2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új röntgenkészüléket kapott a Jósa András Oktatókórház

Új mobil röntgenkészüléket vásárolhatott a Jósa András Oktatókórházba az intézmény alapítványa, az SZSZBM Kórházakért Közhasznú Alapítvány egy nagy sikerű adománygyűjtési akciónak, a nagylelkű adakozóknak köszönhetően.

A gyűjtési akciót két nyíregyházi vállalkozó indította útjára 2020. márcus 30-án. A kezdeményezés 36,8 millió forint adományhoz juttatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítványt. A Humicskó István és Dudás László által elindított adománygyűjtés eredeti célja egy vírustesztelő készülék beszerzése, és az ahhoz szükséges 14 millió forint összegyűjtése volt. Az eredetileg tervbe vett készülék beszerzése nagyon hamar nehézségekbe ütközött, elsősorban a gépbe való tesztek elérhetetlensége miatt. A kórház választása ezért egy digitális képalkotással működő mobil röntgenkészülékre esett.

Fotó: Dodó Ferenc

A mobil röntgeneket eredetileg olyan, többnyire intenzív terápiában részesülő, ágyhoz kötött fekvőbetegek vizsgálatára fejlesztették ki, akik súlyos állapotuk miatt nem vihetők a beépített nagy kapacitású röntgenkészülékekhez. A járványhelyzet egyik legkritikusabb pontja a gyanús, vagy bizonyítottan fertőző betegek kivizsgálása, mozgatása a vizsgáló helyekre, olyan részlegekre, ahol egészséges dolgozók, vizsgálatra váró, nem fertőző betegek vannak nagy számban.

A digitális képalkotás a mai kor követelménye a röntgenkészülékekkel szemben, amelyek segítségével a radiológus a betegtől távoli kiértékelő állomáson vizsgálja meg a felvételt, és ott, nyugodt körülmények között ad megbízható véleményt. A 240 kg súlyú készülék mozgatása, a felvétel elkészítése csupán egyetlen egészségügyi munkatárs közreműködését igényli, mellyel tovább csökken a fertőzésveszélynek kitett dolgozók száma. A készüléket az Innomed Kft. szállítja, bruttó ára 35 560 000 forint, mely tartalmazza a kiszállítás, a telepítés, az oktatás költségeit és a 12 hónapos garanciát.

Az alapítvány ezúton köszöni meg az akciót elindító Humicskó Istvánnak és Dudás Lászlónak, az összesen 203 adományozónak, a támogató egyesületeknek és különösen a két arany fokozatú támogatónak, hogy segítették adományukkal a Jósa András Oktatókórházat. A Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. 15 millió forinttal, a Révész Transz Kft. 10 millió forinttal támogatta a célt.

Neked ajánljuk
A covid-árváknak gyűjtenek A Media1 is csatlakozik az oltásra buzdító kampányhoz Majdnem ezer gyereknek segít a Regőczi Alapítvány Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: bestfmnyiregyhaza.hu
Vissza
Hírfolyam