2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösen védekeznek a koronavírus ellen a kerekegyháziak

A koronavírus-járvány elleni védekezés az elmúlt hetekben és napokban folyamatos intézkedések meghozatalát kívánta. Kerekegyháza város vezetése már a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet fordított a lakosság egészségének megőrzésére.

A megelőzéshez és védekezéshez szükséges összegeket az önkormányzat biztosítja, a költségvetést a plusz kiadások alakulásának függvényében módosítják. A feladatok ellátásához szükséges szerek, eszközök beszerzése folyamatos. Elrendelték a forgalmasabb közterületek, eszközök, buszmegállók fertőtlenítését, melyet a Kerekegyházi Városgazdasági Nonprofit Kft. munkatársai és a Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság tűzoltói közösen végeznek.

– Korlátozó intézkedéseket hoztunk, az önkormányzat dolgozói és a lakosság egészségének védelme érdekében a személyes ügyintézést korlátoztuk, elsődlegesen a telefonos, illetve elektronikus ügyintézés működik a településen – mondta el a baon.hu kérdéseire válaszolva dr. Kelemen Márk polgármester.

A háziorvosi ellátás működésének folyamatosságát biztosították. A humánszolgáltató központ különböző formában 142 ellátottról gondoskodik, az iskolai konyha 163 rászoruló kerekegyházi idős és gyermek részére biztosít étkezést. Az ellátásokhoz szükséges védőeszközöket lehetőség szerint beszerzik. Segélyvonalat tettek közzé, és kérték a lakosságot, hogy ezen jelezzék, ha bárki segítségre szorulóról tudnak.

– A lakosság védelme és a külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatban felmerülő kockázatok kezelése érdekében az önkormányzat megkereste a munkáltatókat és szállásadókat, hogy adják meg a náluk dolgozó, lakó külföldi személyek adatait, tartassák be a rájuk vonatkozó karanténszabályokat, és lehetőleg újakat ne fogadjanak. Felhívtuk a helyi boltok, árusító helyek figyelmét és kértük, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a higiéniai és egyéb szabályok betartására, és segítsék ebben a vásárlóikat is – hangsúlyozta a városvezető.

A humánszolgáltató központ munkatársai és a tanyagondnokok áldozatos munkájának köszönhetően zökkenőmentes az idősek ellátása, étkeztetése, illetve az idősek, rászorulók hozzájuk fordulhatnak, amennyiben segítségre van szükségük. Mindannyian folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kialakult helyzetben is segítsék a bel- és külterületen élőket. Rajtuk kívül még számos önkéntes is segít a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban. A polgárőrség, illetve a rendvédelmi szervek pedig kiemelten ügyelnek a lakosság biztonságára, segítik a tájékoztatást.

– Példaértékű összefogás alakult ki a segítő szándékú kerekegyházi emberek között. Lázárné Kalamen Mártika létrehozta az „Együtt erősebben”, KEREKEGYHÁZA elnevezésű Facebook-csoportot, mely megmozgatta az egész települést. Pillanatok alatt több száz fős tenni akaró közösség jött létre. A csoport célja az, hogy minden információ egy helyen elérhető legyen, illetve segítő közösség alakuljon ki – tette hozzá dr. Kelemen Márk.

Együttműködve az önkormányzattal célul tűzték ki újabb segítségre szoruló idősek, családok felkutatását és ellátásuk segítését, továbbá azt, hogy a hiánycikké vált szájmaszkhoz a településen minél többen hozzájussanak. A csoport keretein belül felajánlott alapanyagokból (gumiszalag, textil) a helyi varrónők, óvónők, tanítónők, dadusok, pedagógiai asszisztensek, önkéntes háziasszonyok szájmaszkokat varrnak.

Közösen védekeznek a koronavírus ellen a kerekegyháziak Fotó: Gulyás Sándor

– A helyi lakosoktól, boltoktól, vállalkozásoktól számos felajánlás érkezett. A minél kevesebb mozgás érdekében az önkormányzat Településünk Fejlődéséért Alapítványa gyűjti össze az adományokat. A felajánlott támogatásokból a humánszolgáltató központ munkatársai és az önkéntesek tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket, a mindennapi élethez szükséges cikkeket vásárolnak és juttatnak el a rászorulóknak. A kerekegyháziak további védelme érdekében – a hiány ellenére – önkormányzatunknak sikerült 5000 darab mosható szájmaszkot rendelnie, amelyekből háztartásonként 2-2 darabot ingyenesen a lakosság rendelkezésére bocsátottunk – tette hozzá a polgármester.

Neked ajánljuk
Ingyenes webfejlesztés a bajba jutott vállalkozásoknak Száguldás plazmával Dunakeszin is segítenek Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam