2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Diáktársainak segít egy baranyai tinédzser

Egy Baranya megyei fiatal a digitális oktatás egyik zászlóvivője. Kelemen Jani segít beüzemelni a diáktársainak azokat a tableteket, amelyeket az ágiak adományként kaptak. Teszi mindezt teljesen önzetlenül.

A koronavírus-járvány hozadékaként Magyarországon is bevezették átmenetileg a digitális oktatást. Az új rendszer sok nehézséget hozott magával, és nem is működhetett volna, ha nincsenek olyan önzetlen emberek, mint például egy Baranya megyei, Ágon élő fiatal fiú, Kelemen Jani.

De ne rohanjunk ennyire előre! Sok gyerek ugyanis kezdetben egyáltalán nem rendelkezett a szükséges eszközökkel. Nekik próbált és próbál még mindig segíteni az Ablak a padra néven futó kampány.

Az ági iskolások már ügyesen használják az adományként kapott eszközöket Fotó: Ablak a padra

– Több civil szervezet összefogásának köszönhetően valósul meg az adománygyűjtés. Számos cég és magánszemély tárgyi és pénzbeli adományának köszönhetően olyan településekre sikerült számítástechnikai eszközöket és kiegészítőket eljuttatni, ahol a gyerekek egy része korábban például levélben kapta meg a leckét, vagy éppenséggel csak a szüleik telefonját tudták használni. 300 gyereknek próbálunk segíteni a mostani gyűjtéssel, ebből 200-nak már biztos, hogy sikerül hozzájárulni a tanulásához – mesélte a Vasárnapi Borsnak a Civil Kollégium Alapítvány kommunikációs vezetője, Kertész Anna. A jelenlegi gyűjtés 1 millió 700 ezer forinton áll, de még van egy bő hét azok számára, akik úgy gondolják, hogy segítenék a fiatalok tanulását.

A 14 éves Kelemen Jani önzetlenül ajánlotta fel informatikai tudását Fotó: Facebook

S itt jön képbe a mindössze 14 éves Kelemen Jani is, a Vásárosdombói Általános Iskola végzős diákja. A fiatal srác ballagását a járvány sok más kortársával egyetemben tönkretette, ő azonban nem csüggedt, inkább a maga módján segített másoknak a tanulásban.

– Nagyon szeretem az informatikát, így amikor megtudtam, hogy az ági gyerekeknek is érkezett adomány, egészen pontosan jó néhány új és használt tablet a tanuláshoz, egyből felajánlottam, hogy segítek ezeket beüzemelni, így nem kell külső segítség – újságolta lelkesen a Borsnak a tini.

– Volt, aki korábban még sosem használt ilyen eszközt. Idehaza feltelepítettem rájuk a szükséges programokat, mindent, ami a tanuláshoz kell. Utána a szüleim segítségével házhoz vittük ezeket, én pedig megmutattam minden lépést a gyerekeknek, hogyan használják. Viszonylag gyorsan ment mindenkinek, de persze, ha szólnak, hogy elakadtak, egyből ott vagyok és megmutatom! Számomra ez természetes, nagyon örülök, hogy tudok másoknak segíteni, ez nagyon jó érzés – teszi hozzá Jani, aki követendő példát állít mindenki elé.

Neked ajánljuk
Segítség a jászberényi kórház dolgozóinak Önkéntesként segített Ember Márk A természetre is fenyegetést jelent a járványhulladék Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: borsonline
Vissza
Hírfolyam