2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Digitális eszközökkel segített a Huawei

Ötven okoseszközt adományozott a Huawei Technologies halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek a Digitális Összefogás akció keretein belül Ózdon. A notebookokat és okostelefonokat olyan diákok kapják, akik digitális eszközök hiányában jelenleg nem vagy csak korlátozottan tudnak részt venni az oktatásban.

Magyarországon számos diák digitális eszközök hiányában egyáltalán nem vagy csak rendkívül korlátozott módon tud részt venni a koronavírus-járvány miatt otthoni keretek között zajló oktatásban. Különösen nagy problémát jelent az eszközök és az infrastruktúra hiánya az elmaradottabb térségekben az egyébként is mélyszegénységben élő családok gyermekeinél.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által indított Digitális Összefogás akció keretében, a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálásával a Huawei Technologies Hungary ötven készüléket ajánlott fel az Ózdon tevékenykedő Van helyed! Alapítványnak. A szervezet a többi között két évtizede segíti a 7 és 20 év közötti, jelenleg 89 mélyszegénységben élő tanuló iskolai integrációját és tanulmányi haladását, illetve újabban már magzati kortól kezdve, a kismamák bevonásával támogatja a hátrányos helyzetű helyiek társadalmi integrációját. A diákokat és családjaikat sokféle módon, olykor gyógyszerrel, buszjeggyel, élelmiszerrel is támogatják, hogy megmaradjanak az iskolarendszerben, és szakmát szerezhessenek.

Fotó: digitalisjoletprogram.hu

Számos családban egyetlen mobiltelefon vagy egyéb informatikai eszköz sincsen, ezért az alapítvány által támogatott gyerekek, fiatalok eddig nem vagy csak korlátozottan tudtak csatlakozni az online oktatáshoz. A Huawei felajánlásának köszönhetően a diákok így nem esnek ki a tanulásból, nem kell parkolópályán várakozniuk, vagy hétfőnként elmenniük az iskolába a papíralapon átadott feladatokért. A tanulókat patrónusaik segítik majd abban, hogy az új eszközökkel – amelyeket a DJP közreműködésével mobilinternettel is elláttak – minél előbb fel tudják venni az online tanulással a lépést.

„Sokévi munkával elértük, hogy minden patronáltunk most bizonyítványt, végzettséget szerez, nincs lemorzsolódó diák, sőt néhányan budapesti gimnáziumba, középiskolába járnak” – emelte ki Bódis Krisztina, a Van Helyed! Alapítvány létrehozója. Hozzátette: „a gyerekek azért küzdenek, hogy jobban éljenek, mint a szüleik. Ők azok, akik megtörik a mélyszegénység körforgását a családjukban”.

William Wu, a Huawei Technologies Hungary igazgatója hangsúlyozta, hogy az alapítványnál és patronáltaknál tett személyes látogatások megérintők és egyben felemelők, reményt adók voltak. A digitális esélyegyenlőség megteremtése a vállalat régi célja, ennek érdekében indították el tavaly a fiatalokat és a gyermekgyógyászat betegeit digitális eszközökkel támogató Tech for All – 1000 Álom programot is. S ennek létjogosultsága a látogatások után csak további igazolást nyert – tette hozzá.

Az elmúlt négy hétben a Digitális Összefogás akció keretében mintegy 30 milliárd forintnyi felajánlás érkezett a magyarországi gazdasági szereplőktől.

Neked ajánljuk
Összefogás az árvákért A járvány alatt is segítenek a nógrádi civilek Papok a frontvonalban Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: digitalisjoletprogram.hu
Vissza
Hírfolyam