyre többen jelzik, hogy szívesen csatlakoznának, akik el is kezdték már a varrást házilag, külön-külön, kisebb mennyiségben Debrecenben és környékén. A központ az anyagbeszerzéstől a támogatások keresésén át a kiszállításig koordinálja a munkát, így az egészségügyi intézmények és más ellátóhelyek is könnyebben eligazodnak majd a segítők egyre nagyobb táborában, ők pedig hatékonyabban haladhatnak, és egyszerre nagyobb mennyiséget is el tudnak juttatni az adott helyekre.

A fővárosi Katona József Színházban is zúgtak a varrógépek, az elkészült arcmaszkokat nemrég adták át az egyik nagy áruházlánc logisztikai központjának.

Fülöp Tímea szabadkai színművész és kollégái, barátai is védőmaszkokat varrnak az elmaradó próbák és előadások miatt felszabadult időben – erről a Vajdasági Rtv híradója számolt be. 

A színházakhoz beérkező igények egyre sorjáznak, az anyagkészletek pótlásához örömmel veszik támogatók jelentkezését.  

Neked ajánljuk
Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Használt mobilokkal segíthetünk Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam