2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Plasma Bottal segíti a koronavírus ellenszerének kifejlesztését a Microsoft

A vérplazma-terápia jelenleg az egyik legígéretesebb gyógymód a koronavírusos betegek kezelésében. A Microsoft egy Magyarországon is elérhető Plasma Bot alkalmazással járul hozzá a koronavírus-fertőzésen már átesett vérplazmadonorok felkutatásához, végső soron egy új szérum kifejlesztéséhez.

Már száz évvel ezelőtt, a spanyolnátha-járvány idején is alkalmaztak vérplazmaalapú gyógymódokat. Ezek lényege, hogy a fertőzésen már átesett emberek vérében megtalálható ellenanyagot használják fel a beteg emberek kezelésében. A mostani járványban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírustól megbetegedett emberek gyógyításában is célravezető lehet ez a módszer.

Fotó: news.microsoft.com

A vérplazma-terápiával jelenleg több országban is foglalkoznak. Ennek legközvetlenebb formája az, amikor a gyógyultak vérplazmáját közvetlen vérátömlesztéssel juttatják a betegek szervezetébe. A világ legnagyobb gyógyszergyártó és biotechnológiai vállalatai ugyanakkor a közelmúltban azért fogtak össze, hogy gyógyszert fejlesszenek az ellenanyagokban dús, antitoxin vérplazmából. A CoVIg-19 Plasma Alliance – vagyis Co-Vig-19 Vérplazma Összefogás – nevében az Ig az immunoglobulinra, vagyis az ellenanyagra utal, amelyből – ha elegendő mennyiség gyűlik össze – olyan szérum állítható elő, amely kisebb mennyiségben is hatásos a vírus kezelésében, és hosszabb ideig eltárolható, mint maga a plazma. Ehhez azonban igen nagy mennyiségre van szükség az antitoxin vérplazmából.

A Microsoft – saját és külső szakértők véleményére alapozva – hisz abban, hogy a vérplazma-terápia életeket menthet, méghozzá hamarabb, mint bármely más, jelenleg kísérleti szakaszban lévő gyógyszer. A vállalat és a Bill Gates által alapított Bill & Melinda Gates Alapítvány ezért úgy döntött, hogy az Összefogás mögé állnak.

A Microsoft segítségével állt fel a Co-Vig-19 Vérplazma Összefogás honlapja, ahol a vérplazma-donációval kapcsolatos legfontosabb információk érhetők el. A vállalat 2020. április 20-án jelentette be, hogy egy CoVIg-19 Plasma Botot is elindít. Ez egy mesterséges intelligenciára épülő chatbot, amely különböző kérdéseket feltéve segít a potenciális donoroknak eldönteni, hogy valóban alkalmasak-e a donációra. Az alkalmazás tájékoztatást nyújt arról is, hogy miként történik a vérplazma levétele, és hogy hol van a donorok tartózkodási helyéhez legközelebb eső vérplazmaközpont.

A Plasma Bot az Egyesült Államok után elérhetővé vált több európai országban, így Magyarországon is.

Neked ajánljuk
Segítség az egészségügyi dolgozóknak Visszaadják, amit kaptak A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: news.microsoft.com
Vissza
Hírfolyam