2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Önkéntes Diakóniai Év külföldön rekedt önkéntesei remekül helytálltak a járványhelyzetben

„Az önkéntesség nem csak a segítségnyújtásról szól; az önkéntes ennek során önállóságot, felelősséget, nyelveket tanul, kultúrákat ismer meg, és szembesül saját határaival” – foglalta össze az Önkéntes Diakóniai Év küldetését Závodi Emese református lelkész. 

„Idén hetven fő vett részt a programban, többségük szeptemberben indult külföldre, de valaki már augusztus végén. Országonként változó, hogy tíz vagy tizenkét hónapig kell maradniuk. Az önkéntes általában saját magának keres feladatot, ez a szociális segítségnyújtási formáktól a kreatív tevékenységekig terjedhet. Például van, aki óvodában énekel a saját nyelvén. A rendkívüli helyzetben mindez most háttérbe szorult” – tette hozzá Závodi Emese.

Országonként változó, hogyan rendelkeztek az önkéntesekről. A legtöbben hazajöhettek. Angliából például mindenkit hazaküldtek. Olaszországból már nem tudtak hazajönni, jelenleg is kint vannak. Maradt önkéntes Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban is. Németországban csak szüneteltették a programokat, ezért vonattal és megfelelő igazolásokkal már többen vissza tudtak térni. Velük együtt most tizenöten vannak külföldön.

Volt, aki hazatérte után itthon kezdett segíteni, például saját gyülekezetében szolgál, időseknek vásárol be, maszkot varr, az online oktatásban korrepetál, vagy kórházi konyhán segít be. „A kreatív feladatok helyett a kétkezi segítség került előtérbe. Akik időseknek tesznek szolgálatot, minimálisra vették a személyes érintkezést. Olaszországban is van, aki idősek otthonában szolgál, természetesen az ottani előírásokat és rendelkezéseket betartva” – mondja Emese.

Csoportkép az önkéntesekről Fotó: parokia.hu
Neked ajánljuk
Adomány érkezett a szegedi Covid-osztály dolgozóinak Közös kampány az átoltottság növeléséért A kibocsátás visszatért a koronavírus előtti szintre Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: parokia.hu
Vissza
Hírfolyam