2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összefogást szorgalmaz új pályázatával az NFI

1,3 milliárd forint támogatást fordít a Nemzeti Filmintézet arra, hogy nyáron a színházak a filmesekkel összefogva tévéfilmeket forgassanak.

Korábban sosem látott pályázati lehetőséget kínál a Nemzeti Filmintézet a színházak, alkotó- és szolgáltató közösségeik támogatására a filmgyártók bevonásával. Az egyedi pályázati eljárásban mostantól kifejezetten a színházak által vagy közreműködésükkel készülő alkotásokkal is lehet pályázni.

„Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket, és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak, és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is. Meggyőződésem, hogy izgalmas és meglepő művek fognak születni, melyeken keresztül új értékeket és tehetségeket fedezhetnek fel majd a nézők. A sikeres produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg” – hangsúlyozta Káel Csaba magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Kifejezetten színpadon kívül forgatandó filmalkotástervekkel lehet jelentkezni június közepétől. Színházi előadások rögzítésére és közvetítésére nem nyújtható be pályázat, ugyanakkor repertoáron vagy műsoron lévő előadásokat át lehet dolgozni mozgóképre. Filmtervenként maximum 100 millió forint gyártási támogatás igényelhető, a pályázatokat az NFI Televíziós Döntőbizottsága bírálja el.

Az új pályázati lehetőségre a Nemzeti Kulturális Tanács által kidolgozott mentőcsomagból 1 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet az NFI támogatási keretéből további 300 millió forinttal egészít ki. A színházak tévéfilmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhatnak; a részt vevő filmgyártók vállalják, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik, és fiatal producereiknek adnak lehetőséget – írják.

Neked ajánljuk
Helyi alapítvány segít a kiskőrösi mentősöknek Egészségügyi felszerelés a református szeretetszolgálatnak Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: mediapiac.com
Vissza
Hírfolyam