2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Online aukcióval segítik az autistákat

A koronavírus-járvány miatt számtalan támogatási forrás elapadt, így az autista-lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Rajtuk szeretne segíteni az Autistic Art Alapítvány, mely online aukciót indít magyar kortárs művészek és galériák közreműködésével.

Összefogás

Az Autistic Art Alapítvány egyedülálló kulturális kezdeményezést indít, melynek eredményeképpen magyar galériák, kortárs művészek, illetve autista fiatalok munkái is kalapács alá kerülnek egy rendhagyó online aukció keretein belül. Az aukción eladott kortárs művek bevételéből egyharmad-egyharmad arányban részesül az alapítvány, a kortárs művészek és a galériák is. Ezúttal is lesznek felajánlások az intézmények és az alkotók részéről, így például a Vintage Galéria saját gyűjteményéből felajánlott műveinek eladási ára teljes egészében az Autistic Artot támogatja.

Online aukció

Az elmúlt 12 évben az Autistic Art 11 hagyományos aukciót szervezett, a támogatásokból évente átlagosan tíz, összesen 15 magyarországi, súlyosan érintett autista fiatalokat ellátó lakóotthonnak nyújtott anyagi támogatást az egyéb, autistákat segítő tevékenységein túl. A koronavírus-járvány hatására azonban minden megváltozott: számtalan támogatási forrás elapadt, így az autista lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Időközben a művészeti rendezvények, vásárok, kiállítások legtöbbjét is törölték vagy elhalasztották, ami a kortárs művészek, illetve kisebb intézmények jövőjét is bizonytalanná tette.

Réti Kristóf: Virágok Fotó: hamuesgyemant.hu

Amikor kinyílik a világ

„Az egyedi műtárgyak megvásárlásával a licitálók nemcsak támogatják az alkotókat, de jobban megismerhetnek egy új perspektívát, hiszen az elmúlt hónapokban mindenki megtapasztalhatta, milyen egy zárt világban létezni. Legyen ez a megvásárolt tárgy mementó, hogy soha ne feledjük el, az autizmussal élők világa, a miénkkel ellentétben, bizonyos mértékig örök életükben zárva marad. Bízunk abban, hogy most megtörténik a várt szemléletváltás, amely segít láttatni minden résztvevővel, hogy mennyi mindent tehet a többségi társadalom azért, hogy ez a zártabb világ biztonságos maradhasson autista társaink számára” – mondta Kovács Henrietta, az alapítvány ügyvezetője.

Licitálj és segíts!

Az online aukcióhoz szükséges felület az alapítvány weboldaláról elérhető. Licitálni többek között az alábbi résztvevők munkáira lehet:

Kortárs magyar művészek (a teljesség igénye nélkül): Tarr Hajnalka, Bak Imre, Károlyi Zsigmond, Kóródi Zsuzsa, Moizer Zsuzsa, Eperjési Ágnes, Haász István

Autista alkotók: Bihari László, Zoltán Gábor, Varga Máté, Kalocsai Nóri, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás

Együttműködő galériák: Neon, Horizont, acb, Kisterem, Deák Erika, Molnár Ani, Viltin, Vintage.

Legalacsonyabb kikiáltási ár: Uglár Csaba akvarell, 44 000 Ft

Legmagasabb kikiáltási ár: Bak Imre: Collage II. 1 780 000 Ft

Az aukció katalógusa az alapítvány weboldalán tekinthető meg. Az online aukció június 24-én indult és július 8-án zárul.

Neked ajánljuk
Ferencvárosban koncerteznek Zelenszkij színésztársai Elindult az Ukrán Egészségvonal Használt mobilokkal segíthetünk Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hamuesgyemant.hu
Vissza
Hírfolyam