2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hat magyar gyártó együttműködése biztosítja a fertőtlenítőszer-ellátást

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával hat magyar gyártó működik együtt a fertőtlenítőgyártásban, így a következő hónapokra biztosított a belföldi ellátás – jelentette be György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A  vállalatvezetők üdvözölték, hogy a kormány az eljárások egyszerűsítésével megkönnyítette a nélkülözhetetlen termékek gyártását, és hozzátették, hogy a veszélyhelyzet a piaci szereplőket is nagyobb tehervállalásra ösztönzi.

Vida Szabolcs, a MOL Lub Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a járványveszély gyors cselekvésre késztette a vállalatot. Felismerték, hogy a fertőtlenítőszer kulcsfontosságú, világszerte keresett termék lett, a termelését így a lehető leghamarabb átszervezték az almásfüzitői üzemben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az átállást ennyi idő alatt állami segítség nélkül nem tudták volna megszervezni, hiszen például a kézfertőtlenítő engedélyeztetése a szokásos fél év helyett 3 nap alatt lezárult.

MOL Hygi fertőtlenítőszert tart a kezében egy dolgozó a cég almásfüzitői gyárában Fotó: MTI/MOL

A Győri Szeszgyár Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős külföldi megrendeléseket utasítottak vissza a belföldi igényeket figyelembe véve. A kivitel aránya ezért 90 százalékról 70 százalékra csökkent márciusban, és a cég sok millió forintos jótékonysági felajánlásokat is vállal. A győri üzem a MOL Lub Kft. részére elsőként kezdett alapanyagot szállítani a fertőtlenítőgyártáshoz.

A belföldi ellátás érdekében visszafogta a kivitelt a Hungrana Kft. is. Az orvosi alkoholokat is gyártó cég szintén jelentős készleteket különít el adományozásra, így többek között vállalták több kórház és a falugazdász hálózat ellátását kézfertőtlenítővel.

A Kall Ingredients Kft. és a Viresol Kft. vállalatvezetése a társadalmi felelősségvállalás jegyében jóváhagyta a gyártás átszervezését, így az Opus Global Nyrt.-hez tartozó két vállalat jelentős mennyiségű alapanyaggal láthatja el a stratégiai gyártókat.

A PannoniaBio Zrt. stratégiai igazgatója az egészségügyi intézkedéseket nevezte a legfontosabbnak, a vállalat ezért mindent megtesz a munkavállalói védelmében, valamint adományokkal támogat egészségügyi intézményeket és önkormányzatokat.

A Florin Zrt. cégvezetője közölte, hogy január óta 25 ezer tonnáról 100 ezer tonnára emelték a heti fertőtlenítőgyártási kapacitásukat. 2 héten belül befejezik egy új gyártócsarnok építését is, így az eddigi teljesítmény megduplázódhat. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Autósok gyűjtöttek a salgótarjáni kórház gyermekosztályának 11 milliós támogatás a koronavírus-járvány elleni védekezéshez Fenntartható és szolidáris gazdaság megteremtését sürgette Ferenc pápa Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam