2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összefogott az ország – színészből önkéntes ebédszállító

A koronavírus nemcsak az egészségügyben dolgozókat, hanem a civileket is megmozgatta. Példás az összefogás az országban, mindenki ott segít, ahol csak tud. Keller János színész például önkéntesként szállít ebédet az időseknek Veszprémben.

Önkéntes ebédszállítóként csatlakozott a járvány hőseihez Keller János színész. A Veszprémben élő művész a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, de saját városában is szokott vendégszerepelni. Még jó ideig nem állhat színpadra, de addig is szeretné hasznosnak érezni magát.

– A veszprémi Petőfi Színház vezetősége jó kapcsolatot ápol a helyi szociális intézményekkel, a többi közt az idősek otthonával is. Miután a teátrum több tagja is kiveszi a részét a segítségből, úgy éreztem, nekem is kötelességem mindent megtenni, amire lehetőségem van – mondta a Vasárnapi Borsnak János, aki immár három hete naponta szállít ebédet idős embereknek.

– Csak azokhoz a bácsikhoz és nénikhez járok, akik normál időszakban az otthonban töltik a nappalokat, amíg estére haza nem viszik őket. Az intézmény falain belül ebédelnek és barátkoznak a többiekkel. Mivel most nincs lehetőségük az otthon felkeresésére, egyéb megoldást kellett arra találni, hogy legalább az étel eljusson az érintettekhez. Így kerültünk képbe mi, önkéntesek – árulta el a színművész.

Keller János több hete önkénteskedik Fotó: Facebook

– A legtöbb gondozott nem is tudja, mivel foglalkozom eredetileg, amit egyáltalán nem bánok. Én sem mondom el nekik magamtól, hiszen az adott szituációban nem színművész, hanem egyszerű önkéntes segítő vagyok. Jó érzés látni, hogy az idős emberek mennyire hálásak a gondoskodásért. Amikor csatlakoztam a kezdeményezéshez, eldöntöttem, hogy mindenkihez lesz néhány kedves szavam. Ezt tartom is. Igyekszem felvidítani őket, nem csupán átadni nekik a napi ételt, és átvenni tőlük az üres ételhordót – mesélte Keller, és egy megható esetet is felidézett.

– Egy nap, amikor megérkeztem egy nénihez, azonnal elsírta magát. Azt kérdezte, mikor mehet újra a társaihoz. Erre elmondtam neki, hogy nincs egyedül, hiszen mindennap megyünk hozzá, és az otthonba is betelefonálhat. Fontos a hit, mert csak annak segítségével vészelhetjük át ezt az egészet. Muszáj erősnek lennünk – fejtette ki a színész, aki olykor egy-egy verssel vagy dalrészlettel is kedveskedik az általa felkeresetteknek.

Keller szerint fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért örülne, ha még többen követnék az ő és barátai példáját.

– Egyet sajnálok. A kialakult helyzetben ugyan el tudnék jutni tömegközlekedéssel Székesfehérvárra, de mivel a járványügyi szakemberek nem javasolják a buszozást, jobb itthon maradnom. Szívesen kivenném a részemet az ottani idősgondozásból is, de arra majd más formában keresek lehetőséget. Jogosítványom ugyan van, de majdnem húsz éve nem vezetek, ezért nem szeretnék semmit sem kockáztatni azzal, hogy most üljek volán mögé – fejezte be Keller János.

Neked ajánljuk
A covid-árváknak gyűjtenek Majdnem ezer gyereknek segít a Regőczi Alapítvány Már 19 millió forint gyűlt össze az árváknak Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: borsonline.hu
Vissza
Hírfolyam