2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megnyitotta a zsebeket a koronavírus-járvány

Három hónap alatt több mint hatszázan tettek személyes vagy vállalkozásukon keresztül céges felajánlást a koronavírus-járvány és a karantén negatív hatásainak ellentételezésére. A Tőkeportál által indított Felajánlásmérő szerint az adományok értéke mostanra meghaladta a tízmilliárd forintot.

A koronavírus-járvány és a karantén negatív hatásainak ellentételezésére számos gazdasági szereplő tett önkéntes felajánlásokat. A tokeportal.hu által létrehozott, február 28. óta működő Felajánlásmérő naponta gyűjti a nyilvánosan felajánlott támogatásokat, szolgáltatásokat, adományokat. A weboldalon közzétett módszertan szerint értékeli is azokat, és egy-egy miniinterjú formájában be is mutatja a felajánlókat.

„A közösségi finanszírozás egyik alapvető fogalma a crowd capital, tágabb kontextusban társadalmi tőke. Régóta szeretnénk a társadalmitőke-bevonást mérni, kommunikálni” – mondja Szeles Nóra, a Felajánlásmérő egyik ötletgazdája, a közösségi finanszírozási szolgáltatást nemrég elindító Tőkeportál üzletfejlesztési vezetője. „Az index ugyan nem súlyozott, és nem kereskedhető, de valódi mutató” – teszi hozzá. Értéke a napokban elérte a 10 milliárd forintot, jóllehet ez az összeg valószínűleg csak egy része a tényleges adományoknak. Sokan vannak, akik nem hozták nyilvánosságra a felajánlásaikat – ha utólag közlik ezeket, akkor a Tőkeportál csapata korrigálja az indexet.

604 felajánló

A 10 milliárd forintnyi felajánlás mögött 604 felajánló áll. Túlnyomó többségük profitorientált vállalkozás, de akadnak civil szervezetekkel létrehozott példaértékű összefogások is. Ilyen a Gyermekhíd Alapítvány és az Uniqa, vagy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyar Telekom és a Samsung összefogása, amelyek digitális eszközöket juttattak el rászoruló gyerekeknek.

Illusztrációk: Forbes.hu

Tucatnyi magánszemély, egyéni vállalkozó tette közzé felajánlását a járvány elleni küzdelem megsegítésére. „Köztük van Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványt támogatta. Emellett híres sportolók is sorban tettek felajánlásokat: Gyurta Dani, Hosszú Katinka, Görbicz Anita, Michelisz Norbert – sorolja Szeles Nóra. – Olyan taxisról is tudunk, aki ingyen vállalta egészségügyi dolgozók fuvarozását, és néhány olyan esetről is hallottunk, hogy a felajánlásmérő inspirált további felajánlásokat.”

Neked ajánljuk
Vitamincsomagok a székesfehérvári mentősöknek Ózongenerátoros fertőtlenítőt adományoztak Újabb gépkocsikat ajánlottak fel a védekezéshez A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam