2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

112 ezer maszkot varrtak az önkéntes angyalok

Egy Szegedről indult kezdeményezésnek köszönhetően jött létre az ország egyik legnagyobb maszkvarró közössége, a Szájmaszk készítő angyalok Facebook-csoportja, amelynek tagjai 112 ezer maszkot készítettek és adományoztak a koronavírus-járvány idején.

– A pandémia elején, egy reggel kézmosás közben jött az a felismerés, hogy valószínűleg sok ember lesz, aki nem jut hozzá olyan maszkhoz, ami fertőtleníthető, többször felhasználható. Ezért elkezdtem szervezni egy Facebook-csoportot, és meghívtam pár barátot, hogy segítsenek a varrásban, ha tudnak, vagy a szervezésben. Főleg hölgyek jelentkeztek, majd egyszerre csak robbanásszerűen elkezdett fejlődni a közösség – mesélt a kezdetekről az ötletgazda, Brillmann Zsolt.

KIKI Bölcsőde dolgozói Fotó: Facebook, Szájmaszk készítő angyalok

Rögtön három csoport is alakult: egy országos, egy budapesti és egy debreceni közel 3600 taggal, közülük mintegy hatszázan varrtak, készítették a maszkokat – és ami a lényeg, mindezt teljesen ingyen.

– Bölcsődéknek, iskoláknak, takarítónőknek, újszülöttmentőknek, postára, bankba, multinacionális cég dolgozóinak vittünk, transzpantáltaknak, fogyatékkal élőket ellátó intézménybe, idősotthonba, egészségügyi intézményekbe. Felsorolni is nehéz, hogy milyen területeken volt szükség a munkánkra. Az egyik hátrányos helyzetű településen egy család öt tagja egyetlen maszkot használt, azt adták át egymásnak, mikor kinek volt rá szüksége. Ebbe a községbe 550 maszkot vittünk ki – tette hozzá a főszervező, aki hangsúlyozta, hogy semmiféle politikai üzenetet nem kívántak közvetíteni a tevékenységük során. –  Csupán magyar embereknek, magyar emberek szívéből és keze munkája által készített maszkokat adományoztunk, mindezt tiszta szívvel és szeretettel. Jószolgálati civilek vagyunk, akik a szabadidejüket áldozták fel az ügy érdekében. Volt olyan tagunk, aki napi 10-12 órában varrt. Akadt olyan angyal is, aki naponta 60 darabot készített – emelte ki Brillmann Zsolt.

Fotó: Facebook, Szájmaszk készítő angyalok

Most a csoport nagy része nyári szünetre vonul, de jó pár száz maszkot beraktároztak, és továbbra is tudnak szállítani a rászorulóknak. –  Nem álltunk le a varrással sem, de már nem kell az a nagy lendület, mint a pandémiás időszak sűrűjében. Ha érkezik igény maszkra, tudunk szállítani, hiszen körülbelül 600 angyalka dolgozik a csoportunkban, 127 településen. Az élet minden területéről érkeztek varrónők. Van budapesti klubtulajdonosunk, nyugdíjas, tanárnő, banki alkalmazott és anyuka is – mondja.

Ha valakinek szüksége van maszkra, akkor jelentkezhet a csoportba, és megjelölheti, hogy honnan érdeklődik. Ha van a közelben csoporttag, akkor ő készít, ha nincs, akkor a postázásban kell segíteni, mert már igencsak elapadtak az anyagi források. – Nekünk nincs semmilyen nagy támogatónk. Kisebb adományokból gazdálkodtunk és a tagok saját pénzéből. Ez egy jószolgálati munka volt, és az anyagi forrásainkból már kifogytunk. De a lehetőségeinkhez mérten folyamatosan próbálunk még segíteni ott, ahol szükség van ránk. És természetesen szívesen fogaduk támogatókat is, akik az angyalok további munkájához hozzájárulnának – hívta fel a figyelmet a főszervező.

Neked ajánljuk
Helyi alapítvány segít a kiskőrösi mentősöknek Egészségügyi felszerelés a református szeretetszolgálatnak Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam