2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az időseket és egyedül élőket segíti egy európai projekt

Egy európai projekt egy mobilalkalmazással segít a rászorulókon a koronavírus-járvány idején. Már tesztelik Lengyelországban, és hamarosan elérhető lesz az Európai Unió más államaiban is.

Egy kattintás, és érkezik a segítség Fotó: hu.euronews.com

Az okostelefonokat is alkalmazzák a közösségi gondozásban a koronavírus-válság idején Lengyelország északnyugati részén. Április óta mindenkinek maszkot kell viselnie a nyilvános helyeken. Akik nem hagyhatják el az otthonukat, azoknak egy új applikáció – amely az EU kohéziós alapjainak finanszírozásával működő európai szociális projekthez tartozik – lehetőséget kínál maszkok és egyéb alapvető áruk megrendelésére, csupán néhány kattintással. – Ez a támogatás nagyon fontos, különösen az idős embereknek. Először is az általános pánik miatt félnek kimenni, és sétálni az utcán. Ezenkívül félnek a fertőzéstől – mesélte az egyik idős hölgy, Irena.

A The Good Support Programme teljes költségvetése 2,2 millió euró. Ebből 1,87 milliót finanszíroz az európai kohéziós politika. Ebben a térségben a projekt 300 embert, 300 gondozót és mintegy 100 önkéntest mobilizál.

A The Good Support Programme-ban részt vesz a koordináció, a gondozók, a családok és a szomszédok. A cél az, hogy gyorsan reagáljanak a sürgős igényekre: közösségi erőforrásokra és egymás megsegítésére. A válság idején a városházán fogják össze mindezt. A projekt a járvány előtt egyebek közt segített pszichológust, ügyvédet vagy gyógytornászt találni, de adaptálódott a koronavírus által keltett problémákhoz. Mindent valós időben kezelnek a rászorulók igényei szerint.

A koordinátor, Monika Turowska elmondta, hogy a programnak köszönhetően áttekintést kap az összes önkéntesről és a rászorulók adatbázisáról. A platformot könnyű használni, csak megadja a kedvezményezettek nevét, hogy ki foglalkozik velük, és kiadja nekik a feladatot.

Manapság a maszkok iránt nagy a kereslet. Ezeket a város „szakmai tevékenységi központjában” készítik, és a helyi szociális támogató irodának (OWES) szállítják. Több száz önkéntes csomagolja és osztja szét őket. Kiszállításkor ők is használják az applikációt.

Maciej Markowski, a 10tka alapítója elmondta, hogy az alkalmazásban üzenetet kapnak egy idős vagy egyedül élő embertől, aki segítségre szorul. Ennek alapján élelmet szállítanak, kutyákat sétáltatnak, kiviszik a szemetet vagy csak beszélgetnek telefonon.

A világjárvány idején az alkalmazás ingyenes, és már fejlesztik angol és spanyol nyelven is. A Good Support Programme szerint hamarosan elérhető lesz más országokban is.

Neked ajánljuk
Ózongenerátoros fertőtlenítőt adományoztak Kórházi dolgozóknak sütnek a diákok „Örökbe fogadta” Veresegyház a helyi színház igazgatóját A szén-dioxid befogásában bízik Elon Musk Vágj fel egy citromot, és tedd az ágyad mellé!
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam