2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összefogtak a virológusok is

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja a közösségi oldalán mutatja be, hogyan dolgoznak az ellenszerek és a vakcinák fejlesztésén számos laborban világszerte. Mint írják, soha nem látott összefogás jött létre.

Nem arról szól a verseny, hogy ki lesz az első, hanem hogy időben és minél több megoldást tudjon a tudomány nyújtani a járvány leküzdéséhez. Ezért egyszerre számos ösvényt kell taposni, még ha némelyik nem is vezet majd eredményre – áll a tudományos műhely bejegyzésében.

A vírusfertőzés nagyon bonyolult folyamat, amelynek sejten kívüli és sejten belüli szakaszai vannak. Amikor el akarjuk hárítani a támadást, több ponton is beavatkozhatunk – magyarázzák a kutatók, akik megpróbálnak általános képet adni arról, mik a lehetőségek, és jelenleg milyen kutatások zajlanak a világban ezen a téren.

Példátlan, világméretű teszt, a neve: SOLIDARITY

A vírust a sejten kívül vagy azon belül lehet blokkolni. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (receptorblokkolók stb.) érhetjük el. A sejten belül pedig több lépésben is gátolhatjuk a vírus replikációját.

A SARS-járvány óta több tucat potenciális antivirális szer és kezelés került az asztalra, melyek közül az Egészségügyi Világszervezet kiválasztotta a négy legígéretesebbet. Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy példa nélküli, világméretű teszt során vizsgálják, amely a SOLIDARITY névre hallgat.

A WHO által kiválasztott négy ígéretes terápiás lehetőség:

  • Remdesivir antivirális szer, amely a vírus másolását végző enzimet blokkolja
  • Maláriaellenes szerek, melyek a vírus „érését” befolyásolják közvetett módon, a gazdasejt bizonyos folyamatainak pH-változásával
  • HIV-vírus-ellenes szerek (ritonavir/lopinavir) – ezek úgynevezett proteázgátlók. A proteázok kulcsfontosságú enzimek, melyek a vírus fehérjéinek végső érését segítik (Ez egy klinikai vizsgálat során már elbukott, de a WHO szakértői szerint a betegség korai fázisában még hatásos lehet – ezt kívánják most tesztelni)
  • Ritonavir/lopinavir interferon-béta-kezeléssel kombinálva – az interferon-béta a vírusfertőzés korai szakaszában adagolva segítheti a korai védelmet, ezt kombinálva az előző párossal jó eredményekre számít a szakma

Kifejezetten kórházi körülmények között adható gyógyszerekről van szó

Külön felhívják a figyelmet bejegyzésben arra a tévhitre, hogy ezek a szerek otthoni körülmények mellett alkalmazhatók lesznek. „Ezek általában véve toxikus szerek, így a nem szakszerű és pontatlan adagolásuk óriási bajt okoz, preventív szedésük sem ér semmit. Kulcsfontosságú az időzítés és a dózis, ez minden esetben orvosi döntéskör. Továbbá a végső próbájuk is hátravan még.”

A megelőzés szempontjából, a még nem fertőzött emberek védelmében a vakcinák jöhetnek szóba. Arról is beszámolnak, hogy jelenleg több ígéretes és modern vakcina-prototípus készül a világ több laboratóriumában. Ezek közül van, amelyik már a klinikai tesztelések fázisában jár.

Prof. dr. Jakab Ferenc, vezető, virológiai kutatócsoport Forrás: infostart.hu

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja virológiai kutatócsoportjának, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak a vezetője Jakab Ferenc virológus, aki a minap egy interjúban arról is beszélt, hogy rövid távon, minimum 1-3 évig védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

Neked ajánljuk
Segítség a jászberényi kórház dolgozóinak Önkéntesként segített Ember Márk A természetre is fenyegetést jelent a járványhulladék Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam