2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Példaértékű összefogás Nagyecseden is

Száraztészták, tartós tej, liszt, só, olaj, rizs, fűszerek, cukor, konzerv, folyékony szappan. Főleg ilyen élelmiszereket és tisztítószereket tartalmaznak azok a csomagok, amelyeket a nagyecsedi vásárlók jóvoltából helyi rászorulóknak, időseknek állítanak össze, illetve juttatnak el a családsegítő szolgálat munkatársai a napokban.

A Jótékonysági Kosár elnevezésű akciót a képviselő-testület tagjai indították útjára, arra kérve a városban működő élelmiszerboltokat, hogy helyezzenek ki egy-egy nagy bevásárlókosarat, amelybe bárki elhelyezheti szívből jövő, önzetlen felajánlásait. Ezeket naponta összegyűjtik a családsegítők, hogy aztán egységcsomagok formájában eljuttassák azokba a háztartásokba, ahol a legnagyobb a szükség a kialakult járványügyi helyzetben.

Összekovácsolódtak

– Az első nagy kosár a nagy­ecsedi képviselők felajánlása nyomán telt meg múlt héten szerdán, azóta sok adakozó szellemű városlakó követte a példájukat – mesélte büszkén Kovács Lajos polgármester, majd elmondta: sokat gondolkodtak azon, hogy miként lehetne a leghatékonyabban segíteni a nehéz helyzetbe került időseken, családokon a mostani, rendkívüli helyzetben. Felvetődött az egyszeri segély-, illetve élelmiszercsomag-osztás, valamint a pénz­adomány-gyűjtés gondolata is, végül azonban úgy gondolta a városvezetés, hogy egy másutt már jól bevált módszert adaptálnak Nagyecsedre.

Házhoz jön a segítség Nagyecseden is Fotó: Önkormányzat, Nagyecsed

– A legismertebb közösségi oldalon létrehoztuk az Ecsediek Egymásért nyilvános csoportot, ahol tájékoztattuk az érdeklődőket a Jótékonysági Kosár akcióról. Itt bárki, bármilyen adományt felajánlhat a rászorulóknak, mi pedig eljuttatjuk azokat a támogatottakhoz. Ez a fajta segítségnyújtás több szempontból is előnyös: egyrészt a felajánlások biztosan célba érnek, az kapja a segítséget, aki valóban rászorult, s azt, amire valóban szüksége van. Másrészt a felhívásnak hihetetlen közösségépítő és -megtartó ereje van! Immár több mint ezer tagot számlál a csoport, a kezdeményezés pillanatok alatt összekovácsolta az embereket – mondta Kovács Lajos.

S valóban, az online felületen egymást érik az önzetlen, sokrétű támogatások: taneszközök, gyerekruhák, bútorok, fűtőanyag, játékok… Volt, aki műszaki cikket, informatikai eszközt ajánlott fel, szinte azonnal jelentkezett valaki, aki vállalta azt, hogy átvizsgálja és beüzemeli a gépeket, megint más abban segített, hogy a felajánlás eljusson a megfelelő helyre. Összefogtak helyi vállalkozások, üzletek is: élelmiszert adnak, kiszállítást vállalnak. Egészen megható történetekkel is találkozni a példaértékű összefogás eredményeképpen Nagyecseden.

Neked ajánljuk
A covid-árváknak gyűjtenek Majdnem ezer gyereknek segít a Regőczi Alapítvány Már 19 millió forint gyűlt össze az árváknak Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: szon.hu
Vissza
Hírfolyam