2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Telemedicina: a távkonzultáció lehet a megoldás

Az új koronavírus-megbetegedések miatt elrendelt veszélyhelyzetben az emberi erőforrások minisztere kiadta az utasítást: csökkenteni kell az orvos–beteg találkozók számát, és a távkonzultációt kell előtérbe helyezni. Az átállás nem egyszerű, de az állami és a magánellátásban is egyre több a követendő kezdeményezés. 

Az egészségügyben a távkonzultáció a válsághelyzet előtt leginkább a kényelmet, a gyorsaságot szolgálta, a koronavírus-járvány idején azonban a biztonság egyik legfontosabb eszköze lehet, különösen a krónikus betegek esetében.

Egy hazai startup saját fejlesztésű rendszerén keresztül biztosít ingyenes telefonos és videókonzultációt a háziorvosoknak. A MediCallon keresztül bárhonnan zavartalanul folytathatják az ellátást laptopon vagy okostelefonon keresztül a betegjogok biztosítása mellett. A nap 24 órájában elérhető szolgáltatáson keresztül jelenleg már hatvan szakterület 400 orvosa között kereshetnek a betegek, a regisztrált felhasználók száma jelenleg meghaladja az 53 ezret.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet például az elsők között nyitotta meg virtuális rendelőit. Az online viziten elsősorban kezelés alatt álló, tehát krónikus asztmás, allergiás gyermekeknek, pontosabban a szüleiknek, illetve allergia esetén a felnőtteknek tudnak közvetlen online kapcsolat segítségével tanácsot adni és/vagy a gyógyszerhasználaton változtatni a beteg állapotától függően.

Szintén a gyermekeseknek jelenthet nagy segítséget, hogy a Semmelweis Kiadó letölthető formában ingyenesen elérhetővé tette a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyvet. A kiadvány hasznos, gyakorlati ismeretekkel látja el a szülőket, és főleg abban nyújt segítséget, hogy eldönthessék, mekkora a baj, kell-e orvoshoz fordulni.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar és a Doktor24 pszichológus és pszichiáter szakértőinek összefogásával működtet krízisvonalat. A pszichológiai és pszichiátriai online távkonzultációt végző szakorvosok a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait fogadják. 

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Védőeszközöket adományozott a Servier 36 milliós adomány a kórházaknak a WTCR jótékonysági programjából Könyvekkel kifejezett hála A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam