2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új típusú lélegeztetőgépet fejlesztettek

A Covid–19 okozta betegség kezelése egyelőre légzéstámogató terápiával történik. A Műegyetem fejlesztői vállalatokkal közösen kifejlesztették egy olyan lélegeztető gép prototípusát, amely a kórokozók által okozott tüdőgyulladással kórházba került betegeket is képes biztonságosan és hatékonyan ellátni oxigénnel.

A vírusfertőzött betegek sok esetben hosszú hetekig gépi lélegeztetésre szorulnak, amihez megfelelő lélegeztetőgépre van szükség. Ezért az egyik kiemelt terápiás cél, hogy a beteg számára elviselhető legyen a lélegeztetés. A világjárvánnyá terebélyesedett betegségben szenvedők kezelésére számos orvostechnikai cég mellett egyetemi kutatók és iparvállalatok összefogásával alakult fejlesztőcsapatok – az Egyesült Államokban például a NASA szakemberei – dolgoztak azon, hogy a rászorulók megmentéséhez elengedhetetlen berendezések rendelkezésre álljanak. A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának fejlesztői több iparvállalat együttműködésével, mindössze 21 nap alatt fejlesztették ki egy olyan lélegeztető gép prototípusát, amely a kórokozók által okozott tüdőgyulladással kórházba került betegeket is képes biztonságosan és hatékonyan ellátni oxigénnel. Az alkatrészek, alapanyagok beszerzése folyamatban van, ha minden a terveknek megfelelően alakul, megindulhat a sorozatgyártás. A projektben több iparvállalat mellett részt vett a budapesti Festo-AM Kft. is. A cég egyik termékével, egy nyomásszabályozó szelep átalakított verziójával és szakmai konzultációval segítette a projekt sikerét.

–  A Festo Németországban már több hasonló pilotprojekt részese volt. Stuttgartban a Messe Stuttgart területén kialakított szükségkórház számára egy légzéstámogató, oxigénellátó rendszer fejlesztésében, illetve a megoldáshoz szükséges nyomásszabályozó biztosításában vettünk részt – mondta Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója.

Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója Fotó: Festo/GyártásTrend

Széles körű összefogás segítette a fejlesztést

– A budapesti üzemben a többi között levegő-előkészítő egységeket, nyomásszabályozókat fejlesztünk és gyártunk. 2019-ben vezettük be azt a kis méretű nyomásszabályozó-családot, amely a kapcsolódási pontot jelenti a két fejlesztési projekt között. Elsőként a Műszaki Egyetem, majd a Technológiai Minisztérium felkérésére vettünk részt a projekt munkálataiban. Mivel Magyarországon nincs lélegeztetőgép-gyártás, a magyar mérnökök először egy prototípust raktak össze, felhasználva a különböző gyártók berendezéseiből származó alkatrészeket. A mi feladatunk egy, a Festo kínálatában korábban szereplő nyomásszabályozó átalakítása volt, aminek használata megoldást jelentett a speciális oxigénes környezetben. Emellett a sorozatgyártást is rövid idő alatt lehetővé tettük. Sikerült megalkotni egy teljes értékű életmentő lélegeztetőgépet, és elérni a célt, hogy szükség esetén ezekkel a saját fejlesztésű berendezésekkel a magyar orvosok képesek pótolni a hiányzó kapacitást – hangsúlyozta Fazekas Árpád, a Festo-AM Kft. műszaki igazgatója.

Neked ajánljuk
Védőfelszerelés a karcagi kórháznak Segítség a jászberényi kórház dolgozóinak Önkéntesként segített Ember Márk Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam