2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmozdult Heves megye is

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben megnőtt a közösségi szolgálat szerepe, írja a heol.hu, ahol összegyűjtöttek néhány kezdeményezést.

Add le a maszkot! – ezzel a felhívással a Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh összefogást kér a magyar szőlész-borász közösségtől. A szőlészek-borászok a növényvédelmi munkájuk során használnak munkavédelmi eszközöket, például maszkokat. Hatvanezer magyar szőlész-borász van, és százezres nagyságrendben dolgoznak a mezőgazdaságban, akiket most arra buzdítanak és kérnek, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen.

Cégek, civilek is segítenek

Egerben a Kvantum Informatikai Szaküzlet hátrányos helyzetű, de jó tanulmányi eredményekkel rendelkező általános iskolás gyerekek otthoni tanulását segíti számítógépekkel, notebookokkal, teljesen nonprofit módon.

Az egerszalóki Vidám Harcsa hal- és kolbászsütő is felhívást tett közzé közösségi oldalán. Az étterem úgy gondolta, a rászorulóknak mindennap egy-egy tál étellel kedveskedik.

Önkéntesek varrnak szájmaszkokat egy gyöngyösi varrodában. A fotón dr. Tímár Tünde, a varroda vezetője látható Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Sok magánember áll a napokban önkéntes közösségi szolgálatba. A heol.hu beszélt olyan gyöngyösi hölggyel, aki regisztrált az önkéntesek közé. Jelentkezését visszaigazolták, várhatóan a hét közepén adnak neki konkrét feladatot, az egészségügy valamely területén. – Úgy gondolom, ha édesanyámon most nem tudok segíteni, kötelességem az eddig erre szánt időt mások segítésére fordítani – mondta el a lapnak.

A nagytályai Mátyus Zsuzsanna szerint személyes helytállásunk, példamutatásunk a nehéz helyzetekben a legfontosabb. – Jelentkeztem, hogy ha szükséges, segítek a bevásárlásban, a gyógyszerügyintézésben az idősebb lakosoknak – mesélte.

A kistelepülések is segítenek

Turó Tamás, Kömlő polgármestere elmondta, hogy hétfőtől a helyi lakosoknak, a hátrányos helyzetűeknek, az időseknek, a nagycsaládosoknak és az ebben az időszakban munkájukat elvesztőknek létrehoznak egy krízisalapot, amelyhez magánemberként ötszázezer forintot biztosít. Ehhez a képviselők egyhavi tiszteletdíjuknak megfelelő összeget ajánlottak fel. A polgármester kér minden olyan helyi vállalkozót, köztisztviselőt, aki támogatni tudja ezt az alapot, hogy anyagi helyzetéhez mérten segítsen. Az önkormányzat további egymillió forinttal támogatja a krízisalapot.

Abasáron három akciócsoportot hozott létre a település vezetése. Kazsu Attila polgármester a heol.hu kérdésére elmondta, hogy többen is jelezték, részt kívánnak venni a koronavírus kapcsán felmerülő feladatok ellátásában. Magánszemélyek és civil szervezetek egyaránt segítenek a teendőkben.

– Abasáron a szociális háló résztvevői korábban is összetett hálózatot működtettek. Ez a tapasztalat most nagyon jól jön. Az akciócsoportokkal megszerveztük a bevásárlásokat, a gyógyszertári receptek kiváltását, az ebédhordást is. Sőt, a szomorkodó idősek telefonos megnyugtatására is van lehetősége a jelentkezőknek – részletezte a polgármester.

Önkéntes segítségnyújtásban kilenc-tíz ember vesz részt, egy részük óvodai, konyhai vagy polgármesteri hivatali alkalmazott. Munkájukat a jelenlegi helyzet miatt korlátozottan tudják ellátni, az így felszabaduló időben önként vállaltak más feladatokat.

Neked ajánljuk
Csaknem ezer árvának segít a Regőczi Alapítvány Falfestménnyel mondanak köszönetet Horgászok gyűjtenek a Covid-árváknak Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam