2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az adomány mellé jó szót is vittek a máltaisok Kadarkútra

A koronavírus-járvány miatt sok család jutott nehéz helyzetbe, mert nincsenek tartalékaik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pénteken Kadarkúton osztott élelmiszert és tisztítószereket a rászorulóknak. A helyi közösségi házuk fogja össze a családokat, sokfajta támogatást nyújtva.

Erik a születésnapjára fűnyírót kapott ajándékba az édesapjától. A kisfiú boldogan mutatta a vendégeknek. – Az adomány mellett jó szót is kapunk a máltaisoktól, ami nagyon ritka – mondta az édesanya, Németh Gáborné. – Sokat segítenek a gyerekeknek a tanulásban, letöltik nekik az internetről a házi feladatokat.

Az adományok láttán a Horváth családnál a három gyerkőc mosolyra fakadt a házilag, használt ruhákból gyártott védőmaszkok alatt. A maszk készítését is a máltaisoktól tanulták. – A férjem külföldön egy étteremben dolgozott, de a vírus miatt hazajöttünk. Most az önkormányzatnál kapott munkát – vette át a csomagot az édesanya, Horváth Iza.

Próbálják az adományokon túl is támogatni a kadarkúti családokat Fotó: sonline.hu

A Dózsa György utcai férfiak többsége nap közben a Kaposvár környéki erdőkben fakitermelőként dolgozik.– Ebben a helyzetben minden segítség jól jön! – mondta az ötgyermekes Balatincz Péterné. – A vírus miatt hol van munka, hol nincs, leállások vannak.

A családok alkalmi munkákból napról napra boldogulnak, de a bevételeik a járvány miatt megcsappantak. Megtanulják beosztani, ami van, és ehhez nagy támogatás a családonként tíz kiló súlyú, tartós élelmiszerekből és tisztítószerekből álló adománycsomag, magyarázta Révai Kata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2012 óta Kadarkúton működő közösségi házának vezetője. Nem tűzoltást akarnak végezni, hanem megoldani a problémákat, mondta. A gyerekeknek tanodát működtetnek, a veszélyhelyzetben segítenek az online oktatásban, mert sok családnak nincs internet-hozzáférése, okoseszköze. A kaposvári egyházmegyével együttműködve 104 adag meleg ételt osztanak naponta. A vírus idején zárt Facebook-csoportban tartanak kreatív foglalkozásokat.

Nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országszerte ötezer, tartós élelmiszereket és tisztítószereket tartalmazó adománycsomagot ad át rászoruló családoknak, egyedül élő időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, a járvány ideje alatt nehéz helyzetbe került embereknek. Az egységcsomagokat a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott támogatás felhasználásával állították össze. A járvány kezdete óta sok jótékonykodó segítette telefonhívásokkal az ökumenikus segélyvonalat. Az itt befolyt pénzt ezután szétosztották a karitatív szervezetek között, 20 millió forint jutott a máltaisoknak. Ebből az összegből vettek tizenháromféle tartós élelmiszert és tisztítószereket. A segítséget kérők közül sokan már korábban is kapcsolatban álltak a szeretetszolgálattal, amely most a somogyi régióban teríti az adományokat.

Neked ajánljuk
Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Használt mobilokkal segíthetünk Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam