2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pénzügyi felajánlások nemzetközi szinten a vírus elleni küzdelemre

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót adományoz a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, mindenekelőtt oltóanyag, továbbá egyéb gyógyszerek kifejlesztésére – jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet online nemzetközi donorkonferenciájának megnyitóján.

Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke elmondta, hogy a válságra adott válasznak arányosnak kell lennie a járvány súlyosságával. „Legalább 7,5 milliárd euróra van szükségünk, de talán még többre is. Ki kell fejlesztenünk a vakcinát, és mindenki számára elérhetővé kell tennünk” – nyilatkozta.

Emmanuel Macron francia elnök félmilliárd euró támogatást jelentett be. „Történelmi jelentőségű a mai kezdeményezés. Franciaország kiveszi a részét a küzdelemből, csak együtt győzhetünk. Egyedül szembeszállni a vírussal hiba lenne” – hangsúlyozta. Angela Merkel német kancellár elmondta, hogy országa 525 millió euró hozzájárulást nyújt a kezdeményezéshez. Merkel az adományozó konferenciát reménysugárnak nevezte. Boris Johnson brit miniszterelnök rövid beszédében azt mondta, hogy a vírus legyőzésére szolgáló vakcina kifejlesztése nem az országok közötti versenyről, hanem életünk legsürgetőbb közös törekvéséről szól. A brit miniszterelnök bejelentette, országa 388 millió angol fontot (mintegy 155,5 milliárd forint) ajánl fel a kezdeményezés keretében.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a visegrádi országok – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – nevében tett nyilatkozatában azt mondta, a visegrádi négyek 3 millió euróval (mintegy 1 milliárd forint), államonként 750 ezer euróval (mintegy 265 millió forint) járulnak hozzá a a kezdeményezés sikeréhez. 

Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sanchez videóüzenetében elmondta, országa 125 millió euróval (mintegy 44,1 milliárd forint) járul hozzá a járvány legyőzéséhez. Guiseppe Conte olasz kormányfő bejelentette, országa 140 millió euró hozzájárulást nyújt a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció, az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség, valamint a Globális Alap és a nemzetközi gyógyszervásárlási mechanizmus számára a vakcinakutatás felgyorsítására. 

Mások mellett Kanada 850 millió dolláros (mintegy 273,7 milliárd forint) hozzájárulást jelentett be, Szaúd-Arábia 500 millió dollár (mintegy 161 milliárd forint), a Dél-afrikai Köztársaság 1,3 millió dollár (mintegy 420 millió forint), Izrael 16 millió dollár (mintegy 5,2 milliárd forint), Japán 1,54 millió dollár (mintegy 496 millió forint) összegű támogatást ajánlott fel a koronavírus elleni közös fellépés sikere érdekében.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Önkéntesek jelentkezését várja az Idősek Barátai Program Több önzetlen segítségre van szükség most, mint korábban Több uniós ország ellen is eljárás folyik a települési szennyvízkezelés elégtelensége miatt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam